Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Alla borde få uppleva en sommardag på Sävö

Vare sig du är den stillsamma typen eller den som uppskattar en löprunda innan fikastunden kan du känna dig hemma på Sävö. Här intar du fikabrödet mitt i naturen.

Föreställ dig en krämig rödbetshummus på ett mustigt, danskt rågbröd. Eller en färsk vaniljbulle fylld med nyplockade bär tillsammans med en kopp kaffe. Sätt dig sedan i trädgården vid ett klassiskt skärgårdshemman, omgivet av betande djur, nyslaget hö och doften av hav. Där har du en smakupplevelse på vackra Sävö.

– Till Sävö kan man komma oavsett plånbok. Många förknippar skärgårdslivet med egna båtar och stora utgifter men så behöver det inte vara. Här kan man bo i såväl tält som stuga och vandrarhem eller bara göra ett dagsbesök för att fika och bada, säger Karin Gustafsson som driver Sävö gård och gårdscafé med sin make och dotter.

Tar man sig inte hit på egen hand är det enkelt att be om båtskjuts under högsäsong.

– Det är bara att ringa lite i förväg så hämtar vi vid Källviks brygga mot en avgift.

Var man än går i land är det aldrig mer än ett hundratal meter upp till gården. Caféet är inrymt i den gamla magasinsbyggnaden med en uteservering inramad av gårdens faluröda timmerhus.

– Sommartid blir gårdsplanen en vindskyddad, solig gryta. Vi kan ha gäster som sitter här en hel dag och bara läser en bok. Det här är inte ett ställe där du har bråttom, säger Karin.

Kanske är det just det familjära och naturnära som lockar besökare till Sävö. Menyn är enkel men komponerad med omsorg om människor och miljö. Råvarorna produceras på ön eller köps in så lokalt som möjligt. Caféets rökta fårkött kommer från de egna djuren och ur odlingarna tar de morötter och annat grönt till gårdens smörgåsar.

– Har vi eget så lagar vi av det. Vi gör alltid vår egen flädersaft och när de svarta vinbären är mogna, ja då blir det svarta vinbär i en mörk chokladtryffelkaka. Men korna som betar här sommartid äter upp vartenda blåbär så det måste vi plocka på fastlandet, säger Karin och skrattar.

Att upptäcka på Sävö

NATUREN

Sävö är ett naturreservat och
här finns gott om spår från gamla tiders jordbruk: åkrar, rösen, handgrävda diken och hamlade träd. Här finns också en rik artflora för den naturintresserade och betande djur går fritt på ön.

HISTORIEN

Ön var lotsplats från 1600-talet fram till 1967. Missa inte det lilla lotsmuseet på öns sydöstra spets.

BADPLATSERNA

Ön har gott om naturliga badplatser
och flera grillplatser att laga egen mat vid.

LEDERNA

På Sävö finns två leder som lämpar sig lika bra för vandring som för en löprunda. Här får man starka fötter av att springa över trädrötterna och kan med fördel stanna för att njuta av utsikten på flera vackra platser runt ön.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin