Ändebols gård ett företag och en livsstil

Ändebols gård är ett populärt besöksmål med en ständigt växande skara av besökare. Katarina och sonen Max Molitor driver gården tillsammans. Ett småskaligt ekologiskt lantbruk där allt som produceras säljs direkt till konsument.

Text: 

Gården har flera säsongsanställda och några volontärer som vill lära sig att odla och att driva liknande ställen i framtiden. 

– De har ofta tydliga mål och drömmer om att göra det vi gör och vill veta hur man producerar bra mat, säger Katarina.

Och volontärerna får verkligen prova på ett mångsidigt arbete.

– Du sätter frön, planterar tomater, upplever lamningen i april och maj för att sedan skörda grödorna och klippa ullen. Under försommaren fyller vi på med produkter, öppnar butiken och träffar kunderna som köper de första primörerna. Att vara lantbrukare är så mycket mer än att mata djuren och köra traktor, berättar Max, som dessutom har en parallell karriär som grafisk designer.

Allt viktigare hur maten produceras och tillagas

Katarina och Max ser att den vanliga ätaren och konsumenten har fått upp ögonen för hur maten produceras och tillagas, det har blivit en viktig del i livet för många.

– Vi står ofta och diskuterar odling, matproduktion och hur man lagar maten med kunderna och delar gärna med oss av våra kunskaper. Det är många nya grupper av konsumenter som aktivt söker upp de råvaror de vill ha. Morot ska smaka morot och numera kan det till exempel komma in unga grabbar i vår gårdsbutik, som har börjat baka och köper med sig stora mjölpåsar, säger Max.

Katarina betonar att de tack vare gårdsförsäljningen av egenproducerade och lokala matvaror som säljs direkt till konsument, får en mer inspirerande och direkt återkoppling än vad de fått om de istället hade levererat till en grossist.

– Det värmer verkligen att få veta från kunderna att de gillar grönsakerna eller köttet. Något som jag saknade när jag var lantbrukare och mjölkbonde i mer traditionell mening.

Ändebols gård är helt ekologiska och säsongen är lång i frilandsodlingen. Där finns grönkål, svartkål, spetskål, sommarvitkål och kålrabbi, men också chili och bönor av olika slag samt paprika, aubergine och örter. Allt odlas utifrån säsongens förutsättningar. 

Foto: Flora Bartlett

– Du kan komma hit och köpa alla ingredienser till din måltid, men allt vi producerar finns inte alla tider på året. Det är en viktig poäng för oss, att utbilda konsumenten om att äta det som finns just den tiden på säsongen. Stammisar ser att ”nu är det böntid” eller ”nu är det rödbetstid”. När du kommer till oss för en fika eller för en lunch är det en förlängning av det vi själva äter här på gården, berättar Max.

 

En smakrik gatumix

Gården har en besättning av gotlandsfår och kor av Hereford- och Anguskorsning, eller gatumix som Katarina skämtsamt kallar blandrasen. Djuren föds upp på bete som ger ett smakrikt kött. 

Det större växthuset dignar av tomater och i den välbesökta butiken varvas gårdens grönsaker, grödor och köttprodukter med andra lokalproducerade varor. Caféet lockar med doftande nybakat bröd och fikabröd från det egna bageriet men det finns ingen på förhand utskriven meny att läsa. Signaturrätten tomatsoppa finns alltid på menyn, men i övrigt bygger kökschefen Camille de Neef menyn på dagens skörd och det Katarina och Max hämtar från lokala producenter.

– Även om du inte äter kött så finns soppan och smörgåsar med olika fyllningar och sallader som du till exempel kan få med fin olivolja. Senast serverade vi en vårprimörsallad med gråärtor, små ägg från Båsbo, potatis och körvel. Enkelt, men gott, berättar Max.

Katarina har lantbruket med sig sedan barnsben. Redan som 4-åring visste hon att hon ville bli bonde och alla i familjen är mer eller mindre involverade i arbetet.

– Vi flyttade till Ändebols gård 1983 och fick tre söner. Av bröderna är det Max som jobbar heltid på gården. Även Torsten och Erik som är lite yngre jobbar till och från med produktionen, men båda har andra karriärer med utbildningar från KTH. Min man Magnus har en nyckelroll på gården och sköter allt det mekaniska och bokföringen, berättar Katarina.

Foto: Flora Bartlett

Lokalproducerat en viktig del av verksamheten

Ändebols gård säljer även mycket lokalproducerat där Katarina och Max ser närheten till olika leverantörer som en viktig del av verksamheten.

– Vi byggde det stora växthuset 2006 och sålde då endast tomater, gurka och saft. Sedan har vi växt organiskt allteftersom kunderna har efterfrågat fler varor. Vi har självklart våra egna produkter. Men tar också in exempelvis ost från Jürss och Ullberga, mjöl från Warbro kvarn, mjölk och yoghurt från Ösvreta, charkprodukter från Millert och Dahlén, mjölksyrade grönsaker från Peterslund och granskottsolja från Högtorps gård. Vi har även tillgång till flera olika lokala honungsproducenter, berättar Katarina entusiastiskt.

Katarina betonar helheten från produktion till att det säljs till konsument och säger att hon är nöjd och är nära att gå i mål med utvecklingen av gården.

– Men du har ju alltid nya idéer, just nu pratar du om att bygga två nya växthus, säger Max med ett leende. 

I början av pandemin var de oroade för verksamheten. Men Ändebols gård har en uteservering och upplevde istället ett rekordår 2020. En högsommardag serverar de cirka 80–90 luncher samtidigt som många kommer bara för att handla av sortimentet i gårdsbutiken.

– Vi var lite rädda för att begränsningen i butiken skulle ställa till det, men folk är vänliga och köar fint och håller avstånd, i alla fall de allra flesta, säger Katarina.

Det blir en utmaning även i år, inte minst med tanke på det stora växande intresset för lokalt producerad mat. Och det är inte alltid enbart inspirerande att jobba på en gård.

– Häromdagen tänkte jag ta ett halvt glas vin till middagen, berättar Katarina. När jag lyfter vinglaset ropar en av tjejerna att kalvarna har rymt. Det är bara att inse att det här är ett sätt att leva – inte bara ett företag utan en livsstil.

Växthuset med tomater från golv till tak. Foto: Flora Bartlett
Katarina och sonen Max. Foto: Rocco Gustafsson

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin