Text: Emil Berglund
”Att tävla är att utvecklas” menar Ulrika Brydling som är tävlingsledare för Sveriges största matlagningstävling för ungdomar – Årets kockelev. Ulrika är för den breda massan kanske mest känd för sin medverkan i Kockarnas kamp, men har själv tunga tävlingsmeriter från OS och World Cup med Team Milko och är dubbel semifinalist i Årets kock.
Även om Ulrika Brydling idag är en av våra mest kända matprofiler så var det inte självklart att matlagning skulle bli hennes yrkesbana.
– Jag var fjorton år gammal och stod och skalade potatis och hackade lök på en PRAO i högstadiet. Jag kommer från en matlagande familj men det var där och då jag bestämde mig för att ha en egen restaurang innan jag fyllde trettio, berättar Ulrika.
En karriär inom matlagning blev det, men först efter ett motvilligt stickspår på en teknisk utbildning. Vägarna in i kockyrket kan se ut på olika sätt och Ulrika lägger numera en ansenlig del av sin tid på att skapa förutsättningar för unga kockar att utvecklas. Inte minst i rollen som tävlingsledare för Årets kockelev, Sveriges största satsning för kockelever under gymnasietiden.
– Årets kockelev är det sista många gör i gymnasiet innan de går ut i yrkeslivet. Det är ett ypperligt tillfälle att utvecklas och knyta kontakter. En perfekt språngbräda. Många av deltagarna håller kontakten och reser till varandra över världen för att utforska möjligheter till praktikplatser och för att samla erfarenhet för att ta klivet vidare till större sammanhang.
Restaurangskolor över hela landet stöttar elever att delta och låter tävlandet vara en naturlig del av utbildningen, eftersom de inser att det ger unika insikter. Inte bara för den som tävlar, utan även för den andraårselev som är med som kockassistent – commis.
– Alla som går till final är vinnare och har kommit så mycket längre än sina jämnåriga som inte tävlar. Man lär sig den avgörande färdigheten att planera under tidspress och att arbeta i team med sin commis.
Matlagningsprogram på TV är sedan länge en uppskattad del av utbudet. Synligheten gör att många inspireras att söka sig till yrket, något som behövs då branschen spår en stark återhämtning efter nuvarande coronapandemi. Men yrket har också utvecklats, inte minst tack vare den yngre generationen som ställer andra krav på arbetsmiljö och professionalism.
– Både tävlingen och yrket har blivit mer jämställt. Till Årets kockelev har vi lika andel tjejer som killar som söker. Jag hoppas att tävlingen ska bidra till en lustfylld erfarenhet som långsiktigt skapar en större trevnad i köken de går ut till. De kommer att förändra branschen, men jag ser redan nu en professionalisering. Man ska kunna ha en familj, ett socialt liv och en bra arbetsmiljö.
Rotfrukter tog Linnea till final i Årets kockelev
Det som började som en kul grej tog Linnea Dahlin från Nyköping hela vägen till final i Årets kockelev 2020, Sveriges störst satsning på unga kockar under utbildning.
Det var en av Linneas lärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Nyköping Strand Utbildningscentrum som föreslog att hon kanske skulle ställa upp i matlagningstävlingen Årets kockelev.
– Jag hade visserligen sett tävlingsmatlagning på TV, men inte tänkt på det som en möjlighet att ställa upp själv, berättar Linnea, som gick klart utbildningen 2020.
Efter en hel del experimenterande började en passande tävlingsrätt växa – svampfylld krokett med gul- och rödbetor och till det ett knäckebröd gjort på gråärtsmjöl.
– Mina lärare har gett mig mycket stöttning. De är engagerade och vill ge eleverna verktygen de behöver för att lyckas. Självförtroendet växer om man får fokusera på något man är bra på och tycker om.
Efter att ha skickat in bilder och recept på rätten så blev nästa steg att åka till en kvalificeringsomgång i Stockholm och laga upp rätten för en jury. Rätten föll panelen i smaken och Linnea gick vidare till finalen.
– Inför finalen fick vi välja råvaror från en korg. Alla skulle laga en vegetarisk rätt. Jag tycker det är roligast att låta grönsakerna få stå i centrum. Det är inte ofta jag känner att det behövs något animaliskt protein.
Denna gång hade dock juryn en liten överraskning i rockärmen. Av de råvaror som deltagarna inte valt skulle även en andra rätt tillagas. Allt på endast två timmar.
– Det var nervöst i början, men när man väl började laga maten så fick jag fullt fokus. Min tävlingsrätt bestod av mandelpotatis med gråärta, krondillsskum, gotlandslinser och bakad morot. Jag tycker om att ha samma råvara fast tillagad på olika sätt. Det blir tråkigt om det inte är kontraster.
Efter konstruktiv kritik från juryn och tid att reflektera efteråt har Linnea bestämt sig för att fokusera mer på desserter, men ångrar inte sitt deltagande i tävlingen.
– Jag utvecklades mycket tack vare att jag ställde upp, både i min matlagning, men också som människa. Jag skulle rekommendera alla som utbildar sig att ansöka, man får träffa likasinnade och får inspiration och en känsla av att man kan så mycket mer än man tror.
Läs mer på: aretskock.se/aretskockelev
Vinnare av Årets kockelev 2021 blev Emma Andersson från Sturegymnasiet i Halmstad.