Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Blaxsta bjuder på det lilla extra

Gourmetmiddagar, temakvällar, vinprovning och boende. För finsmakaren finns mycket att uppleva på Blaxsta vingård.

Blaxsta vingårds grundare Göran Amnegård tar emot i det nybyggda orangeriet där de nyligen planterat om sina 50 sydkoreanska teplantor.

– Det var inte lätt att få hit dem ska jag säga. Först satt de i sex veckors obligatorisk karantän i Holland. Sen, när en vilsen lastbilschaufför ringde från E4 och frågade om vägen, insåg jag att det var lika bra att köra ut och möta upp honom. Men plantorna var mycket större än jag hade trott, jag fick ju knappt själv plats i bilen, säger Göran och skrattar.

Snart 20 år har gått sedan den innovativa vinmakaren blev känd för sitt unika och prisbelönta Icewine, skördat på den frusna druvan Vidal Blanc från de sörmländska odlingarna med utsikt över sjön Långmaren. Här på Blaxsta vingård har han och hustrun Ulrika byggt upp inte bara Sveriges första vingård utan också ett uppskattat hotell med restaurang präglad av kreativitet och exklusivitet.

– Jag gillar att bli överraskad när jag går på restaurang och vill att mina gäster ska bli det också. Vi är ju också bortskämda med fina råvaror här. Odlingar med över 200 köksväxter, fiskevatten med gös, egna får och skog där jag plockar såväl bär och svamp som lavar, skott, bark och vildörter.

Att ta vara på det naturen ger är viktigt, säger han, och nämner en av sina nyaste idéer. Om några veckor serveras en 500-metersmeny i restaurangen – en middag helt komponerad av råvaror hämtade inom en radie av fem hundra meter från gården. Han pekar ner mot stranden.

– Visste du att det breda kaveldunet som växer där nere bildar salt i rötterna? Det går utmärkt att använda i köket! Och av ängsyran i skogsbrynet gör jag en liten salsa. Det är bara kaffet jag kommer få problem att lösa.

För att sammanfatta det enkelt: Göran Amnegård gillar att komma på nya, roliga idéer. Hans kreativa ådra har lett till många evenemang på Blaxsta genom åren, alltifrån hummerkväll med personligt besök och föreläsning av fiskaren från västkusten till retrokväll med Carl Butler och Beatles.

– Inför retrokvällen hade jag ropat in en massa gamla viner, vilket jag tyckte var lite kul. Men det var ju ingenting i jämförelse med en av gästerna. Hon hade inte bara letat upp sin gamla retroklänning utan bjöd också med sitt gamla ex från den tiden.

Oavsett tema vill Göran Amnegård ge gästerna en smakupplevelse som de lägger på minnet. Men någon återkommande favoriträtt kan man inte räkna med.

Ulrika med Vidal Icewine. Foto: Rocco Gustafsson
Vinet Harvest Apple från Blaxta. Foto: Rocco Gustafsson

– Vi serverar aldrig samma meny flera gånger. Jag vill att man ska komma hit och känna ”wow” varenda gång.

Några uppskattade evenemang har dock gått i repris, exempelvis hummerkvällen och Blaxtas tryffelfestival. Men oftast fylls även evenemangskalendern av unika och tillfälliga programpunkter och erbjudanden. 

– Det senaste vi har tagit fram är ett paket som vi kallar ”Lyx i sommarkväll”, där man får en härlig vistelse på vingården med provning, visning och en sexrätters avsmakningsmeny med dryckespaket och VM-vinnande champagne.

Och så var det ju nyheten med de sydkoreanska teplantorna.

– Här i vårt orangeri får du klippa bladen själv och göra ditt eget white tea. När du gör te på färska blad frigörs massor av nyttiga antioxidanter. Tedrickandet är en hel värld att utforska!

Läs mer på:

blaxtawine.se
Instagram – Blaxta_official
Facebook – Blaxta Vingård

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin