Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Bo bra och ät gott

På hotell Sund Nergården kan du boka en middag utan att övernatta. Men som hotellgäst får du alltid frukost, middag, bad och avkoppling med i paketet.   

Text: Johanna Haugness  |  Foto: Sund Nergården 

På en höjd ovanför sjön Sillen tronar ett stort rött trähus med kringliggande gårdsbyggnader. Men den storslagna utsikten över vattnet är det första som fångar besökarens uppmärksamhet. Johan Asknergård tar emot inne i huvudbyggnaden och visar ut till trädgården som är stillsamt formgiven och inredd med korgmöbler, lavendelplanteringar och stenpartier med porlande vatten. Vid poolen sitter några gäster och blickar ut över sjön. 

– När vi kom hit första gången blev vi helt förälskade, berättar Johan Asknergård som äger och driver Sund Nergården tillsammans med sin make Niklas. Paret hade länge drömt om att driva hotell och fann den perfekta platsen för tio år sedan. 

– Nu driver vi stället med flera fantastiska medarbetare som vi är glada att få ha här, säger han. 

Teamet beskrivs som litet men starkt och familjärt, något som Johan Asknergård vill ska prägla helhetsupplevelsen för gästerna. Sedan några år tillbaka erbjuder Sund Nergården enbart boendepaket där det mesta ingår i priset. Hotellet har också fasta menyer som byts ut en gång i månaden. Konceptet är noga uttänkt för att öka kvaliteten och helhetsupplevelsen.  

– Vi vill att det ska kännas frikostigt. Det ska vara en liten oas där du kan checka ut från allt annat och bara koppla av. Med tanke på det tempo vi lever i känner många att det är otroligt skönt att komma hit och inte behöva ta ett enda beslut medan de är här. Inte ens vad de ska äta för något. 

Med färre olika rätter kan kockarna lägga mer kärlek och omsorg på den meny som gäller för månaden. Hotellet har samtidigt minskat matsvinnet radikalt, ett hållbarhetsperspektiv som Johan tror att många gäster uppskattar.  

– Vi är noga med att vara lyhörda inför våra gäster men hittills när vi har satsat på något har de glatt hängt med på det och tyckt att det vi gör är bra. Och vi anpassar givetvis maten efter allergier eller andra speciella önskemål. 

Foto: Sund Nergården

Okonstlat och närproducerat 

– Vi vill bjuda på vällagad, okonstlad men lyxig mat. Den ska kännas jordnära, precis som den här platsen. Vi är ett litet hotell och samarbetar gärna och ofta med andra lokala företag.  

Johan Asknergård, som är utbildad sommelier, är särskilt mån om dryckerna och ligger bakom Sund Nergårdens långa vinlista. Där ryms även öl från Trosa Ölkompani och Brewing Költur i Hölö samt must från granngården Wappersta och sörmländska Pomologik. Från Wappersta tar hotellet även ägg. Getosten kommer från Sörbro gård och en hel del kött från Gnesta Chark. 

Under 2022 får hotellet en ny, stor matsal och fyra nya rum med utsikt över sjön, trädgården och poolerna, där gäster kan ta sig ett dopp både vinter och sommar. 

– Många av våra gäster är återkommande, vilket är väldigt roligt, säger Johan och vinkar samtidigt av ett sällskap som precis checkat ut. 

En av gästerna tittar upp mot byggställningen och säger innan hon går: 

– Nästa gång bor vi i det nya rummet där uppe. 

Mer info hittar du på: 

@sundnergarden

Bo bra och ät gott i Sörmland

Lindeborgs Eco Retreat mer än hållbart 

Lindeborgs Eco Retreat ligger vackert belägen invid sjö och skog, utanför Nyköping. Retreaten är en del av en levande ekologisk gård på 74 hektar med traditionella slåtterängar till höns, får samt odling av en mängd olika grönsaker, frukter och bär. 

I Ekoladan hittar du en bastu med milsvid utsikt över Hallbosjön och rum och ekosviter för övernattning. Bredvid finns gårdsrestaurangen och ett orangeri för restaurangkvällar, konferenser och yogaretreats. Här serveras måltidsupplevelser skapade av några av Sveriges vassaste och mest hållbarhetsfokuserade kockar. 

Boendet i Ekoladan är mer än hållbart. Exempelvis så sker uppvärmningen genom en pyrolysprocess med biomassa från skogen. Koldioxiden som träden sugit upp ur luften blir kvar i kolet som sedan blir en kolbank i gårdens odlingar.   

lindeborgs.com 

Öster malma med vilda djur och möjligheter till slottsövernattning 

Barockslottet Öster Malma ligger vackert beläget med sina två flyglar vid Malmasjön, utanför Nyköping. Här kan du välja om du vill bo på vandrarhemmet, det nyrenoverade hotellet eller på självaste slottet. 

I restaurangen Jägaren erbjuds lunch, middag eller buffé med viltkött och lokala produkter, beroende på säsong. Se till att boka ditt bord i förväg för bästa möjliga upplevelse. I Öster Malma Wildlife Park kan du uppleva svenska vilda djur på riktigt nära håll. En sann naturupplevelse. 

ostermalma.se 

 

Artister och middagsbuffé vid Skottvångs grufva 

Skottvångs grufva är en före detta järnmalmsgruva som numera är en kulturinstitution i Åkers bergslag, ett område mellan Gnesta och Mariefred. Skottvångs grufva är känt för sina mysiga artistkvällar där restaurangen serverar en grillbuffé före konserterna i den mysiga trädgården. Artistsommaren inleds med Timo Räisänen 29 juni och därefter kan du se allt från Lolita Pop eller Rebecka Törnqvist till Caroline af Ugglas och Mikael Rickfors. Här arrangeras även konstutställningar, musikvandringar, guidningar i gruvområdet och lokala hantverksdagar.  

Boendet löser du på ett av många B&B i närheten. Eller så går du en sväng på den närliggande Sörmlandsleden, övernattar i tält och ser en konsert med middagsbuffé på Skottvångs Grufva.  

skottvangsgrufva.com

Ekologiskt lantbruk och boende vid Rocklösa gård 

Rocklösa gård ligger 8 km norr om Stjärnhov i Gnesta kommun, intill en sjö. Här bedrivs ett ekologiskt lantbruk, och i den mysiga gårdsbutiken kan man som besökare handla ägg, kött, fårskinn och garn från gården samt drycker och andra ekologiska delikatesser. 

Det finns flera charmiga stugor att hyra och boende i dessa kan kombineras i färdiga paket med cykelturer, vandring, turridning, överlevnadskurser, svampsafaris och paddling för en härlig helhetsupplevelse.  

rocklosa.se 

 

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin