Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Bondens nära och Bondens lära

Varje torsdag från påsk till jul kan Nyköpingsborna handla lokala matvaror direkt från producenterna. 

Detta tack vare ett samarbete mellan producentnätverket Bondens nära och Hellmanska gården. 

Den som vill lära sig mer om den sörmländska matproduktionen kan också ta del av den kostnadsfria föreläsningsserien 

Bondens lära där olika matproducenter delar med sig av sina kunskaper.

Text: Ebba Söderquist Määttä     /    Foto: Emil Berglund

BONDENS NÄRA

När Stolt besöker Bondens nära en förmiddag i maj är det full aktivitet. Flera producenter plockar upp de varor som kommer att vara till försäljning under dagen.

 

På ett av borden utanför bageriet där Bondens nära huserar har Britt-Marie Wihlborg från Kolmårdens äppelmusteri dukat upp med bland annat rapsolja, äppelcidervinäger och äppelmust. Där står också ägg från Nystugan och på bordet mitt emot hittar man tomatplantor från Lövsund och grönsaker från Birgittas trädgård. Inne i bageriets frysdisk finns kött från Båltsnäs gård och Berga Husby-Oppunda och på hyllorna står bland annat honung från Haga. Dessutom finns flera fermenterade produkter från Hardö, som kombucha, kimchi och surkål.

 

Cecilia Ekberg, som tillsammans med sina medarbetare driver Hellmanska gården, berättar att idén till Bondens nära uppkom för några år sedan.

– Vi hade plats på hyllorna i vårt bageri och insåg att vi inte kunde fylla den platsen själva. Då kom vi på att vi kunde upplåta hyllorna till de producenter som vi tidigare mött på Bondens marknad.

 

Tidigare stod varje enskild producent och sålde sina varor på marknaden, vilket krävde mycket tid av dem. Nu turas producenterna om att bemanna kassan under torsdagarna vilket innebär att de kan ägna mer tid åt produktionen samtidigt som vi passar på att baka mer under dessa dagar. Dessutom får kunderna varorna samlade på ett och samma ställe och har också möjlighet att ställa frågor om produkterna de handlar.

Bondens lära

En av medlemmarna i nätverket är David Källströmer från Fridens trädgård. När vi möter David kommer han cyklande på en lådcykel som är till bredden fylld med grönsaker från de egna odlingarna. Förutom att odla grönsaker är David också ansvarig för EU-projektet Bondens lära som syftar till att allmänheten ska få lära sig mer om sörmländsk matproduktion.

 

– Vid sex tillfällen under våren har vi matproducenter föreläst om olika ämnen. På grund av coronapandemin valde vi att också livesända föreläsningarna och de finns fortfarande att se på vår Facebooksida. Till hösten blir det fler föreläsningstillfällen.

Stefanie Schlosser från Lövsund säljer bland annat tomatplantor.

Idag är det Anna Brodén som bemannar kassan. Till vardags driver hon ett småskaligt mejeri och gårdsbutik på Ösvreta gård. Anna har varit med sen Bondens nära startade upp och produkterna hon erbjuder är bland annat mjölk och eldost. 


– Det är kul att möta kunderna, ofta är det samma personer som kommer och handlar. Dessutom har vi producenter fått en fin gemenskap och vi kan hjälpas åt att lyfta varandras produkter.

Sex mataktörer samlade. Från vänster: Stefanie Schlosser, Lövsund, Anna Brodén, Ösvreta gård, Cecilia Ekberg, Hellmanska gården, Britt-Marie Wihlborg, Kolmårdens äppelmusteri, Courtney Adamson, Birgittas trädgård och David Källströmer, Fridens trädgård.