Bruksholmen i Forssjö får nytt liv

När Erica Börjesson badade med barnen i Forssjö slutade det ofta med att hon tog en promenad in bland de förfallna husen på närliggande Bruksholmen. Till sist förstod hon att detta var platsen hon letat efter i alla år för att skapa en destination med måltiden i centrum. Det gällde bara att få fler övertygade. 

Text och foto: Emil Berglund

Det råder byggboom i Forssjö. I den anrika bruksorten, som har präglats av brukets järntillverkning sedan 1600-talet, växer helt nya bostadsområden fram i bästa kvällssolsläge på sluttningarna till Forssjösjön. Alla sluttningar tycks leda till en självklar samlingsplats, Bruksholmen, där de gamla slitna byggnaderna nu får nytt liv. Istället för glödhett tackjärn kommer smedjans restaurang producera italiensk mat som året runt värmer både kropp och själ. 

För när andra såg byggnader som förfallit i decennier såg Erica Börjesson en restaurang med glasveranda och familjer som äter okonstlad, vällagad mat med lokala råvaror kring den öppna spisen.   

– Jag presenterade idén om Bruksholmen för Carl-Göran Bonde på Eriksberg, som äger byggnaderna, och det gick helt i linje med hur de vill öka intresset för de kulturhistoriska miljöerna. Renoveringen pågår nu för fullt och planen är att öppna restaurangen i smedjan till hösten. Men redan i sommar tjuvstartar vi med en foodtruck och fyller miljöerna kring vedlogen närmast sjön med konserter och mat. Vi vill att man ska få en känsla för rätterna som sedan kan dyka upp på den ordinarie menyn. Italiensk streetfood som är lätt att ta med: piadinas, sallader och matiga bruschettas, berättar Erica. 

Emma Asplund och Erica Börjesson är duon som skapar en ny destination i Forssjö med måltiden i fokus. Foto: Emil Berglund

För att skapa en ny måltidsdestination krävs dock mer än byggnader, och jakten på fler teammedlemmar har tagit oväntade vändningar. Erica mindes hur hon en gång som artonåring blev starstrucked av Emma Asplund som drev ett kafé i Katrineholm. Tänk om hon sjutton år senare skulle vilja hänga med på den här resan? Erica tog kontakt och presenterade sin idé för Emma, som under tiden skaffat sig betydande erfarenheter från restaurangbranschen. Duon upptäckte snart att de hade liknande tankar och Emma klev in som delägare och restaurangchef. 

Jag har länge velat ha något eget och här kom en magisk plats och idé som landade i knät, helt från det blå. Klart det är inspirerande, och jag var tvungen att hänga på, berättar Emma.  

Planen är att tillsammans med resten av teamet skapa en inbjudande plats där man vill hänga länge och umgås över mat som man gärna delar på, efter italiensk förebild: Antipasti, caprese, chark och till hösten och vintern comfort food som raguer och fyllig pasta. Och napolitansk pizza såklart, med ett nytt koncept som innebär att man, om man vill, först är med och sätter degen för att sedan kunna avsmaka en pizzabuffé och prova olika smaker. Dryckesutbudet kommer att ha ett bredare fokus än bara italienska viner och för att få hjälp att välja drycker som passar till rätterna planeras en digital lösning som vägleder utifrån gästernas smakpreferenser. 

 – Vi gillar det sociala, att ha folk omkring oss som hänger kvar länge för att det är gott och trevligt. Förhoppningsvis så går gästerna härifrån med båda nya smakupplevelser och nya vänner. Ett sådant ställe vill vi att smedjan ska bli, berättar Emma målande.  

Den gamla vedlogen, fint belägen vid Forssjösjöns södra strand, kommer att vara ett regnsäkert alternativ under konserter och till sittande matgäster till den italienska foodtrucken under sommaren 2022. En försmak av Smedjan på Bruksholmen som öppnar under hösten. Foto: Emil Berglund

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin