Sörmländsk turism fortsätter att öka. Under 2023 noterades totalt 1 180 641 gäsnätter, vilket är en ökning med 6,2% från 2022. Både svenska och utländska gästnätter ökar i Sörmland, vilket skiljer sig från antalet gästnätter i Sverige totalt, där svenska gästnätter minskar. Största ökningen är svenska gästnätter som ökat med nästan 5%, medan dom utländska också ökar, men med 1,5%. Stua har gjort en djupdykning ner i siffrorna och kan konstatera att 2023 var campingarnas år och att den största ökningen i Sverige i gästnätter på camping är i just Sörmland!
Gästnätterna (svenska och internationella totalt) har ökat mot 2023 med 6,2%, antal 1 180 641 st från 1 111 416 st 2022. Svenska gästnätterna har ökat med nästan 5%, antal 1 018 357 st från 971 611 st 2022.
Internationella gästnätterna har ökat med 1,5%, antal 126 215 st från 124 593 st 2022. Den största boendeformen för samtliga gästnätter är fortfarande hotell med 60% av gästnätterna, följt av camping med ca 33% och därefter vandrarhem och stugor och lägenheter.
Den stora ökningen står campingar för 2023, som ökar så mycket som ca 70 000 gästnätter och det är störst ökning, i boendeformen camping, i hela landet. Ökning är nästan 23% i antalet gästnätter totalt, 381 605 st mot 311 174 st 2022. Det är både svenska och internationella besökare som står för ökningen. En analys kan vara att fler, i ett ekonomiskt osäkert läge, väljer att semestra hemma och med husvagn och husbil och att Sörmland då har ett bra läge. Det finns också ett bra utbud av campingar med bra standard.
Vi säger som Susanne Borg på Jogersö Camping: Heja Sörmland!
Lyssna även på reportaget som Sveriges Radio Sörmland gjort där Susanne Borg på Jogersö Camping intervjuas: Lyssna här
Fördelning i anläggningstyp/boende totalt antal gästnätter
Internationella gästnätter 2023 i jämförelse med 2022
Av de internationella gästnätterna står Tyskland för 35% av det totala antalet internationella besökare som hittar till Sörmland. Tyskland har ökat med 8% eller ca 3000 st från 2022. Även dom nederländska gästnätterna ökade under 2023, med 37% eller ca 2000 st från 2022.
Vill du läsa mer själv? Gå in på Tillväxtverkets statistikportal : Länk här
Läs även mer på: Svenska Campingars Riksförbund
Om statistiken
Tillväxtverket är ansvarig för inkvarteringsstatistiken som är en del av Sveriges officiella statistik.
Inkvarteringsstatistiken är en totalundersökning med svarsplikt för samtliga hotell, vandrarhem, camping, stugbyar samt kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter med minst fem rum eller nio bäddar. Inkvarteringsstatistiken produceras på Tillväxtverket med SCB som underleverantör.
Preliminär månadsstatistik publiceras drygt fyra veckor efter aktuell mätmånad. Slutlig statistik publiceras i april påföljande år. De preliminära månadstabellerna i statistikportalen uppdateras vid varje publiceringstillfälle fram till dess att slutlig statistik för det aktuella året publiceras.
Statistiken går att ta fram på kommunal nivå och per dag. På grund av sekretess kan dock vissa kommuner vara dolda och vissa värden på kommunnivå kan vara ihopslagna för att uppgifter från enskilda anläggningar inte ska röjas.
Fakta gästnätter
Gästnätter/övernattningar avser antal nätter en gäst har genererat på anläggningar som bedriver kommersiell övernattningsverksamhet i Sverige: hotell, stugbyar, vandrarhem, campingar och förmedlade privata stugor och lägenheter (exklusive Airbnb). Gästens hemland avser det land där gästen, oavsett medborgarskap, är stadigvarande bosatt i mer än 12 månader.
Statistiken går att ta fram på kommunal nivå och per dag. På grund av sekretess kan dock vissa kommuner och anläggningstyper (hotell, vandrarhem, m.fl.) vara dolda (sekretesskyddade) för att uppgifter från enskilda anläggningar inte ska röjas.