ETT SAMLAT STÖD FÖR BESÖKSNÄRINGEN

För att stötta dig som företagare inom besöksnäringen i Sörmland, tillhandahåller Stua ett stöd för att ge akut rådgivning och stöd i din verksamhet, finansierat av Region Sörmland.

Vi finns här för dig och vi har ett nätverk som är beredda att ge dig akut stöd och rådgivning! Vi förstår att det ibland är tufft att ta hjälp, men vi uppmuntrar alla företag i besöksnäringen att dra nytta av hjälpen som finns att tillgå. All rådgivning sker under sekretess och alla frågor är välkomna. Har vi inte rådgivare inom ett specifikt område, hjälper vi dig vidare.

In English

We know that a lot of companies in the tourism and hospitality industry need help and advice in this turbulent time. We are here for you and have a big network ready to give you support and advice. This service is free of charge as part of a support package financed by Region Sörmland.

Book an advising appointment or contact us with questions

call 0155-220 800 or email us at radgivning@stua.se

Kontakta oss för att boka rådgivning

1177 har samlat flera bra resurser för dig som behöver någon att prata med! Vi är i en extrem situation där det är viktigt att ta del av den hjälp som finns att få! 

Hela listan hos 1177 

Frågor om covid-19

Du som har allmänna frågor om covid -19 kan ringa telefonnummer 113 13. Du kan också läsa mer på webbplatsen krisinformation.se. Där finns också teckentolkad information om covid-19.

Mer information på SOS Alarm.

Telefonlinje om covid-19 på flera språk 

Nu finns möjligheten att ringa och få svar på sina frågor om det nya coronaviruset på arabiska, somaliska, persiska, tigrinja, amarinja eller ryska. De som svarar är hälsokommunikatörer och hälsoinformatörer i regionerna.

Telefonnumret är: 08-123 680 00 
Måndag till fredag kl 09.00-12.00 och mellan 13.00-15.00.
Mer information finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Samlad information om covid -19 på 1177.se.

Stödlista: Psykisk hälsa i kristid

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har satt ihop en särskild stödlista med anledning av utbrottet av covid-19. Där kan du hitta information, råd och stöd för att må bättre och förbygga psykisk ohälsa. Listan är uppdelad på olika åldersgrupper och länkar vidare till information och stöd utifrån olika behov.

Läs mer och se hela sammanställningen på uppdragpsykiskhalsa.se.

Kommande webbinarium:

Kommande webbinarium uppdateras löpande

Vilken hjälp och stöd finns till små- och medelstora företagare

Fredag 27/11, klockan 14:00
på lätt svenska och arabiska

Vill du få påminnelser? Anmäl dig till evenemanget på Facebook. 

Se webbinariet via länken: https://us02web.zoom.us/j/86925794307
Kom ihåg att logga in lite innan så du ser att tekniken funkar. 

Har du ett företag? Har du frågor eller funderingar om stödpaket som staten ger under Corona krisen. Vi presenterar vilken möjlighet Du har till att få stöd och hjälp.
Vi hjälper dig förstå vad du som företagare kan få hjälp med!

Våra rådgivare Irja Hökås, Sebastian Strid och Mahfouz Hebrawi har hjälpt många företagare med ansökningar sedan stödpaketen lanserades och har stor praktisk erfarenhet av dem. Under webbinariet kommer du få praktiska råd och förklarar för dig hur och vad du som företagare kan få hjälp med och vad du behöver veta nu i corona-krisen. Hur fungerar det med korttidspermitteringar? Möjlighet till hjälp från bank och ALMI? Vad betyder uppskov med skatt och moms? Omställnings/omsättningsstöd med mera.
 
Vi reder ut de statliga stöden!

Aktuella stöd att söka

Korttidspermittering

Tillväxtverket fortsätter att ta in ansökningar och avstämningar om korttidsarbete. Korttidsarbete innebär att anställda kan gå ner i arbetstid samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Regeringen tog beslut den 9 november 2020 att korttidspermittering kommer vara möjligt till och med juni 2021. Från januari 2021 kommer det också att vara möjligt att söka stöd för kompetensutveckling för de permitterade medarbetarna.   

Läs mer här

Omställningsstöd

Nytt förlängt omställningsstöd för maj och juni–juli 2020. Omställningsstödet är ett stöd till företag som har haft minskad omsättning på grund av corona under perioderna maj respektive juni och juli 2020.

Det går att skicka in en ansökan om omställningsstöd för båda de nya stödperioderna från och med den 20 oktober till och med den 30 november 2020.

Läs mer här

Särskilt omställningsstöd för enskilda näringsidkare

Regeringen har den 9 november 2020 tagit beslut om omställningsstöd för enskilda näringsidkare, som inte omfattats av det omställningsstöd som funnits.  

Läs Regeringen pressmeddelande

Mer information från Länsstyrelsen som handlägger ansökningarna

För uppdaterad och samlad information läs mer på Verksamt.se

Texten är uppdaterad 11 november 2020

Rådgivning

Via stödinsatsen kan vi erbjuda helt kostnadsfri rådgivning! Våra rådgivare har goda erfarenheter och finns här för att hjälpa dig.

Självklart har de tystnadsplikt och allt som diskuteras hanteras med sekretess!

Här hittar du mer info om rådgivning och våra rådgivare.

Onlinebokning

Du kan nu enkelt boka kostnadsfri rådgivning genom att fylla i ett onlineformulär!

Rådgivningen finns till för besöksnäringen i Sörmland och vi kan hjälpa till med flera olika frågor så som digital närvaro, produktutveckling, marknadsföring, prissättning, HR- och personalfrågor, finansiering och mycket mer!

Tveka inte på att höra av dig!

Webbinarium

Här hittar du tidigare webbinarium.

Vi har genomfört ett flertal webbinarium inom frågor som berör många. Våra föreläsare har alltid expertis och god erfarenhet i sitt ämne! 

Vill du få de olika stöden förklarade? Vi har hållit webbinarium om allt, kolla i biblioteket så hittar du förhoppningsvis svar på det du undrar. 

Avtal och lagar

Få hjälp med att tyda avtal och lagändringar. Vi samlar branschjurister.

Personal och fackfrågor

Få hjälp med hur ni som företag ska förhålla er till HR-frågor.

Ekonomiskt stöd

Läs om hur du kan få ekonomiskt stöd som företag.

Lärplattformen

En lärplattform för Destinationsutveckling Sörmland och Sveriges Slottsdestination. Vi välkomnar dig som aktör inom besöksnäringen i Sörmland att ta del av artiklar, kurser och evenemang.

Som nästa del i stödinsatsen har vi arbetat fram ett första utbildningsmaterial.

Kurserpubliceras varje torsdag med undantag för Kristi himmelfärd, den veckan bjuder vi på filmerna redan på tisdagen! Vi börjar med fyra teman. Digitala kanaler; scenarioplanering, produkt, paketering, prissättning och kommunikation, storytelling, värdsskap.

Du kan enkelt registrera dig på lärplattformen och få tillgång till materialet.

Matcha jobben

Söker du personal eller arbete? På matcha jobben kan du hitta det du söker i Sörmland.

FAQ

Här samlar vi vanliga frågor och svar.

Region Sörmland - samlad information

Region Sörmland har samlat information riktat till företag om pågående insatser i Regionen och de olika kommunerna. 

Samarbetspartners

Vi samarbetar i detta med många andra viktiga aktörer som Länsstyrelsen och länets kommuner, organisationer som Företagarna, Nyföretagarcentrum, Handelskammaren, arbetsgivare- och löntagarorganisationer samt Sörmlands Sparbank, Rekarne Sparbank med flera.