Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Drömmen om ett hållbart liv

På Lindeborgs Eco Retreat i Vrena utanför Nyköping, har Carl och Julia Lindeborg 

skapat en grön oas med ett tydligt hållbarhetstänk som sin främsta ledstjärna.

Text: Åse Haukebö Roos       Foto: Jenna Peffley, Ken Pils och Matilda Gustavsson

Hallbosjön glittrar i mitt vänstra synfält när jag rullar in på grusplanen till Lindeborgs Eco Retreat, där jag ska träffa Julia Lindeborg, som tillsammans med sin man Carl äger och driver gården sedan åtta år tillbaka. Det är en levande ekologisk gård mitt i den sörmländska myllan som jobbar med konferenser, kurser och hotellverksamhet. Men här finns även nytänkande jordbruk, grönsaksodlingar, biodling, biokolproduktion och ett eget biologiskt vattenreningssystem. Till sommaren utökar de dessutom verksamheten med att öppna gårdsrestaurang i det nybyggda växthuset. De har under våren satt ramarna kring ett samarbete med kocken Fredrik Jonsson, som tidigare framgångsrikt drivit restaurangen Volt i Stockholm. Tanken är att skapa en grön oas där gästerna sitter i växthuset och maten lagas i det öppna köket intill. Från deras egen trädgård kommer mer än 150 olika sorters grönsaker, örter, frukter och bär som Fredrik kan använda i köket och inspirera gästerna med.

"här ska vi byggga vår dröm"

– Fredrik är väldigt odlingsintresserad och ser ett stort värde i att stå i nära kontakt både med det som växer och i kommunikationen mellan odlare, kock och gäst. Att som kock kunna plocka säsongens grönsaker själv och bara timmarna senare laga en unik middag för dagen är nog något av en dröm för många kockar. Vi vill sprida kunskap om till exempel våra kulturarvssorter och låta gästerna testa nya smaker. Fredrik kommer att skapa fantastiska smakupplevelser för våra gäster och vi ser verkligen fram emot den här utvecklingen och att få dela med oss av allt som finns på gården, säger Julia.

Vi går en rundtur och Julia visar in mig i ett av deras två hotellrum som ligger i den renoverade gamla ladan, numera kallad Ekoladan – som byggts om med endast hållbara och naturliga material. Rummet är ljust och har stora fönster som vetter ut mot böljande gröna fält och sjöns glittrande vatten. Både Carl och Julia är från Stockholm. Julia har en bakgrund inom marknadsföring och kommunikation, medan Carl jobbar som organisationskonsult inom ledarskapsutveckling. 

 

När deras första barn Leopold föddes för tio år sedan väcktes tankarna – vad kan vi göra för att bidra till ett mer hållbart liv, både för familjen och för planeten? Utan någon som helst bakgrund eller kunskap kring att bedriva jord- och skogsbruk bestämde de sig först för att ge sig ut på en längre resa i världen.

– Vi jobbade bland annat som volontärer på en stor gård, och det var verkligen att ge sig pladask in i driften av gården. Vi lärde oss oerhört mycket och var riktigt peppade när vi kom hem. Efter en tids husletande hamnade de till slut i Vrena utanför Nyköping år 2012.

– ”Vi hade först inte tänkt skaffa en så stor gård, men när vi kom ut hit kände vi 

båda direkt att ”det här är platsen. Här ska vi bygga vår dröm”.

De första åren totalrenoverades det vackra vita bostadshuset och de röjde upp i landskapet. När gården fick liv igen växte idén fram om att få dela med sig av platsen och inspirera andra kring hur man kan leva hälsosamt, hållbart och göra medvetna val i vardagen.

 

– Förr i tiden var bondgårdar sociala platser där folk samlades. Tanken på att återigen göra det här till en levande plats med liv och rörelse, gjorde att vi tog

det hela ett steg vidare.

 

Hälften av den gamla ladan rustades upp och innefattar nu två hotellrum med separata ingångar och eget kök, två studios, en kurslokal/yogasal,  relaxavdelning samt teknikrum. Alla materialval är klimatsmarta och väggarna är täckta med ljus träpanel från den egna skogen. Virket är hugget och fraktat med arbetshästar. Hållbarhetstänket genomsyrar allt. Lokalerna värms upp med en unik pyrolysprocess där biomassa från skogen används för att producera värme och biokol. Koldioxiden som träden sugit upp ur luften blir kvar i kolet som sedan blir en kolbank i gårdens odlingar. Ju mer byggnaderna värms upp – desto mindre koldioxid i atmosfären.

 

– Så när våra gäster kommer hit och övernattar eller är med på en restaurangkväll kan de känna att de ger tillbaka till naturen, säger Julia med ett skratt.

 

De har alltid haft en tanke om att vara småskaliga, men har funderingar kring att jobba vidare med hållbar matproduktion och förädling, att göra gården ännu mer motståndskraftig och resilient inför de utmaningar som väntar, med till exempel klimatförändringar.

 

– För oss är det viktigast att de val vi gör framöver utgår ifrån hur vi själva vill ha det. Det kommer från djupet av vårt hjärta och vi hoppas att det märks när

man kommer hit. Det kanske inte handlar om att vi tar den enklaste vägen i alla lägen, men den som är mest sann för oss.

För mer information om gården och deras öppna restaurangkvällar,