Fyra lador och lika många driftiga, kreativa företagare. Så lyder receptet på en lantlig oas för den som för en stund, eller för en dag, vill fly stadens höga tempo. Här kan du njuta av lugnet och inspireras av allt från mat och ostar till konst, inredning och keramik.
Text: Ebba Söderquist Määttä | Foto: Emil Berglund
"Jag brinner för dehär ladorna" - Annica Skoog
Det har hunnit gå elva år sedan Annica Skoog, tillsammans med sin man, öppnade sin inredningsbutik i ett renoverat gammalt sädesmagasin utanför Torshälla. Under årens lopp har renoveringarna fortsatt, lada för lada. Stor vikt har lagts vid att bevara detaljer och känsla från när gården en gång var en bondgård. Ladornas exteriörer är dessutom q-märkta, vilket betyder att de är kulturhistoriskt värdefulla och inte får förvanskas.
– Jag brinner för de här ladorna. Där det har funnits möjlighet har vi sparat gamla detaljer, som vissa väggar och bjälkar. Min butik har nu flyttat från sädesmagasinet in hit till det gamla stallet. Här var det till exempel en hovslagarspilta, säger Annica och pekar mot området där hennes kassadisk nu står.
Idag inrymmer gården, förutom Annicas butik, även en keramikstudio, ett konstgalleri, en ost- och blombutik och en bistro. Tillsammans kallar de sig Butikerna på Wäsby.
– Vi är fyra kvinnor som verkligen lyfter varandra. Förutom att vi alltid tipsar om varandras butiker så gör vi också en del tillsammans. Man kan till exempel komma hit på möhippa och både få prova viner, dreja, äta god mat och shoppa inredning och mode.
Samverkan är allt
Även Chatrin Jakobsson, som driver ost- och blombutiken Blommor & Brie, lyfter butikernas viktiga samverkan.
– Det betyder allt! Utan dem finns inte jag. Vi har riktigt roligt ihop och vi samarbetar kring aktiviteter som provningar, mingel och modevisningar. Wäsby har också blivit ett utflykts-mål, det kommer folk från Stockholm och Uppsala. De som kommer så långt ifrån, hade kanske inte åkt för att besöka bara en butik.
Anna Besterman är keramiker som både drejar och säljer den egna keramiken och håller i kurser. Platsen och gemenskapen ute på Wäsby är anledningen till att hon för drygt fyra år sedan vågade öppna sin egen studio.
– Jag har haft keramiken som hobby ända sedan gymnasiet och har både hyrt in mig hos andra och drejat hemma. När jag av en slump träffade Annica och fick höra att det fanns en lokal ledig här, så kändes det självklart att ta steget att öppna eget. Det betyder så mycket att vi alla kan samarbeta.
Anna har precis gjort klart en uppsättning keramik som dagen därpå ska till Magdakullan i Näshulta.
– Det är extra kul att göra sådant som verkligen används. Då är hållbarhet viktigt, jag använder mig av stengodslera som verkligen tål att användas. Med tiden har jag också lärt mig att uppskatta när det syns på keramiken att den gjorts för hand. Det är inte hela världen om ett fingeravtryck lämnas kvar, mina saker är ju faktiskt inte fabriksproducerade.
Bistro och konstgalleri
I bistron, som ligger i samma lada som keramikstudion, kan man dricka ur Annas drejade muggar. Veronica Hjalmarsson kände Annica redan innan hon öppnade sin bistro här och hade flera gånger fått frågan om hon ville öppna restaurang i Wäsby.
– Jag fick frågan av Annica några gånger och även om det var lockande att öppna egen restaurang så passade det inte riktigt in i mitt liv de gångerna. Men för tre år sedan öppnade sig möjligheten och jag ångrar inte att jag tog chansen. Första morgonen jag var här efter att jag bestämt mig, så satte jag mig med en kaffe i solen och bara njöt av platsen. Då kändes det rätt.
På Bistro Wäsbys meny finns alltid några få, men vällagade rätter. Den som vill kan få ett glas vin till maten och Veronica gör även egen glass. Både i bistron och i konstgalleriet intill kan besökaren uppleva konst från konstnärer i närområdet. Annica, som ansvarar för galleriet, berättar att det är väldigt populärt att ställa ut på Wäsby.
– Det är många konstnärer som vill ställa ut här. Varje konstnär får en månad var och nästa lediga tid att ställa ut är först 2026, berättar Annica.
En lantlig helhetsupplevelse
De fyra ladorna, växtligheten och gårdens nya växthus ramar tillsammans in en gårdsplan. Naturen och de rustika anorna gör sig påminda vart man än vänder sin blick. Det märks också att gänget på Wäsby hämtar mycket inspiration därifrån. Både Annica och Anna berättar att de gillar sobra färger som återfinns i naturen.
– Man kan alltid utgå från klassiska naturfärger i dukning och inredning, säger Annica. Sedan kan man lägga till grällare färger för att busa till det lite.
Chatrin är inne på samma spår när det gäller blommor.
– Ska man duka själv är det alltid kul att hämta något från trädgården. Då har blommorna riktigt bra spänst och man får garanterat något säsongsbetonat.
När Stolt Mat besöker Wäsby är det uppdukat till lunch i växthuset. En vacker dukning som är väldigt talande för både atmosfären på Wäsby men också den fina samverkan som finns på gården, med bidrag från de alla fyra. Butikerna på Wäsby är var och en för sig värda ett besök, men tillsammans skapar de en helhetsupplevelse för besökaren – en oas för den som vill inspireras och andas lantluft ett tag.