Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

En resurs ned i avloppet

När matsvinn blir till matavfall

Livsmedelshanteringen står för en betydande andel av vår totala miljöpåverkan. Naturvårdsverkets siffror visar att 50 procent av övergödningen och upp till 25 procent av vår klimatpåverkan kommer från enbart livsmedelshanteringen. Att minska matsvinnet är därför ett effektivt sätt att minska vår miljöpåverkan.

Text: Emil Berglund

Matavfall

1,2 MILJONER TON mat slängdes av butiker och konsumenter under 2018 enligt rapporten Matavfall i Sverige från Naturvårdsverket. Och vi konsumenter som låter de där päronen ligga tills de blir alldeles bruna, eller raskar ner en alltför väl tilltagen portion i matavfallet är de största syndarna. Hela 95 kilo per person och år slänger vi, vilket är 70 procent av det totala matavfallet. Men du kanske komposterar eller slänger i matavfallet så att det kan rötas till biogas? Det är visserligen bra, gör man biogas av matavfallet får man en minskad miljöpåverkan totalt sett, men klimatavtrycket för produktionen av livsmedlen är betydligt större. Därför är det bättre både för klimat och plånbok att äta upp det man köper istället för att skrapa ned det i sophinken, även om det blir kompost eller biogas. Det nationella målet är att att 50 procent av allt matavfall ska sorteras senast 2020, vilket vi i nuläget är en bit ifrån.

 

Olika livsmedel har olika klimatpåverkan

Det är stor skillnad på olika livsmedels miljöpåverkan. En tumregel är att animaliska proteinkällor inklusive mejeriprodukter har ett högre klimatavtryck än vegetabilier som frukt och grönsaker. Men även produktionsland spelar en stor roll. Man räknar med att utländsk produktion av exempelvis nötkött har ett klimatavtryck som är 61 procent högre än svensk produktion. Jämför man bönor så har den utländska bönan 50 procent mer klimatskadliga utsläpp. Så väljer du livsmedel efter säsong som också är lokalproducerade så gör du oftast ett bättre val ur klimatperspektiv.

Matsvinn 1

Tips för att minska matsvinnet

1 Planera:

Undvik att impulshandla så har du bättre koll på det du ska laga och köper inte för mycket. Köper du storpack, dela och frys in i mindre enheter.

2 Förvara varorna rätt:

Ställ in färskvaror i kylen snabbt och se till att kylskåpet håller rätt temperatur, +4 grader är bra. Även frukt och grönsaker håller längre i kylen. Undvik att förvara saker i solljus.

3 Lita på dina sinnen:

Lukta, smaka och titta. Även om bäst före-datumet har passerat går det ofta bra att äta produkten ändå.

4 Frys in:

Även små mängder kokt pasta eller ris fungerar smidigt att tina upp igen i kylen. Använd sedan som bas för nya rätter. Färska örter, mjölk eller riven ost går utmärkt att frysa.

5 Lär dig klassiska resträtter:

En kreativ risotto, wok, pytt-i-panna eller en gryta är alla utmärka för skrumpna grönsaker. Frukter kan bli en smoothie eller fruktkaka.

Matsvinn 1

Källa: Matavfall i Sverige, Naturvårdsverket 2020.