Sveriges första och största escargotsfarm ligger i Västtorp utanför Vingåker. Vid skogens rand har Carina Van Steenbergen tillsammans med sin fru Lena byggt upp en farm där grönsaker, höns och sniglar bildar ett klimatsmart kretslopp.
Text & bild: Emil Berglund
När Carina flyttade till Stockholm från Belgien för åtta år sedan insåg hon snabbt att hon ville ha en egen verksamhet. Att valet föll på odling var inte så konstigt. Intresset för djur och natur fanns sedan barnsben då hon spenderade mycket tid på sin mormor och morfars gård i Arendonk på gränsen till Nederländerna. Myllan i Vingåker kallade, och Carina svarade.
– Vi kom hit och blev förälskade i det lilla röda huset. Själva gårdsytan var ganska igenväxt, men jag såg framför mig hur den lilla åkern skulle kunna se ut när odlingen var utbyggd, berättar Carina.
Och utbyggt blev det. Även om hela anläggningen bara är 3500 kvadratmeter så är det ett väl fungerande system där spillningen från hönsen blir näring till den ekologiska frilandsodlingen, och de grönsaker som blir bortsorterade blir mat till sniglarna som upptar en tredjedel av ytan. Carina odlar fram det mesta gröna som sniglarna äter.
– Jag har just satt ut hundratusen av mina Petit Gris i deras hägn efter vinterdvalan, det är ett riktigt handarbete, berättar Carina.
Att vara pionjär innebär att man inte kan följa någon given regelbok. En snigelfarm i Sverige har inte samma förutsättningar som de storskaliga odlingarna i Europa.
– Klimatet och dagsljuset är annorlunda, men jag har fått hjälp av en erfaren biolog och snigelodlare i Belgien. Hon har lärt mig mycket och är fortfarande min mentor. Jag hoppas att jag i min tur kan sprida kunskapen vidare till andra. Det är tacksamt att odla sniglar på många sätt: Man får fram mycket mat på en liten yta. Sniglarna kräver inte mycket vatten eller foder och köttet innehåller mycket vitaminer och mineraler, men nästan inget fett.
Escargots vanlig mat i Europa
I Frankrike, Belgien och Nederländerna är escargots en vanlig rätt. Det klassiska är att servera dem rykande heta med vitlökssmör och ett gott bröd tillsammans med ett gott glas vin eller öl. För den som inte provat escargot kan smak och konsistensen beskrivas som närbesläktad med musslor eller andra skaldjur. Carina ser gärna att fler kockar skulle ta chansen att ta ut svängarna lite mer i köket.
– De flesta escargots vi äter i Sverige är konserverade. Jag vet att det finns många kreativa kockar där ute som skulle kunna göra något spännande av det mångsidiga färska snigelköttet. Jag tycker själv den blir godast friterad med en god dipsås.
Länge en del av människans diet
Romarna spred vingårdsnäckan runt om Europa och olika länder har olika traditioner av att tillaga snigelkött. I Spanien grillar man dem, i Kina kokar man dem gärna i snäckan. Man har hittat rester av snigelsnäckor vid arkeologiska utgrävningar och Napoleons soldater hade torkat snigelkött i sina väskor på sina långa förflyttningar runt om i Europa. Snigeln har kort sagt varit en del av människans kultur under lång tid. Kanhända är det dags även för oss sörmlänningar att upptäcka möjligheterna med köttet från escargots?
![](https://www.stoltmatisormland.se/wp-content/uploads/2022/03/Carina-med-sniglar-4.jpg)
fakta
Escargots är det franska ordet för sniglar.
Cale Jonstorp har sniglar av två arter:
• Petit Gris (Helis Aspersa Muller)
• Gros Gris (Helix Aspersa Maxima)
Mer info hittar du på: