Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Fikaställen för landsvägscyklister med smak för sött

När du tränar landsvägscykling är du ofta ute på vägarna i flera timmar. I likhet med andra uthållighetsgrenar behöver du fylla på med snabba kolhydrater för att få tillräckligt med energi till de långa träningspassen. Stolt Mat åkte med Team Sméstan CK och passade på att fråga om de bästa ställen för cykelfika i Sörmland och vad man faktiskt äter när det är dags för mat- och dryckespaus.

Text: Marko Määttä  |  Foto: Emil Berglund

Landsvägscyklingen är störst i södra Europa, mycket tack vare klassiska tävlingar som

Giro d’ Italia, Tour de France och Vuelta a España. Även i nordliga Sverige är sporten relativt stor. Cyklister är ett härdat släkte som gärna trotsar vintern och kan cykla året runt.  Vätternrundans trettio mil är ett mycket populärt långlopp bland motionscyklister och vi är många som nostalgiskt minns Bernt Johanssons överraskande OS-guld i linjeloppet under OS i Montreal 1976.

Det perfekta cykelfikat kan faktiskt vara något riktig sött, till exempel ett bakverk eller en vaniljbulle för att få upp blodsockret, säger Alex Voronov, till vardags ledarskribent på en nyhetsbyrå.

Alex tävlar numera gärna i olika cykellopp och är en av grundarna till Team Sméstan CK.

Vi sitter och pratar cykling och snabba kolhydrater på Mary’s Café som är känt för sin goda fika, lättare luncher och somrar med artistframträdanden. Landskapet runt Mary’s är bedövande vackert där de böljande vägarna går längs omgivningar med öppna fält, ibland med flera kilometers sikt. Caféet ligger perfekt till för cyklisterna som utgår från Eskilstuna. Du passerar bland annat småstadsidyllen Torshälla och besöksmålet Solby gård med restaurang, butik och jordgubbsodlingar. Efter fikastoppet på Mary’s Café kan du ta dig vidare mot Sundbyholm och gästhamnen och vidare mot Jäder för att få ihop tillräckligt med cykelmil i benen.  

Det är svårt att äta en riktig lunch eller middag när man är ute på cykelpassen, säger Charlotte Kinell. Energibars och saft brukar räcka i veckorna, men på de längre gemensamma och lugnare helgturerna gör du av med jättemycket energi, så vi stannar gärna och fikar tillsammans.

Foto: Emil Berglund
Foto: Emil Berglund

Charlotte jobbar inom hemsjukvården och är en inbiten cyklist på fritiden. Inte minst sedan hon för några år sedan slutade med löpning på grund av ett skadat knä. Charlotte köpte en cykel på utseendet och betade raskt av Tjejvättern och har sedan dess varit cykelsporten trogen. Gemenskapen i gruppen är det som Charlotte och de andra cyklisterna uppskattar mest, där den sociala delen med att stanna efter ett antal mil och fika tillsammans ibland känns viktigare än syftet att få i sig kolhydraterna.

Träningsmässigt är ju fikastoppen egentligen inte optimala. Ibland nöjer jag mig med lite juice och socker eller egentillverkade energibars. Våra pauser är mer ett sätt att umgås och en del av cykelkulturen, säger Alex. 

Samtliga i träningsgruppen som är med oss under den ljusa försommarkvällen har förutom Mary’s Café sina egna favoriter som de gärna stannar till vid för att äta något sött och kolhydratrikt.

Ett av mina favoritfikaställen är utan tvekan Café Kvarnfallet som har världens goaste räkmackor, flikar Michael Larsson in, även om inte just det besöksmålet ligger i Sörmland. Michael är också en av grundarna till cykelklubben och håller i träningspasset under kvällen. Och det är en förvånansvärt stor bredd av fik i Sörmland som får besök av cyklisterna som hinner många mil under ett träningspass. Allt från Johan Sörbergs Svartverkstan till Fridhems kaffestuga och Bageri Speceri vid Gula industrihuset i Stallarholmen nämns som ställen man gärna besöker. 

Foto: Emil Berglund

Det finns också en del fikaställen som försvunnit för oss cyklister, som exempelvis Lager 157:s fik i Hälleforsnäs som numera är den finare pizzerian femhundra grader. En del fik ligger naturskönt, men vajerräcken som höjer säkerheten för bilisterna, är mindre populära bland oss cyklister, berättar Michael.

Cykelsporten handlar också enligt cyklisterna om etikett- och klädregler, även om ingen i cykelgruppen tar det på för stort allvar. Michael nämner att du inte ska gå från cykeln utan att ta av dig hjälmen. De rakade benen kan vara såväl estetiskt som en försäkring mot oönskade sårskador. Ingen vill ramla på asfalten och slita upp håret på benen med rötterna.

Kepsar, hjälmar och cykelkläder har speciella koder där du exempelvis ska ha solglasögonens skalmar utanpå hjälmen, som inte får ligga på bordet. Och strumporna hos cyklisterna ska gå lite högre än tidigare och får idag ha fler färger än vita, säger Michael med ett leende, medveten om att det inte är några absoluta riktlinjer. Tvärtom verkar alla välkomna i klubben oavsett kläder.

Cykelklubbens cafétips

I kartan här bredvid tipsar Team Sméstan CK om ett antal bra cykelfikaställen som du med fördel kan besöka med eller utan cykelkläder. De mörkgrå linjerna visar även utmärkta cykelvägar som leder fram till destinationerna.

  1. Marys Café
  2. Svartverkstan
  3. Fridhems kaffestuga i Sköldinge
  4. Kafé Ottilia
  5. Café Kvarnfallet
Foto: Emil Berglund

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin