Flexiblare måltider i vården ger mer matglädje

Text:  Emil Berglund       Foto: Region Sörmland

När Nyköpings lasarett skulle byggas om tog man även chansen att byta arbetssätt i köket.

På så vis kunde man minska matsvinnet och höja måltidsupplevelsen för patienterna.

Det som började som ett pilotprojekt har nu blivit ett fungerande arbetssätt

som på sikt kommer att införas på alla regionens sjukhus.

FLeximat

Efter studiebesök i grannländerna tog måltidsenheten på Region Sörmland fasta på de bästa idéerna. Fram växte konceptet Fleximat som 2016 startade som ett pilotprojekt på en avdelning på Nyköpings lasarett. Försöket föll så väl ut att modellen infördes på hela lasarettet från och med 2020. Och nästa steg är att på sikt införa den på alla regionens sjukhus.

Mindre matsvinn och patienterna äter mer

 

– Modellen med Fleximat har många fördelar jämfört med tidigare arbetssätt. Vi får mindre matsvinn, patienterna äter mer och får en bättre måltidsupplevelse och dessutom frigör vi tid till våra kollegor inom vården som istället kan fokusera på sitt kärnuppdrag, säger Niklas Tranemyr, enhetschef för måltider på Region Sörmland.

 

Hur man uppfattar en måltid hänger inte bara på vad som ligger på tallriken. Det är något man tagit fasta på när man på Nyköpings lasarett inte bara anpassade produktionsköket.

 

Även avdelningsköken gjordes om till en mer caféliknande miljö där patienterna själva kan välja på allt från lagade rätter till mindre smårätter och mellanmål.

 

– Vi ser att det flexiblare upplägget verkligen uppskattas. Man kanske inte är sugen på just fisk klockan tolv, då kan man välja en annan rätt vid en annan tidpunkt. Får man komponera sin egen måltid äter man mer, vilket gynnar tillfrisknandet.

höja måltidsupplevelsen

Måltidsvärdar hjälper till att servera och har som uppdrag att höja måltidsupplevelsen. Kan patienten inte ta sig till måltidsrummet på sin avdelning, kommer måltidsvärden med menyn till sängen och serverar maten där. Patienterna väljer själva när de vill äta, utbudet finns tillgängligt under hela dygnet.

– Många blir positivt överraskade av den mat vi serverar. Visst är det fortfarande ett storkök, men vi lagar nästan all mat från grunden och det ligger ett stort hantverk bakom, säger Niklas.

 

Menyn består av ett antal smårätter, soppor, efterrätter och minst tolv huvudrätter med olika tillval. Allt smakfullt upplagt och fotograferat – som hämtat från närmaste influencerkonto på Instagram. Det råder inget tvivel om att den offentliga måltiden har stigit ur skamvrån.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin