Förväntningar och utmaningar hos regionens besöksnäring 2024

Besöksnäringen i Sörmland har svarat på näringens behov och förväntningar på framtiden i årets Besöksnäringsbarometer.  Årets besöksnäringsbarometer riktade sig till besöksnäringsaktörer i delar av Östra Mellansverige samt Gävleborg och genomfördes anonymt i slutet av 2024.  I årets barometer svarade ca 300 verksamheter, varav 23 finns i Sörmland. Undersökningen ska ses som en temperaturmätning som ger en indikation om vilka utmaningar dessa respondenter står inför under 2025 samt vilka förväntningar de har på kommande året. Resultatet sammanställs och redovisas på regional nivå. Resultatet kan lämnas ut för de kommuner som har fått tio eller fler svar.

Årets barometer ger oss en bra bild över besöksnäringens utmaningar och förväntningar.

Aktörerna som svarade på enkäten mot slutet av 2024 hade bakom sig ett år av små marginaler där faktorer som stor osäkerhet i omvärlden, inflation och höjdränta och ökade omkostnader för el och bränsle, matvaror och övriga inköp påverkade företagens ekonomi i stor utsträckning.

Det var även ett år då den svaga kronan lockade fler utländska gäster till Sverige än tidigare. I Sörmland under 2024 t o m november noterades totalt 1,1 miljoner gästnätter, ökningen skedde bland de utländska gästnätterna (+2,6 %). Tyskland, Norge och Nederländerna stod för den största ökningen.

Barometern visar att privatresenären, både nationella och internationella, är den viktigaste målgruppen för de sörmländska aktörerna och 40% av dem tror att besökare från andra länder kommer att öka under 2025 och inhemska besökare kommer att öka med 60%. Vilket visar en förväntan på ett större antal besökare i regionen enligt respondenterna.  

Förväntningar på 2025

De flesta bedömer att antalet anställda kommer att vara oförändrade. Ökat antal anställda beror till exempel på utökad verksamhet, utlandssatsningar, ökat antal aktiviteter och evenemang.

13 procent bedömer att antalet anställda kommer att öka. För omsättningen är tongångarna mer positiva, 65 procent bedömer att omsättningen kommer att öka. Där ligger Sörmland högre än övriga ÖMS, 44% bedömer att deras omsättning kommer öka under 2025.

Ökade kostnader för energi och råvaror anges vara det största hindret för tillväxt följt av brist på kapital för nödvändiga investeringar samt rådande konjuktur. 

Över 40% anger att de inte känner till att det finns stöd, aktörer på landsbygd använder stöd i högst omfattning. De stöd som främst efterfrågas är:

– Genom att vi samarbetar med våra kollegor inom Östra Mellansverige utvecklar vi tillsammans våra kunskaper om besöksnäringens behov och möjligheter och kan därmed förbättra stödet till näringen, säger Åsa Malmqvist, Destinationsutvecklare. 

Blir du nyfiken och vill lära dig mer? Resultatet från årets och föregående års Besöksnäringsbarometrar presenteras på en interaktiv webbsida nedan.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin