Framtidens mästerkockar

Framtiden ser ljus ut för svensk gastronomi. Stolt Mat har träffat två unga kockar
vars matlagning kännetecknas av stor glädje, hög energi och en oändlig experimentlusta.

Text:  Ebba Söderquist Määttä  /   Foto:  Emil Berglund

”Min restaurang ska nog ligga i Stockholm eller hemma i Nyköping. Den ska servera lite finare street food. Till exempel en bra fish and chips" - Axel

Lagade mat med mormor via facetime

Axel Karlsson från Nyköping är bara elva år gammal men redan en fena på matlagning. Helgerna ägnas gärna åt att prova nya recept och uppläggningar. Om Axel får välja skippar han de vardagliga rätterna för att istället ge sig på de lite finare råvarorna. Med glimten i ögat berättar Axel att han blivit en finsmakare.

– Får jag välja fritt så lagar jag helst pilgrimsmusslor eller hamburgare på högrev. Musslorna steker jag snabbt i en het panna med lite chili och till burgaren gillar jag att göra egen dressing. Färdig dressing på tub är inte så kul.


Även 13-åriga Amanda Stensson från Vingåker har trots sin unga ålder redan hunnit samla på sig stor erfarenhet. Redan som liten hjälpte hon sin mamma i köket och förra året kunde vi se Amanda i tv-programmet Sveriges yngsta mästerkock där hon lyckades knipa silvermedaljen.

– Det är det bästa som hänt mig. Jag fick träffa så mycket människor och lära mig så mycket. Svårast var tidspressen vi hade under tävlingarna, men jag hade stor nytta av att jag lagat så mycket mat hemma. Jag vet vilka smaker som fungerar med varandra och det hjälpte mig under tävlingen. Amanda avslöjar att hon hade en hemlig överenskommelse med Agnes Fredriksson som vann tävlingen.

– Vi kom varandra nära direkt och tidigt i tävlingen lovade vi varandra att vi skulle stå i final tillsammans. Det var kul att det faktiskt blev så till slut. Både Amanda och Axel berättar att bland det roligaste som finns är att bjuda andra på mat.

– När någon fyller år brukar jag ofta bjuda på middag istället för att köpa en present, berättar Axel. Nyligen fyllde hans mormor 70 år och på grund av coronapandemin var Axel tvungen att hitta en kreativ lösning för att fira henne.

– Jag köpte två matkassar med lika innehåll. En kasse lämnade jag hos mormor och den andra tog jag med hem. Mormor fick ett recept och sen lagade vi och åt en trerättersmiddag tillsammans via Facetime.

Tjusning i att bjuda andra

Även Amanda tycker om att bjuda andra på mat. När familjen har gäster hemma är det oftast Amanda som lagar maten, vilket brukar vara väldigt uppskattat.

– Men oftast blir det att jag bjuder familjen. Jag lagar i princip alla måltider här hemma. Mina bröder kan sucka över det ibland, de vill ha någon tråkig rätt som köttbullar och makaroner, medan jag gillar att experimentera.

 

Hon berättar också att det kan bli rätt mycket disk när hon lagar mat och att hon har en bra deal med sin pappa.

 

– Jag jobbar gärna med ”mise en place” och då kan det bli rätt mycket olika skålar och byttor. Pappa är ofta snäll och hjälper till med disken. Det började med att när jag tävlade i Sveriges yngsta mästerkock lät han mig fokusera på att hinna laga så mycket mat som möjligt mellan tävlingarna, medan han skötte resten. Det har väl fortsatt vara lite så, säger Amanda och skrattar.


Amanda berättar att hon tror att kockbranschen är tuff och att hon därför ser upp till alla som har lyckats inom den. Bland annat Leif Mannerström är en stor förebild.

 

– Han arbetar så lugnt och metodiskt i köket. Och så verkar han ha koll på allt.


Axel nämner Tommy Myllymäki och Lindor Wink som två idoler. En dag om året brukar han dessutom laga mat med sin mammas kusin Viktor som är utbildad

kock.

 

– Då brukar vi vara hemma hos honom och jag får lära mig nya saker. Bland annat har han lärt mig att stycka kyckling och att filea fisk, något som hade blivit svårt att lära sig hemma.

”Jag lagar i princip alla måltider här hemma. Mina bröder kan sucka över det ibland, de vill ha någon tråkig rätt som köttbullar och makaroner, medan jag gillar att experimentera” - Amanda

Matlagning även i framtiden

Såväl Amanda som Axel har tankar och planer inför framtiden. Att en gång få öppna egen restaurang är en dröm som de delar.

– Min restaurang ska nog ligga i Stockholm eller hemma i Nyköping. Den ska servera lite finare street food. Till exempel en bra fish and chips, berättar Axel.

Amanda planerar att först gå på kockgymnasium och vill sedan börja arbeta som kock.

– Jag vet inte exakt vilken inriktning min restaurang ska ha om jag startar en, men det vore kul att ha rätter från olika delar av världen. Det finns ett ställe som har karamelliserade popcorn på varje rätt, jag vill också ha någon liknande detalj – men med något som representerar mig såklart.

Om vi i framtiden kommer kunna besöka Axel och Amandas restauranger får tiden utvisa. Men med den glädjen och energin som de uppvisar när de pratar om matlagning talar allt för att det kommer gå vägen för de unga kockarna.

Tommy Myllymäki

Hallå där ...

 – här kommer ett gäng frågor från våra unga mästerkockar Amanda och Axel.

Amanda

Hur gör du för att ständigt utvecklas som kock?

– Jag tror på tesen att ständigt vara nyfiken och leva med inställningen att jag har något nytt att lära. Det gör att du utvecklas i yrket och som medmänniska.

Vad är det roligaste med att jobba som kock?

– Det roligaste med mitt arbete är när gästerna tycker om och uppskattar det jag och vi gör för dem.

 

Axel

Hur ska man tänka för att få en fin uppläggning?

– Först och främst ska man laga god mat. Sen kan du tänka på hur man skulle vilja äta rätten. Det ger dig lite tips kring hur du ska lägga upp. Jag gillar att jobba antingen monokromt med 1-2 färger på tallriken för att hålla det rent. När jag vill göra en mer sprudlande uppläggning så maxar jag med massor av färg och form.

Vilket är ditt bästa tips för en god sås?

– Smaka av, smaka av och smaka av. Tänk på balansen och konsistensen. Lycka till!