Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Framtidsbruket

Tiden flyger iväg på Framtidsbruket

Framtidsbruket

Text: Marko Määttä        Foto: Emil Berglund 

Vid Hälleforsnäs gamla bruksområde Framtidsbruken kan du få tiden att flyga iväg genom
att handla prisbelönt ost, äta husmanskost med en twist och lära dig mer om hur du äter eller
använder vilda växter som smaksättare i maten.

Jürss ost

Många är de ostälskare som hittar till ysteriet och ostbutiken Jürss Mejeri som flyttade till Hälleforsnäs för fyra år sedan. Kerstin Jürss och Claes Jürss gör mångfaldigt prisbelönt ost på ekologisk mjölk från sörmländska gårdar. Och vilken ost det blir, alltifrån Eldosten som går utmärkt att grilla till den italienska ricottan och Big ben som är en stor pressad hårdost som lagras i ”grottan”, ett tidigare skyddsrum i närheten. Andra favoriter är Granbarksosten som ska gratineras hel i ugnen och inte minst Sörmlands ädel som är en ädelost utöver det vanliga och en bästsäljare med makarna Jürss mästerliga signum.

Jürss Mejeri har öppet vardagar 12-17 samt lördagar 10-14.

Läs mer på Jürss Mejeri:s hemsida här

Högtorp gård

Du som gillar mat utöver det vanliga – missa inte butiken som drivs av Högtorp gård! Du kliver då in i ett smakrike fyllt av vilda smaker från det nordiska köket som till exempel granskottsolja och ramslökskapris, som flera kocklandslag från Sverige, Norge, Finland använt och som serverats på två Nobelmiddagar. Där träffar du foragern och matinnovatören Lena Engelmark Embertsén som utforskar och renodlar naturens smaker till flerfaldigt prisbelönta produkter. Hon gör allt från oljor, inläggningar, sirap och drycker från granar, björkar, vårbrodd, älgört, maskros och många fler arter, samlat från egen skog och mark som certifierats för ekologisk matproduktion. Följ med på en vandring om vilda växter om du vill lära dig mer om hur du kan använda dem i matlagningen.

Butiken är öppen fredagar 12.00 -17.00.

Läs mer på Högtorps hemsida här

Bruksrestaurangen

Bruksrestaurangen ligger en trappa upp från Jürss Mejeri och har tidigare varit kök och matsal för det gamla brukets anställda. Restauratören Axel Johnsson serverar tillsammans med sina medarbetare nordisk vällagad husmanskost,

– Vi jobbar med lokalproducerat och ekologiskt. Det är färs från kravmärkt gård, ost från Jürss ost och vår nyhet i år är en egen öl producerad hos Eskilstuna ölkultur som heter Brukslager. Det är många som hittar hit. Vi har redan en hel del stammisar och har som ambition att bli en samlingspunkt i Hälleforsnäs.
Axel slår också ett slag för den lyxiga brunchen som serveras första söndagen i månaden, givetvis även den med lokalproducerade råvaror.

Restaurangen har öppet onsdagar, torsdagar,
lördagar och söndagar 11.30-16.00.
Fredagar 11.30-21.00

Läs mer på Bruksrestaurangens hemsida här