Den lokala maten i Strängnäs

Står jag i en gårdsbutik ute på den sörmländska landsbygden? Nej, men man skulle nästan kunna tro det!
Jag står faktiskt i en butik mitt i centrala Strängnäs med en fantastisk lantlig känsla och full med
lokala mathantverk. Den 28 januari
fick jag chansen
och träffa Olle och Katarina som gick från att vara stamkunder till att idag vara de nya ägarna för Den lokala maten i Strängnäs.  

Foto, film och text av :  Jessika Sillanpää

Gårdsbutiken mitt i stan

En snöig torsdag den 28 januari 2021 parkerar jag bilen längs vägkanten precis utanför butiken Den lokala maten i Strängnäs. Jag kliver ur bilen och går försiktigt mot butikens framsida. Det första jag möts av utanför butiken på Hospitalsgatan 17 är en äldre dam som blickar längtande in mot ytterdörren till Den lokala maten i Strängnäs. Jag hälsar glatt på avstånd och hon sken upp och svarade:

– Det här är en helt fantastisk butik ska du veta. Jag är glad att den finns, men för nu så får jag hålla mig undan ett tag till. Utan att jag ens hann svara så hade damen redan börjat vandra vidare.

Jag går förväntansfull upp mot butiksdörren och kliver in. Jag möts direkt av ett stort leende:

– Hej och välkommen! hälsar en ung tjej från kassan.

Jag hälsar glatt tillbaka och kikar mig omkring. Det är en hemtrevlig butik med en känsla av att jag står mitt ute på den sörmländska landsbygden i en modern tappning av en gårdsbutik. Det är lantligt inrett med både trähyllor och trälådor fyllda med produkter, en bit tegelvägg som sticker ut i mitten av rummet som smyckar butiken på ett coolt sätt. Lokala produkter från Sörmland står frontade på olika platser i butiken och ostdisken är välfylld. För några sekunder så fastnar blicken på den fina halmen i butiksfönstret och för en stund glömmer jag bort att jag står mitt i centrala Strängnäs. Snart ska jag få träffa de nya ägarna av Den lokala maten.

Från stamkunder till butiksägare

Ett härligt par fyllda med omtanke, nyfikenhet, glädje och en stor passion för mat har nu tagit över delikatessbutiken sedan mitten på oktober år 2020.  De nya ägarna heter Katarina och Olle och driver butiken vidare tillsammans med sina anställda, efter de tidigare ägarna som tog sig an nya spännande uppdrag.

– Vi är egentligen bara glada kunder till den gamla lokala maten som de tidigare ägarna drev, och blev mest fundersamma och ledsna över att de skulle sälja och att det skulle förändras. Då väcktes tankarna på att det kanske är vi som ska driva den vidare. På den vägen är det, berättar Olle.

Fokuset i butiken ligger på god mat och hantverksmässiga lokala produkter från Strängnäs och Sörmland, men även lokala mathantverk med internationell prägel. Efter övertagandet av butiken behöll Katarina och Olle en hel del av det tidigare utbudet, men bytte också ut vissa produkter. Fokuset kommer fortsatt att ligga på god mat i samspel med kundernas efterfrågan och det leverantörerna kan leverera.

– Vi får hjälp av kunniga kunder och leverantörer som tillför många idéer och kunskap. Det är viktigt att jobba tillsammans för att det ska bli så bra som möjligt, säger Katarina.

Innan Katarina och Olle blev butiksägare så kom dom in och handlade mestadels ost. Man märker direkt på Katarina när hon talar om osten att det finns ett stort intresse. Varken Katarina eller Olle har jobbat professionellt med mat tidigare. Olle har en bakgrund inom industrin och jakt på fritiden, och Katarina har en bakgrund som konsult. Men maten har alltid varit en stor passion och ett stort intresse för dem båda, och de ser fram emot att få driva deras favoritbutik vidare tillsammans med sina kunder.

Olle & Katarina, Foto: Jessika Sillanpää

– Vad betyder den lokala maten för er?

 

– Glada kunder och stolta leverantörer säger Katarina snabbt, och fortsätter med.

– Det betyder också mycket glädje och engagemang. Man handlar för att man vill unna sig, köpa goda presenter och man bryr sig om vart råvarorna kommer ifrån.

 

Vad skulle ni vilja hälsa framtida gäster som inte har besökt er och Den lokala maten ännu?

 

Olle: 
– Naturligtvis välkomna! Prova det vi har och även komma med synpunkter på att förändra det vi inte har.


– Och kom in och smaka lite ost! 
tillägger Katarina med ett stort leende på läpparna.