Hållbar besöksnäring bortom Corona

Den 4 februari genomfördes en kunskapsdag för att främja hållbar utveckling inom besöksnäringen i Östra Mellansverige. Dagen vände sig både till tjänstepersoner och förtroendevalda inom offentlig sektor. I Östra Mellansverige finns ett samarbete inom besöksnäringsområdet och regionerna samarbetar för att skapa bättre effekt i de satsningar som görs, hitta synergier och vara en starkare röst i besöksnäringsfrågor. Bland annat så sker löpande erfarenhetsutbyten och regionerna samarbetar sedan flera år i ett regionalt forum för turismanalys.

I år är det Sörmland och Stua som är värdar för samarbetet och kunskapsdagen fick genomföras på ett sätt som aldrig skett förr. I och med corona blev kunskapsdagen i år helt digital, lite över 100 personer deltog och både genomförande och program har fått stora eloger. 

I höst hoppas vi att arrangemanget kan genomföras i hybridform (fysiskt/digitalt). Save the date 19 november! Skriv upp det redan nu i kalender och håll utkik efter inbjudan! 

Hållbar besöksnäring bortom Corona

Kunskapsdagen samlade ett spännande program, vi fick höra från Malin Thunborg kring den samverkansmodell som vi gemensamt arbetat fram inom Östra Mellansverige. Vi lyssnade till två aktörer – Davide Lindqvist från Krogen som inte finns & Björn Wallgren från Kulturaktiebolaget – som verkligen visat vägen genom att ställa om sin verksamhet under pandemin 

Många företag och företagare inom besöksnäringen har fått genomlida stora påfrestningar under pandemin, inte minst psykiskt. En som kommer i kontakt med flera av dessa företagare är Ingela Gullstrand på företagsjouren i Östergötland, som berättade mer om hur man som företagsrådgivare kan vara ett stöd för företagen och företagarna. 

Anna Österlund från Placebrander delade med sig av omvärldsbevakning och deras senaste trendspaning för 2021. 

Dagen bjöd också på ett samarbete som Region Sörmland har gjort tillsammans med Stua och Svensk destinationsutveckling kring en gemensam färdplan framåt för deras regionala arbete och fortsatta utveckling av besöksnäringen. Johan Olofsson Svensk destinationsutveckling och Karolina Zander Strängnäs kommun berättade mer om detta. 

Material från dagen

Björn Wallgren - Trädgårdslive

Björn Wallgren från Kulturaktiebolaget berättade mer om deras upplevelser Trädgårdslive och Julbordsliv. Under sommaren och hösten när gränserna var högre för hur många som fick samlas (500 och 50 personer) drog Björn igång Trädgårdslive – vilket bygger på en artist uppträder på en privat tillställning, detta har gått hem både hos privatpersoner och företag som vill göra något extra för sina medarbetare.  Detta har kunnat kombineras med att restauranger levererar mat. 

Länkar och rapporter

Resa i Sverige 2020 – Anna från Placebrander nämnde denna rapport under sitt föredrag. Här har ni länken till den så ni enkelt kan ladda ned och ta del av innehållet. Tack Björn Fransson på Örebrokomaniet AB som skickade den till oss att dela med oss av. 
www.sndmo.se

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin