Hardö kultur hyllar bakterierna

I källarlokalen på Ahlbergers väg i Nyköping har Peter Hardö sitt eget mikrokosmos.
Här jäser kombucha på dunkar i långa rader vid sidan av vinäger och chilisåser.

Det senaste jag håller på att testa är en curtido – en salvadoriansk surkål med fantastiska smaker, säger han och går sedan snabbt vidare för att visa sin senaste omgång av black garlic – den fermenterade vitlöken som passar lika bra i såser som på snacksbordet.

Peters passion för probiotisk mat och dryck har en betydligt längre historia än det egna bolaget.

– Jag har ju plågat familj och vänner med mina experiment i många år men så i november 2019 startade jag till slut Hardö Kultur – och det har gått jättebra.

I stort sett alla råvaror odlas lokalt och styr hur mycket Peter kan producera.

– Hela idén bygger på det direkta. När min kombucha är slut så är den slut. Då får man vänta till nästa batch eller nästa säsong.

Hans fascination för de levande bakteriekulturerna går nästan att ta på. Som när han beskriver känslan av att hitta en scoby som riktigt simmar omkring i kombuchan.

– Är du en äkta kombuchian, då ropar du ”YES!” säger han och skiner upp med hela ansiktet.

– De här små mikroorganismerna är ju grunden till allt liv. De var här före oss och de kommer att vara kvar efter oss. Om vi äter och dricker bra och tidigt lägger grunden till sunda vanor har vi hyggliga förutsättningar att hålla oss friska. Och det måste vi ju om vi vill bli gamla.

Peter Hardö vet av egen erfarenhet. Ett stressigt liv och två strokes fick honom att ändra livsstil. Engagemanget för hälsan blev fröet till Hardö Kultur.

– När kroppen är i balans mår vi bra. Jag försöker träna regelbundet och stoppar gärna i mig probiotiska livsmedel och mjölksyrabakterier utan att skuldbelägga de som väljer annat.

Målet är att helt enkelt att inspirera fler att utforska de probiotiska livsmedlen.

– Mycket på marknaden idag är pastöriserat – men här är det på riktigt.

Foto: Emil Berglund

Läs mer på:

https://www.hardokultur.se

Instagram – hardo_kultur

Facebook – Hardö Kultur

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin