Hemma hos Elliot och Oliver

Vad innehåller det mystiska dinosaurieägget? Kan islandshästar verkligen spruta is? Vem av oss behärskar egentligen volter bäst? Allt detta avhandlades när Stolt Mat hälsade på hemma hos de små bagarna Elliot och Oliver. Och så blev det bakning förstås! 

Text: Ebba Söderquist Määttä  |  Foto: Hanna Maxstad

Tycker du att Elliot och Oliver känns bekanta? Det är inte så konstigt. Trots sin unga ålder kan Elliot stoltsera både med ett populärt konto på Instagram och en egen tv-serie på SVT play, ”Hemma hos Elliot”. I sociala medier är det fokus på bakning och i tv-serien kan man följa med i familjen Maxstad/Tannlunds vardag. Allting tog sin början när Elliots pappa Oscar Tannlund la upp en film där Elliot bakar. 

Elliot var kanske ett och ett halvt år när vi började baka tillsammans. En dag la jag upp en film på Instagram där han bakar och märkte att jag fick många fler gillamarkeringar än vanligt. Någon vecka senare la jag upp en ny bakfilm och fick ännu större respons på inlägget, berättar Oscar. 

På den vägen fortsatte det. Oscar döpte om sitt privata konto till Elliotbakar och följarna började trilla in. När youtubern Carl Deman i sin egen kanal delade en film där Elliot dansar tog det fart på riktigt. Nu har Elliot precis fyllt sex år och tillsammans med lillebrorsan Oliver fortsätter han att baka och inspirera och har i skrivande stund över åttiotusen följare. Uppmärksamheten kring Elliot har haft positiva effekter. Elliot föddes med Crouzons syndrom, vilket gör att ansiktsskelettet utvecklas på ett annorlunda sätt. Genom de roliga bakfilmerna har människors reaktioner avdramatiserats. 

Som föräldrar är vi förstås ytterst ansvariga för hur barnen syns i sociala medier. Kanske kommer det en dag när Elliot inte alls vill bli igenkänd, men vi ser många fördelar med att Elliot får synas. Nu möts han bara av glada människor som känner igen honom, vilket flyttar fokus från syndromet, säger Oscar. 

”Det måste få bli lite

stökigt när barn bakar”

Elliot och hans pappa Oscar bakar gärna tillsammans.

”Det måste få bli lite

stökigt när barn bakar”

Bakning och bus 

När Stolt Mat hälsar på har barnen precis kommit hem från förskolan tillsammans med mamma Hanna Maxstad. Elliot berättar om sin dag och leker med ballongerna som är kvar sedan födelsedagskalaset några dagar tidigare. Oliver testar dagen till ära sitt alter ego ”Zacke” som är bra på att dansa och verkar vara en, om möjligt, busigare version av honom själv. I köket har Oscar förberett ingredienserna till en kladdkaka. Vi som har följt Elliot och Oliver ett tag vet att det kan bli en del kladd och bus i köket när det är dags för bakning. 

Det måste få bli lite stökigt när barn bakar, säger Oscar. Men hos barnens mormor Bitte är det ännu friare. Hon har en ännu större bakbänk och är dessutom riktigt bra på att baka, berättar Oscar. 

Elliot har en fot på pallen och den andra på bänken och knäcker ägg med stor precision. Oliver är med och assisterar med det smälta smöret. Kakan åker in i ugnen och med lika stor precision äter bröderna upp den kaksmet som blivit kvar i byttan. En stund senare slår vi oss ner vid fikabordet. 

Hur stor bit vill Elliot ha? En stor bit, tack! säger Elliot till sig själv och hugger in på en rejäl bit.  

Lillebror Oliver får en lika stor bit och sedan fortsätter diskussionerna kring huruvida islandshästar sprutar is precis som drakar sprutar eld och om vilken dinosaurie det stora födelsedagspresentsägget egentligen innehåller. En vanlig eftermiddag hemma hos Elliot och Oliver – förutom kladdkaka till mellis kanske.  

Oliver säkerställer kaksmeten

Oliver och Elliot hjälps åt med mjölet.

Slutresultatet blev den här gången en smarrig kladdkaka.

Mer av Elliot och Oliver: 

@ elliotbakar 
TV-serien ”Hemma hos Elliot”  på SVT play 

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin