Hempster skalar upp det drickbara superfröet

Intill den brusande forsen vid Varbro kvarn, där Valdemarens vatten rusar vidare ut i det sörmländska sjösystemet, har Hempster hittat sin nya bas för att ta sina hampabaserade drycker ut i världen.

Efter en yrkesbana som kock i flera länder, och med egenupplevd erfarenhet av kostens roll för välbefinnandet, har nu Paul Bradley tillsammans med mångåriga partnern, ekonomen Bettina Schütz, hittat sin nya bas. Den plats där de kan fortsätta det intensiva arbetet med att skala upp processerna för deras drycker, stå i kontakt med världen och bygga varumärket, men också helt stänga av och bara lyssna till naturen runt hörnet. Gärna från bänken precis bredvid forsen, bara några stenkast bort från bostaden och provköket.

Marknaden för växtbaserade drycker är stekhet. Bara den amerikanska marknaden värderas till cirka 25 miljarder kronor och tros växa kraftigt de närmsta åren. Hållbarhetsfrågan har stort fokus och många är beredda att göra förändringar i sina konsumtionsmönster om det finns attraktiva valmöjligheter. Många uppfattar växtbaserade drycker som hälsosammare och ett bättre alternativ ur klimatsynpunkt än den traditionella mjölken. Soja, mandel och havre är pionjärerna bland råvarorna som används, och innovationstakten är snabb. När Paul och Bettina efter flera års arbete nu börjar bli redo att skala upp och lansera sina hampabaserade drycker på lite bredare front under varumärket Hempster så är det inte utan konkurrens. Att de är på rätt väg visar den uppmärksamhet Hempster fått i olika sammanhang där innovativa bolag presenteras för investerare – nominerade till ”Hemp product of the Year” i Tyskland och finalister i investerartävlingen Pitch & Plant, som en av nio bland trehundrafemtio bolag.

– Industrihampa har haft ett oförtjänt dåligt rykte. Det är i själva verket ett livsmedel som har ett otroligt högt näringsvärde laddat med fettsyrorna omega 3, 6 och 9. Den innehåller också ett av de bästa proteinerna man kan få från växtvärlden, säger Paul.

Utmaningen har varit att hitta en process där både smak och näring behålls utan alltför hårdhänt behandling för att uppnå en lång hållbarhet. 

– De flesta veganska mjölkalternativen har extremt lång hållbarhet men många konsumenter vill se färskare, mer naturliga produkter. Vi försöker hitta en mellanväg där vi kan behålla både näring och mer smak, men ändå uppnå en acceptabel lagringstid i butik. Vi har gjort framsteg och tror att vi knäckt koden, säger Bettina hemlighetsfullt och berättar att de fått påstötningar från riktigt stora aktörer som intresserar sig för deras väl förborgade tillverkningsprocess, som är unik.

"Läskande och mättande på samma gång"

Smakerna som först lanseras är chai, choklad, vanilj och kokos. Lätta i konsistensen, men med ett stort djup i smaken. Läskande och mättande på samma gång. För Paul och Bettina handlar det inte bara om att sälja ett gott och nyttigt mellanmål till individen. Det handlar lika mycket om att skapa en långsiktig förändring där industrihampan används som en helhet.

– Hampa är en snabbväxande kulturväxt som har använts under lång tid för sina fiber. Förutom att använda oljan och fröna till livsmedelsproduktion kan man idag ta tillvara på alla delar och göra allt från textil till byggnadsmaterial. Den har också en fantastisk förmåga att binda koldioxid, har en bra effekt på jorden och främjar biologisk mångfald. Så om alla delar av växten skulle börja användas i fler produkter, skulle vi se en omställning på allvar, säger Bettina.

Intresset för att odla industrihampa på bredare front i Sverige har hittills inte varit så stort, det mesta importeras. Men Paul ser en ökad aktivitet där fler och fler uttrycker intresse för odling och förädling av den gamla kulturväxten.

– Det finns absolut förutsättningar för storskalig odling i Sverige, det vore fantastiskt om vi på sikt kunde använda svenskproducerad råvara som bas och bidra till en mer hållbar ekonomi, säger Paul.

Foto: Emil Berglund
Smakerna chai latte, choklad, kokos och vanilj lanseras först. Foto: Maren Krings Photography - marenkrings.com/category/hemp-news/

Läs mer på:

Instagram – hempstersweden

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin