En kvarlämnad hink honung och en stor lummig trädgård med många äppelträd, hallonsnår och vinbärsbuskar. Det möttes Hanne Uddling och hennes familj av när de på nittiotalet flyttade till gården i Vansö utanför Strängnäs. Där väcktes ett intresse för biodling – men det skulle dröja många år och en vadslagning med systerdottern innan de första bina fick flytta in.
Text: Ebba Söderquist Määttä | Foto: Emil Berglund
– Redan när vi flyttade hit 1994 kändes det självklart att vi skulle ha bin. Sven-Erik, gårdens tidigare ägare, hade odlat bin här. Bina fanns inte kvar, men vi hittade en kvarglömd hink honung och olika biredskap. Dessutom fanns tjugo äppelträd och andra växter som behövde pollineras, berättar Hanne.
Familjelivet och arbetet som logoped kom dock emellan och bina fick vänta. Ända tills systerdottern en dag kom på besök och berättade att hon tänkt starta biodling.
– Det visade sig att hon redan köpt en bikupa och då blev det fart på mig. Jag kände att nej, det var jag som var äldre, moster och den som skulle vara först med att skaffa bin. Vi slog helt enkelt vad om vem som skulle hinna först, säger Hanne med ett leende.
Hanne tog kontakt med den lokala biodlarföreningen och fick hjälp med uppstarten. Det visade sig vara en hel del att tänka på.
– Till att börja med så kontaktade jag dem i augusti och fick höra att man inte skaffar bin vid den tiden på året.
Men Hanne hade bestämt sig och under vintern gick hon kurs i biodling och blev tilldelad en mentor. I maj 2009 köpte hon sitt första bisamhälle och när systerdottern med familj senare kom på besök från Värmland kunde hon stolt bjuda på glass med nyslungad honung.
”Det allra största värdet ligger i att bina pollinerar och den förtjänsten är svår att mäta” – Hanne
En superorganism med stundtals dålig tajming
I ett bisamhälle bor det många tusen bin och tillsammans utgör de en superorganism. Bina har olika arbetsuppgifter och har en fantastisk kommunikation sinsemellan.
– Drottningen är den enda könsmogna honan. Hon lever i ungefär tre till fem år och parar sig endast en gång under sin livstid, sedan är hennes uppgift att lägga ägg. De andra honorna kallas för arbetsbin och har olika tjänstgöring. I kupan städar de i cellerna, matar larver och vaktar så att inga främmande bin kommer in. Utanför kupan samlar de bland annat in nektar och pollen, berättar Hanne.
Hanarna kallas för drönare och är mer försvarslösa. De saknar gadd och deras livsuppgift är att försöka para sig med en ungdrottning. Lyckas de med uppgiften får de också plikta med sina liv. Oavsett lyckad parning eller inte, går drönarna ett hårt öde till mötes.
– På hösten sker den stora drönarslakten. Drönarna är överflödiga och arbetsbina motar ut dem ur kupan eller har ihjäl dem.
Ibland händer det att bina svärmar. Det betyder att drottningen ger sig av tillsammans med en stor del av bisamhällets arbetsbin för att hitta en ny bostad och på så sätt kunna föröka sig. Då gäller det att vara snabb och fånga in dem innan de hittar ett nytt hem i naturen. Hannes bin verkar ha lite extra dålig tajming när det gäller att svärma.
– När det är bemärkelsedagar, skolavslutningar eller andra viktiga dagar, då kan man ge sig på att bina kommer att svärma, säger Hanne och skrattar.
Honung och andra biprodukter
Att bin förknippas med honung är inte så konstigt, det är en populär produkt med många användningsområden och återfinns i allt från söta bakverk till hudvårdsprodukter.
– Bina gör ofta mer honung än vad de behöver och när man skördar tar man aldrig all honung. Men när bina märker att honungsförråden håller på att sina så stimuleras de till att producera mer.
Hanne är noga med att understryka att honung faktiskt är en biprodukt – i dubbel bemärkelse.
– Det allra största värdet ligger i att bina pollinerar och den förtjänsten är svår att mäta. Många av de som börjar med biodling nu har trädgård som största intresse. Dessutom finns andra biprodukter än honung. Bivax är bra i salvor och propolis, en slags harts som bina hämtar från lövträdsknoppar och kåda, har bra antibakteriella egenskaper.
Men den allra största vinsten av biodling kanske ändå är av annan karaktär.
– Det är så fantastiskt att gå ut och ta hand om bina. Då är jag bara här och nu. Jag lägger också märke till naturen på ett helt annat sätt än tidigare. Innan jag hade biodling tänkte jag aldrig på när linden blommade, men nu har jag alltid koll, avslutar Hanne.
Visste du att..?
- Bina gör en avancerad dans för att visa varandra exakt var man kan hitta nektar eller pollen.
- Ett arbetsbi producerar ungefär en tesked honung under sitt liv.
- Du kan byta ut sockret mot honung i bakverk och pajer.
- Honung innehåller det antibakteriella ämnet väteperoxid och passar därför bra för sårläkning.
Hanne Uddling driver butiken Strängnäs biredskap och säljer också den egna Vansöhonungen.