I början på oktober släppte Tillväxtverket gästnattsstatistik för sommaren 2023, och Stua har gjort en djupdykning ner i siffrorna för att se hur Sörmland har haft det med både toppar och dalar.
Perioden juni till och med augusti i år har de totala antalet gästnätterna, svenska och utländska, ökat med 2,9% jämfört med 2022. Sett till enbart svenska gästnätter har de minskat med ca -1% och de utländska gästnätterna ökade med hela 12%.
Sammanlagt stod de internationella besökarna denna sommar för ungefär 15% av gästnätterna i Sörmland. Flest gästnätter stod besökare från Tyskland för. De tyska besökarna lockas främst av Sveriges unika naturupplevelser. Sverige är dessutom världsledande inom hållbart resande, vilket talar för att de tyska gästnätterna kommer att fortsätta att öka.
Under perioden juni-augusti var det framför allt besökare från Tyskland, USA, Norge och Nederländerna som hittade till vår region. Då ser vi även en ökning av tyska och nederländska gästnätter i augusti. I Tyskland finns ingen motsvarighet till vår svenska industrisemester och semesterveckorna är därför mer utspridda över sommaren och resten av året, även om semesterresandet förstås toppar under sommarmånaderna.
Förutom den gästnattsstatistik som finns tillgänglig, har Stua under och efter sommaren kontaktat stora delar av den sörmländska besöksnäringen. Flertalet upplever sommaren som någon lugnare än föregående år. Samtidigt påpekar de att 2022 var ovanligt bra. Vädret 2023 i kombination med osäkert ekonomiskt världsläge pekas ut som de främsta orsakerna. Framför allt är det upplevelseföretagen som har påverkats av vädret, med inställda guidningar etc.
Med sommaren i ryggen så ser många besöksnäringsföretag med viss oro på kommande höst och vinter. Många har lärt sig att vara proaktiva i och under pandemin och har redan nu satt i gång olika planer för att anpassa verksamheten under lågsäsong. Samtidigt ser flertalet redan nu fram emot nästa högsäsong och arbetar med paketeringar och upplevelser för att förlänga säsongen.
Om statistiken
Tillväxtverket är ansvarig för inkvarteringsstatistiken som är en del av Sveriges officiella statistik.
Inkvarteringsstatistiken är en totalundersökning med svarsplikt för samtliga hotell, vandrarhem, camping, stugbyar samt kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter med minst fem rum eller nio bäddar. Inkvarteringsstatistiken produceras på Tillväxtverket med SCB som underleverantör.
Preliminär månadsstatistik publiceras drygt fyra veckor efter aktuell mätmånad. Slutlig statistik publiceras i april påföljande år. De preliminära månadstabellerna i statistikportalen uppdateras vid varje publiceringstillfälle fram till dess att slutlig statistik för det aktuella året publiceras.
Statistiken går att ta fram på kommunal nivå och per dag. På grund av sekretess kan dock vissa kommuner vara dolda och vissa värden på kommunnivå kan vara ihopslagna för att uppgifter från enskilda anläggningar inte ska röjas.
Fakta gästnätter
Gästnätter/övernattningar avser antal nätter en gäst har genererat på anläggningar som bedriver kommersiell övernattningsverksamhet i Sverige: hotell, stugbyar, vandrarhem, campingar och förmedlade privata stugor och lägenheter (exklusive Airbnb). Gästens hemland avser det land där gästen, oavsett medborgarskap, är stadigvarande bosatt i mer än 12 månader.
Statistiken går att ta fram på kommunal nivå och per dag. På grund av sekretess kan dock vissa kommuner och anläggningstyper (hotell, vandrarhem, m.fl.) vara dolda (sekretesskyddade) för att uppgifter från enskilda anläggningar inte ska röjas.
Fakta logiintäkter
Logiintäkter från anläggningar som bedriver kommersiell övernattningsverksamhet i Sverige: hotell, stugbyar, vandrarhem, campingar och förmedlade privata stugor och lägenheter (exklusive Airbnb). För hotell, vandrarhem och stugbyar redovisas intäkter totalt för uthyrning av rum exklusive moms och frukost. För förmedlade privata stugor och lägenheter redovisas intäkter inklusive bokningsavgift och avbeställningsskydd och exklusive moms. För camping redovisas total intäkt för samtliga uthyrda tomter, uthyrda stugor, övrigt boende samt sålda säsongsabonnemang. Inklusive el och exklusive moms.
Logiintäkter per belagt rum (Average room rate – ARR) är ett mått som används inom turism- och besöksnäringen för att mäta ekonomiska resultat. Måttet avser att mäta genomsnitt av rumsintäkter per sålt hotellrum.