Intervju – Hur har Covid-19 påverkat matföretagare i Sörmland?

1. Hur påverkade Covid19 er verksamhet på Magdakullan när det slog till? Märkte ni av någon skillnad i besökare?

Första veckorna var det en tydlig minskning i antal besökare, framförallt kvällstid. Vi ställde om till att ordna mat för avhämtning i stället och det blev genast populärt. Både vanlig take-away och även förberedda trerätters middagar där kunden själv fick ordna med den sista tillagningen. Det tog inte många helger så var antalet besökare på en vanlig nivå för våren. Efter påsk så märktes en tydlig ökning av antalet gäster. Då vi har en liten lokal så ordnade vi en utomhuskassa för att slippa få trängsel inne vid cafékassan.

2. Hur ser det ut med besökare hos er idag?

Nu sedan semestern börjat så har antalet besökare slagit alla tidigare rekord! Vi ser framförallt en kraftig ökning av gäster från Stockholm. Vi har fått anställa mer personal än en vanlig sommar för att klara av den stora mängden besökare till gården. För två veckor sedan blev vi tvungna att slå en åkervall för att göra en extra parkering då våra vanliga grusplaner inte räcker till. Varje vecka har vi handlat fler och fler utemöbler till serveringen, som tur är har vi haft vädret med oss på helgerna,  så vi har inte haft några problem med att hålla avstånd mellan borden utomhus. För att hantera alla gäster så har vi även en extra person som bara tar emot gästerna och visar och förklarar hur servering och butik fungerar, och som samtidigt kan hålla koll på köer och avstånd.

3. Hur tror du att efterfrågan kommer att se ut på närproducerade matprodukter i Sverige framöver?

Tror och hoppas att denna hemesterperiod har gjort att de som kanske normalt inte åker ut till producenter och gårdsbutiker nu har fått upp ögonen för närproducerat. Vi producenter har en jättechans nu och gör vårt bästa för att sprida det goda budskapet om närproducerat till alla glada besökare!

 

Intervju med: Christer Nordqvist, Magdakullan
Intervju av: Jessika Sillanpää, Stolt Mat i Sörmland

Publiceringsdatum: 5 augusti 2020