Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Kålkungen på selaön

På markerna kring Kilfröslunda gård utanför Stallarholmen odlades det länge gräsmattor. Men för ett par år sedan bestämde sig Anders Norlén för att istället satsa på grönsaksodlingar – och det med besked. Förra året satte han hundratusen vitkålsplantor, i år har han planterat mer än det dubbla. Men Anders satsningar sträcker sig längre än att bara omfatta kål. På Kilfröslunda odlas också jordgubbar, färskpotatis, gurka, olika sorters sallader och mycket mer.

Text: Ebba Söderquist Määttä     /    Foto: Emil Berglund

Anders slog på stort direkt

Det krävs lite mod för att göra den satsning som Anders Norlén på Kilfröslunda gård gjort. Efter att på Selaön ha odlat gräsmattor i många år bestämde han sig för att istället prova att odla grönsaker. Medan många andra kanske hade börjat lite försiktigt, slog Anders på stort direkt. Hundratusen vitkålsplantor åkte ned i jorden förra året och i år har han mer än dubblat den siffran. Vitkålen säljs framför allt via grossisten Menigo som levererar till bland annat skolbespisningar. Anders har investerat i egen lastbil för att kunna sköta transporterna till grossisten. De övriga grönsakerna som odlas finns framför allt till försäljning i den nybyggda gårdsbutiken på Kilfröslunda.

 

– Jag upplever ett uppsving för lokalproducerad mat, så det är otroligt roligt med gårdsbutiken. Där säljer vi inte bara vitkål utan i butiken kan vi erbjuda olika sorters grönsaker, kål, lök, örter och så småningom även jordgubbar. Vi ska strax sätta jordgubbarna i jorden. Det är lite jobb då det är 85 000 plantor som ska planteras och det görs för hand.

 

Att odla grönsaker i den här omfattningen är inte något för den som är rädd för att ta i. Men Anders är, som tur är, inte själv på gården utan har sex anställda till sin hjälp. På frågan var han får all sin kunskap om grönsaksodling ifrån svarar Anders att han provar sig fram.

”Det är ärligt talat rätt skönt att inte kunna bestämma över vädret.”

– Man lär sig med tiden. Sen finns det personer som har varit med ett tag, som jag kan fråga om rådgivning. Just nu är den största utmaningen att få upp effektiviteten i jordbruket. Hur kul det än är att odla så måste det förstås vara lönsamt också. Det är tydligt att Anders inte räds de utmaningar som kommer med en storskalig grönsaksodling. För att skydda sina odlingar från hjort och vildsvin har han satt upp en dryg mil viltstängsel runt åkrarna och han har nyligen byggt ett nytt kylrum för att kunna förvara kålen. Och inför vädrets makter är det bara att anpassa sig.

– Det finns ingen väderprognos i världen som går att lita helt på. Det är ärligt talat rätt skönt att inte kunna bestämma över vädret. Men visst är det hela tiden en spänning, man vet aldrig hur det blir. Peter Eklund, omvärldsanalytiker med inriktning på matfrågor, berättar att det finns en stor potential i grönsaksodling i Sörmland.

– Idag har vi en självförsörjningsgrad i Sörmland på mindre än en procent av vår efterfrågan av de flesta grönsakssorter. Marknaden för i synnerhet de klassiska grönsakerna växer nu och det sker en kraftig ökning de närmaste 10 åren. Enbart i Mälarregionen inklusive Östergötland har vi en självförsörjningsgrad på några procent (4%) av till exempel vitkål. Så den här typen av satsningar är viktig för ökad självförsörjning i länet.