Logga in dig hos lanthandeln

Obemannade butiker med digital inloggning blir allt vanligare och Sörmland är inget undantag. Stolt Mat besökte nya butiken AutoMat i Svalsta 

Text: Johanna Haugness   I   Foto: Emil Berglund

Den lilla skärmen på fasaden är försedd med en enkel instruktion: lås upp dörren med ditt bank-id, plocka ihop dina varor och betala i självscanningen när du är klar. I mars 2021 öppnade den obemannade livsmedelsbutiken ett stenkast från Svalsta skola utanför Nyköping och blev därmed ett välkommet tillskott i servicen på orten. 

– Butik, skola och förskola är det som folk tycker är viktigast här.  Det känns jätteroligt att vi gått in med ett nytt koncept men i en bransch som vi redan kan, säger Christina Kallio Biwald som driver AutoMat tillsammans med sin mamma Annelie Karlsson.  

Branscherfarenhet har de gott om efter många år som traditionella handlare i grannorten Jönåker.  

Det var också den vägen som deras nyfikenhet kring konceptet väcktes. 

– Vi var på en utbildning med vår livsmedelsleverantör som berättade om möjligheten att driva en AutoMat-butik genom franchising. Jag nappade direkt men det gjorde väl inte du… eller var det kanske tvärtom? säger Annelie till Christina och skrattar.   

Nåväl, efter lite funderande och bollande inom familjen valde de att gå vidare med idén. Med hjälp av ett investeringsbidrag för landsbygdsutveckling fick de den ekonomiska hjälp de behövde för att kunna satsa.  

– Det är ju en hel del startkostnader för ett sådant här projekt. Det gäller att hitta mark och kunna driva igenom ett byggprojekt. 

Men de är långt ifrån ensamma. Just nu pågår en mindre boom för obemannade butiker runtom i landet. Branschen siktar på en expansion med flera hundra butiker de närmaste åren. 

Att handla på AutoMat i Svalsta kräver ingen särskild app, som hos vissa andra liknande kedjor.  
I stället låser man upp dörren med sitt mobila bank-id, plockar ihop det man vill ha och scannar varorna innan man betalar med kort vid utgången.  

Foto: Emil Berglund

– Vi har öppet varje dag kl 5–23. Det skulle vi aldrig kunna ha med en vanlig butik, säger Christina medan hon rättar till några chipspåsar i hyllan. 

Stor som en rymligare kiosk har butiken plats för mer än man kan ana, alltifrån färskvaror som mjölk och grönsaker till frysta produkter och nybakat bröd på lördagarna. 

– Många som kommer in här blir förvånade att sortimentet är så brett. Men vi får plats med det viktigaste som man brukar vilja handla i en vanlig livsmedelsbutik, säger Christina Kallio Biewald.  

De flesta kunder har varit positiva och så när som på ett nätavbrott har tekniken fungerat väl. Att de öppnade under pandemin var bara en slump men har på många sätt inneburit en fördel.  

– Vi har restriktioner precis som andra butiker och just nu får bara två personer vistas här inne samtidigt. Men om det är kö kan man vänta en liten stund för att sedan ha butiken helt för sig själv, säger Annelie Karlsson. 

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin