Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770
Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770
Sörmlands matproducenter är duktiga på att samarbeta och lyfta varandra.
Men även inom naturturismen bildas allianser som samverkar för att göra naturupplevelsen ännu större.
Vi tog en pratstund med Åsa Hagberg, som driver Åsas smaker från landet.
Text: Åse Haukebö Roos / Foto: Linnea Andersson
Lokalproducerad mat och bra råvaror har alltid legat Åsa Hagberg varmt om hjärtat. Drömmen om en egen fäbod tog henne år 2014 upp till Lofsdalen där drömmen besannades. På sommaren hade de kor och getter vid fäboden och Åsa tog sitt intresse för mat och natur vidare genom att sätta upp en tältkåta där hon började laga mat över öppen eld för turisterna.
Via samarbeten med de lokala mathantverkarna kunde hon erbjuda de bästa av råvaror presenterade på ett härligt sätt i utomhusmiljö. 2017 flyttade hon tillbaka till Sörmland och ville fortsätta jobba med att förmedla sina kunskaper om matlagning utomhus.
– Jag ville jobba vidare med elden, lugnet, bra råvaror och inleda nya samarbeten. Det är viktigt att vi småföretagare inom besöksnäringen hjälper varandra och är varandras ambassadörer. Det får oss alla att växa. Åsa var tidigt med och utvecklade väg 223 i Sörmland, med kvinnliga entreprenörer på landsbygden, så hon hade redan ett kontaktnät. Det vidgades ytterligare med hjälp av Sörmlands Matkluster och STUA och hon började arrangera olika typer av matvandringar där hon i början lagade maten själv. Numera är själva matlagningen en del av upplevelsen och hon lagar den tillsammans med de som är med på utfärden.
– Själva matlagningen är verkligen en härlig upplevelse i sig. Jag jobbar alltid med lokala, närproducerade råvaror efter säsong och ofta vilt, som ren- och vildsvinsskav. Vägen från hagen till magen ska vara kort, därför ligger lokalproducerat mig varmt om hjärtat. För mig är det också viktigt att hållbarhetstänket genomsyrar all min verksamhet, vi dricker kaffet ur kåsor gjorda av återvunnen tallmassa, äter på takspån eller blad och med träbestick.
Under en studieresa med STUA träffade hon Johan Herlitz från Kanotkungen och Mikael Andersson från Naturkraft Eskilstuna. De hade setts i andra sammanhang men inte pratat med varandra. De började samtala och såg att deras verksamheter kunde haka i varandra på ett bra sätt. Under hösten spånade de fram ett koncept och erbjuder nu en paketupplevelse med alla tre aktörerna.
– Ensam är inte alltid stark. Vi ville alla förhöja upplevelsen och kunna göra mer saker. Genom vårt samarbete kan vi erbjuda ett fint alternativ till vardagens stress och tävlingsmoment. Vi känner att vi ligger helt rätt i tiden och det har blivit ännu mer tydligt i och med vårens pandemi. Människor söker sig till lugnet och att bara få vara i naturen, här och nu, säger Åsa.
De gemensamma utfärderna utgår ofta från Marvikarna, som är en vacker vildmark med perfekt paddelvatten. Dagen börjar med en härlig brunch och riktigt traditionellt kokkaffe. Det följs sedan av paddling, skogsbad, kortare vandring, samt ytterligare en aktivitet beroende på väder. Dagen avslutas med att deltagarna tillsammans med Åsa lagar en trerättersmiddag. Det här är ett mycket bra exempel på samverkan som inte bara gynnar företagarna i sig – det ger också deltagarna en vidare naturupplevelse på flera olika plan. Både för kropp, själ och smaklökar.
Nässelsoppa eller
snittar med viltkorv
Viltskav med grönsaker och
nybakt samiskt tunnbröd
Glödstekta äpplen och yoghurt smaksatt med vårbroddssirap, eller säsongens frukt varvad med vaniljsås, samt kokkaffe
Besöksadress:
Gästabudsvägen 10
SE-611 31 NYKÖPING
Tel: +46 (0)155 22 27 70
E-post: stua@stua.se
Hemsida: stua.se