Måltidsturismen efter corona – vad vill kunden ha?

Visit Sweden anordnade i torsdags den första av tre digitala träffar kring måltidsturism.
Först ut var en presentation av Visit Swedens nya rapport kring måltidstrender 2020.
Glädjande nog kunde vi se att det lokala fortsätter vara en stark trend, något vi verkligen tror kan gynna Sörmland!

Foto: Tina Stafren/Visit Sweden

De fem trender som lyftes i rapporten var;

  1. Avslappnad och platsobunden måltidsupplevelse
  2. Smaken för det lokala
  3. Den nya tryggheten
  4. Vi är vad och hur vi äter – identitet och status skapas genom mat och hälsa
  5. Digitala upplevelser

 

Efter presentation av rapporten var det en paneldiskussion kring hur sommaren varit, men framförallt hur företagen kan möta framtidens utmaningar. Något som lyftes som centralt var att våga tänka innovativt för att hitta nya lösningar och målgrupper.

 

Tre insikter Stolt Mat tar med sig;

Internetuppkoppling + mat = nya möjligheter!

Plötsligt kan du som ölproducent ha en ölprovning tillsammans med deltagare från hela världen, där ni tillsammans utforskar smaker. Dessutom upptäcker fler konsumenter möjligheten att ta med sig kocken in i det egna köket – fast det skiljer 50 mil – för att laga en riktig gourmetmiddag. Med det digitala blir helt plötsligt räckvidden enorm för dig som företagare!

 

Tryggt, nostalgiskt – och själv!

När världens känts instabil har sökandet efter måltidsupplevelser som innehåller bekanta smaker, men också som upplevs som trygga, ökat. Upplevelserna får gärna vara skilda från andra – såsom The Edible Country, och kan ofta kopplas samman med viljan att själv lära sig mer. Här handlar det om att hjälpa kunden göra själv, kanske genom en färdig matkasse eller genom guidade matturer i skogen.

 
Jag äter, alltså är jag!

Måltidsupplevelsen – vad som är i tallriken och i glaset, vart den serveras, i vilken kontext vi upplever den och hur vi delar den med andra– berättar för andra vilka vi är och vad vi står för. Kunden ställer allt mer krav på resmålet utifrån det man äter och dricker för att det ska passa ens livsstil och värderingar. Tillexempelvis blir det hyperlokala sammankopplat med resenären som letar efter den autentiska upplevelsen. Som företag kanske du sticker ut från mängden genom att erbjuda en vegansk och lokalproducerad middag, eller genom att kombinera en träningsresa med utsökt och nyttig mat, eller varför inte en middag baserad helt på att tillsammans med måltiden servera kunskap kring maten?

Är du intresserad av att jobba med att utveckla din verksamhet för att bättre möta kundernas efterfrågan? 

Kontakta oss på Stolt Mat:

Torbjörn Kock
Processledare
torbjorn@stua.se
0155 222 776

 

Jessika Sillanpää
Koordinator
jessika@stua.se
0155 222 778

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin