Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Matbutiken som hjälper dig handla sockersmart

Som första butik i Sörmland har Ica Supermarket Oppeby i Nyköping infört Sockerchecken – en ny märkning som visar varornas sockermängd.  

Text: Johanna Haugness  |  Foto: Conny Holmström 

Sedan i mars 2021 är hyllkanterna i Nyköpingsbutiken lite mer färgglada. Små runda etiketter i grönt, gult, rött eller svart visar hur stor del av varans energiinnehåll som kommer från tillsatt socker. Märkningen ska göra det lättare att jämföra varor utan att behöva lusläsa det finstilta på förpackningen. 

– Vi ser att allt fler intresserar sig för hälsosam mat och vill hjälpa våra kunder att göra medvetna val, säger handlaren Linda Holmström. Det här är en hjälp för de som snabbt vill få en överblick över hur mycket socker som döljer sig i olika produkter. 

Sockerchecken visar bara sockermängden och en grön etikett behöver inte betyda att produkten är nyttig. Ett exempel är chips som har en låg sockerhalt men hög fetthalt. Linda tror ändå att många kommer att lära sig av märkningen och kanske till och med bli lite förvånade.  

– Jag fick själv en aha-upplevelse när jag senast var i mejerihyllan och märkte upp varor. Två drickyoghurtar av samma märke hade snarlika förpackningar men helt olika mängd socker i sig. Vid första anblicken trodde jag det var två olika smaker av samma yoghurt, säger Linda. 

Butiken i Nyköping har länge haft en hälsoprofil och är aktiva i flera lokala samarbeten för att stärka både barns och vuxnas välmående och bidra till bra matvanor. När Linda fick höra talas om Sockerchecken blev hon därför snabbt intresserad. 

– Det här är helt i linje med hur vi arbetar, hälsa är ju mycket mer än att bara röra på sig. Vi säljer varor i alla kategorier och värderar naturligtvis inte vad våra kunder köper. Men vi kan välja vad vi skyltar med och hur vi placerar våra varor inne i butiken.  

Ett exempel är de snacksmorötter som butiken i bland lägger fram vid kassan i stället för eller vid sidan av godiset. Linda hoppas att de som är intresserade av mat och hälsa kan ha hjälp av märkningen. Hon har också fått positiv respons från flera kunder. 

– Jag vill påstå att vi som ICA-butik har en stor påverkansmöjlighet och jag är stolt över att kunna bidra till hälsosammare val.  

Linda på Ica Oppeby Foto: Conny Holmström

SÅ FUNKAR MÄRKNINGEN 

GRÖN: WHOs gräns för hälsomål. Ät hur mycket du vill av gröna varor – utan att få i dig för mycket socker. 

GUL: Livsmedelsverkets rekommenderade gräns. Gula varor är helt okej – när vi kikar på sockermängd. 

RÖD: Äter du mycket röda varor till vardags, riskerar du att få i dig för mycket socker. 

SVART: Begränsa de svarta varorna kraftigt och ät dem endast vid väl valda tillfällen.   

Mer info hittar du på:

sockerchecken.se 

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin