Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Med bakning som livsstil

Gör något som du tycker är riktigt roligt och tro på det – så finns det en stor chans att både kunder och tävlingsjuryer gillar det du gör. Det har de äkta makarna Anna och Robert Schweitz tagit fasta på. Tolv år har gått sedan de startade Annas Hembageri och deras drivkrafter är fortfarande desamma: att baka hantverksmässigt bröd och driva ett företag som passar in i livet i stort.

Text: Ebba Söderquist Määttä

När vi kliver in på Annas Hembageri i Mariefred så doftar det precis så gott som man tänker sig att det ska göra på ett riktigt bageri. På bänken puttrar perkulatorn med kaffe och i vitrinskåpet ovanför står vackert retroporslin. En värmepust från ugnarna och doften av nygräddat bröd sprider sig. Bakom den välfyllda brödhyllan kan man skymta den plåt kanelbullar som är näst på tur in i ugnsvärmen.

– Frågar man svenskarna vilket deras favoritfikabröd är så kommer kanelbullen alltid på första plats, berättar Robert efter att han tagit emot en kund som köpt just: kanelbullar.

På Annas Hembageri är utbudet dock större än så. Med ekologiska och närproducerade ingredienser bakar Anna och Robert såväl klassiker som nya påfund och alltid med hantverket i fokus. 

– Jag är rastlös och gillar att experimentera. Men medan jag testar nya smaker är Robert mer nördig och kan snöa in på ugnstemperaturer eller jäsningstider, säger Anna.

Utmärkelser och vardagsmagi

Att Anna och Robert kompletterar varandra väl är ett faktum. Vid två tillfällen har de vunnit guldmedalj vid SM i mathantverk och har även tilldelats utmärkelserna ”Sveriges bästa Café”, ”Årets fikaställe” och ”Årets hållbara café” av White Guide Café. Men priserna är en sak, Anna och Robert har lyckats med något kanske ännu svårare: att driva ett framgångsrikt företag som också rimmar väl med deras livsstil.

Foto: Linnea Andersson / aStory

– Ända sedan vi öppnade bageriet för tolv år sedan har vår ambition varit att vår affärsidé också ska stämma överens med det liv vi vill leva. Bakning är det vi brinner för och det vi vill göra. Det är vardagsmagi, säger Anna.

– Det är många som har sagt att vi måste utöka verksamheten med luncher och fler sittplatser för att bageriet ska överleva, men jag tycker att vi har bevisat att vi inte behöver det, fyller Robert i.

2015 flyttade de bageriet från Marielundsviken utanför Mariefred till nybyggda lokaler närmare centrum och bosatte sig samtidigt i en av lägenheterna ovanför bageriet. Det blev en bjärt kontrast till hur deras tillvaro såg ut innan bageriet kom in i bilden.

– Vi trivs väldigt bra med livet som det är nu. Tidigare jobbade jag som jurist och Anna som kostchef och båda pendlade ut från Mariefred. Hade vi velat tjäna så mycket pengar som möjligt borde vi kanske ha fortsatt med det, men jag brukar säga att vi har i alla fall alltid bröd hemma, säger Robert och skrattar.

Foto: Linnea Andersson / aStory

50–70 bullar a 70–80 g

1 FÖRDEG                           

Mjölk, kall                           1300 g
Vetemjöl                              1800 g
Jäst                                        75 g

Blanda och låt jäsa i 3 timmar i rumstemperatur
alternativt över natten i kylskåp (4–8 grader).

 

2 DEG

Fördegen
Smör, rumsvarmt             350 g
Socker                                   350 g
Salt                                         40 g
Ägg                                         250 g
Kardemumma                   1 tsk (gärna färskmalen)
Vetemjöl                              ca 1000–1300 g

Blanda alla ingredienserna i degblandare eller i bunke med elvisp och degkrok till en deg i ca 15–25 minuter. Degen ska vara blank och elastisk. Ta upp degen på bakbordet och lägg i lätt oljad låda med lock. Låt jäsa i kylskåp 1 timme eller mer (över natten går bra).

 

3   REMONS (FYLLNING)

Smör, rumsvarmt                500 g
Socker                                      500 g
Vetemjöl                                  100 g
Kanel                                        50–100 g,
eller vaniljsocker                 1 msk,
eller kardemumma            ca 10 g

Blanda ihop till en mjuk massa med händerna.
Den ska vara lätt att breda ut men får inte flyta ut.

 

4    GÖR SÅ HÄR

Kavla ut degen till en rektangel som är ca 0,5–1 cm tjock. Bred ut remonsen på halva rektangeln utmed långsidan. Vik över delen som inte har remons. Skär remsor av degen med en pizzaskärare och forma bullar eller kringlor.

Lägg bullarna på plåtspapperklädd plåt och låt jäsa i ca 1 timme på varm plats. Pensla äggstrykning (ägg uppvispat med lite vatten och en liten nypa salt) på bullarna och strö över pärlsocker.

Grädda i 210 grader ca 6–10 minuter.

Så lyckas du med bullarna

Vill du skapa härliga doft- och smakminnen för barnbarnen? Eller kanske imponera lite extra på vännerna? Anna och Robert bjuder här på deras bästa tips hur du kan göra ditt eget bullrecept till en riktigt lyckad vetedeg.

  1. Sätt en fördeg som innehåller all vätska, jäst och drygt hälften av mjölet. Låt fördegen vila i kylen, gärna över natten. Nästa dag gör du klart degen. Till fördegen tillsätter du resten av mjölet, smör, ägg och kryddor. Smöret ska vara rumstempererat, aldrig smält. Ägget binder fett och ger på så sätt en saftigare bulle.
  2. Knåda den färdiga degen länge. Har du en hushållsassistent kan du med fördel låta den arbeta i 20–25 minuter.
  3. Använd lite mjöl i fyllningen så stannar fettet kvar i bullen i stället för att rinna ut på plåten. Se också till att ha lagom med fyllning, använder du för mycket kan bullen bli tung och får svårt att resa sig vid jäsningen.
  4. Fokusera inte så mycket på tiden, utan jäs de utbakade bullarna tills de är två till tre gånger så stora.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin