Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Mer vegetariskt i de Sörmländska skolköken

Eskilstuna kommun tog redan 2014 beslutet att satsa på att laga mer vegetarisk kost i kommunens skolkök.
Satsningen resulterade i att skolorna idag serverar minst en vegetarisk rätt om dagen. 

Text: Johanna Tranefors  /  Foto: Emil Berglund

Livsmedelsverkets generella kostråd, som även innefattar skolmaten, säger att vi bör äta mer grönsaker, frukt, fisk och nötter, och mindre rött kött, salt och socker. Det är en ganska enkel matematik och de flesta vet idag att en balanserad, mer plantbaserad kost i kombination med att vi rör oss, gör att vi mår bra. Lina Sjöberg är kostchef för grund- och gymnasieskolan i Eskilstuna.

– Vi har sedan många år tillbaka serverat vegetariska rätter dagligen. Vi ser att åtgången av de vegetariska rätterna i skolmatsalarna ständigt ökar, då fler och fler elever väljer bort köttet. Skolkockarna har hakat på utvecklingen och successivt prövat sig fram för att göra om klassiska rätter till vegetariska alternativ för att få ännu fler att våga testa icke-animalisk kost. Förr om åren var det tufft att vara vegetarian i skolan. Men smaklös ratatouille och tomatkross är numera ett minne blott. Idag serverar Eskilstunas skolor minst en vegetarisk rätt om dagen, samt minst en helvegetarisk dag i veckan. Skolkockarna har dessutom dragit ner på antalet rätter baserade på nötkött och istället ökat andelen rätter baserade på till exempel kyckling och fisk för att ytterligare minska klimatavtrycket. Att byta köttprotein mot plantbaserat protein är ett bra sätt att bli mer klimatsmart, minska matsvinnet och samtidigt jobba för att uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling.

– Vegetariska rätter är generellt mer miljömässigt hållbara och vi arbetar hela tiden för att öka kunskapen i skolköken. Det finns ett stort intresse och genom att köken hittar recept som blir populära kan vår menygrupp med representanter från skolornas måltidspersonal uppdatera menyer sinsemellan och därmed gemensamt sträva för att bli mer hållbara, säger Lina Sjöberg.

Köttproduktionens miljöpåverkan och att man är kritisk till det moderna samhällets industriella djurhållning är vanliga skäl till att allt fler unga väljer att äta mindre kött eller väljer bort animaliska produkter helt. Det finns alla möjligheter att välja vegetariskt i dagens skolmatsalar. Maten som serveras, oavsett om den bygger på animaliskt protein eller på vegetariska råvaror, håller mycket hög kvalitet.

Fakta: Visste du att cirka 14 500 portioner mat serveras dagligen i Eskilstunas gymnasie- och grundskolor?

Livsmedelsverket rekommenderar

  1. Vi ska helst inte få i oss mer än en tesked salt per dag. Oftast får vi i oss ungefär dubbelt så mycket. Det beror på att mycket av saltet ligger dolt i färdiga livsmedel, som charkprodukter, bröd, matfett, ost och färdigmat.
  1. Visste du att i Sverige äter vi i snitt 15 kilo godis per år och person. Livsmedelsverkets rekommendationer är att dra ner på sockret om du kan. Tänk på att sockret ofta ligger dolt i saker som smaksatt yoghurt, söta flingor och bröd.
  1. Vi bör äta max 500 gram rött kött per vecka. Det ger ungefär fyra måltider i veckan. Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt.

Stolt mat i Sörmland frågar

Vi ställde två frågor till eleverna Jesper, Ella och Olivia gällande deras val av mat i skolan:
  1. Vilken typ av mat brukar du välja i skolmatsalen och varför?
  2. Tänker du på hållbarhet i ditt val av mat i skolan – på vilket sätt och varför tycker du att det är viktigt?

Ella Kallas, 19 år

Samhällsvetenskapliga programmet,
S:t Eskils gymnasium, Eskilstuna

– Jag har varit pescetarian i nästan 4 år, så jag väljer nästan alltid den vegetariska maten i skolan. De få gånger jag har ätit icke vegetariskt i skolan har varit när det har serverats fisk. (Pescetarianer äter inte rött kött eller fågel men utesluter varken fisk, skaldjur, ägg eller mejeriprodukter. Reds. anm.)

– Jag tänker absolut på hållbarhet när det kommer till skolmaten. Även fast jag äter fisk, så gör jag nästan aldrig det i skolan. Det beror inte på att fisken inte är god, utan för att jag vet hur dåligt det faktiskt är för klimatet att äta fisk – att fisken jag äter bidrar till överfiske och föroreningar i vattnet. Alla andra köttprodukter är för mig helt uteslutna och det beror först och främst på köttindustrins påverkan på miljön. Jag tycker det är viktigt att tänka på vad man äter i skolan då det faktiskt påverkar. Ju fler som väljer bort kött och animaliska produkter, desto mindre av det kommer skolan köpa in och desto mindre påverkar vi miljön!

Jesper Tranefors, 17 år

El-energiprogrammet, Rekarnegymnasiet,
Eskilstuna

jesper

– Jag väljer ofta det vegetariska alternativet som serveras för att jag gillar att testa nya saker. Jag är väldigt aktiv inom fotboll och sedan jag började välja vegetarisk kost framför kött har jag känt att jag är mer pigg och alert. Så länge man ser till att få i sig det man behöver så ser jag inte någon anledning till att inte äta vegetariskt.

– Den största faktorn till varför jag äter vegetarisk kost är för att jag inte vill stötta den köttindustri som finns idag. Att mitt val sedan påverkar miljön positivt blir ju bara en win-win situation. Hållbarheten är viktig att tänka på och bara att välja vegetariskt i skolmatsalen gör skillnad. Därför försöker jag påverka mina vänners val när vi kommer till matsalen.

Olivia Sjöberg, 18 år

Samhällsvetenskapliga programmet,
S:t Eskils gymnasium, Eskilstuna

– I skolan äter jag vegetariskt, då jag är vegetarian sedan tre år tillbaka. Jag tycker personligen att skolans vegetariska alternativ alltid varit väldigt smakrikt och jag har aldrig gått från matsalen och fortfarande varit hungrig.

– Jag brukar tänka på hållbarhet generellt när jag äter, och skolmatsalen är inget undantag. Det är därför jag väljer att bland annat äta vegetariskt och jag brukar vara noga med att välja antingen KRAV-märkta varor eller ekologiskt.