Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770
Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770
Text: Åse Haukebö Roos ⁄ Foto: Linnea Andersson
Det är en underbar vårdag i april när jag träffar Mikael Andersson för att prata om filosofin bakom hans företag Naturkraft Eskilstuna. Vi träffas i Kronskogen i Eskilstuna, en stadsnära men vacker skog där vitsippsbackarna just denna dag lyses upp av solens strålar och bildar ett vitt hav i den skira grönskan. Med varsin ryggsäck på ryggen och Mikaels hund Freja som van ledsagare, vandrar vi i skogen, ett numera populärt sätt att umgås i dessa tider av social distans.
För Mikael har naturen alltid varit en viktig plats och han ser den som en av hörnstenarna i sitt liv. Redan under sin tid som anställd fotograf på Eskilstuna-Kuriren anordnade han gruppaktiviteter i skogen. Han insåg hur bra människor mådde av att vistas i naturen. Den insikten ledde fram till hans mission – att genom sitt företag Naturkraft på ett otvunget sätt få människor att återupptäcka och uppleva naturen, och därigenom förbättra sitt mående.
År 2018 sa Mikael upp sig från sitt jobb som fotograf för att helhjärtat satsa på sitt företag. Idag är han utbildad stresspedagog, mindfulness-instruktör, naturguide och kursledare i friluftskunskap, populärt kallat ”bush craft”. Hans affärsidé består av att få folk att må bättre, känna sig sedda och utvecklas som individer genom naturens läkande kraft. Det gör han bland annat genom att anordna vandringar, friluftsinriktade kurser och utöva stress- och avslappningsterapi i skogen.
– Vi har i mångt och mycket skärmat oss från naturen i dagens samhälle. Men i grund och botten handlar det om en längtan efter en paus från den här ständiga uppkopplingen vi befinner oss i, att ta ett steg från uppkopplingen mot återkopplingen till naturen, säger Mikael medan vi slår oss ner på en bänk bland vitsipporna. Han kan se ett generellt uppsving för naturturismen, särskilt kring friluftsdelen, att det finns ett stort intresse av att lära sig saker som många av oss inte hanterar längre, till exempel att göra upp en eld eller bygga ett vindskydd. Kunskap gör att man känner sig mer delaktig i naturen, och många av hans deltagare kommer tillbaka för att lära sig mer.
– Trots att det bedrivs en hel del forskning inom ämnet så vet man egentligen inte riktigt vad som gör att människor mår så bra av att vistas i skog och mark, det är svårt att mäta. Men det är något väldigt ursprungligt med att tända en eld och sedan sitta runt brasan och tälja med en kniv. Det är en mäktig känsla att bemästra ett element som eld. Naturen är vår naturliga miljö som talar till vårt undermedvetna och det är enklare att pröva sina sinnen i skogen än i staden, som att uppfatta fågelsång, vindens sus och lukten från jorden. Det är helt enkelt en fantastisk miljö för återhämtning!
Ibland är tröskeln hög för vissa att ta sig ut i skogen, därför vill Mikael göra det så enkelt som möjligt. Det ska vara prestigelöst, kravlöst och utan prestation. Till hans kurser kan du komma i princip som du är.
– Allt funkar utom högklackat”, säger Mikael med ett skratt.
– Med ett paraply i väskan och hyfsade skor så kommer du långt, det behöver inte vara svårare än så!
Nej, det behöver verkligen inte vara svårare än så, naturen är vår planets skattkammare att hämta kraft och lugn i, och den finns precis runt hörnet – dessutom är den helt gratis.
Koka te på blommorna och du har en både nyttig och värmande dryck.
Om man kokar ner en reduktion på älgörten så har man ett bra medel mot till exempel huvudvärk. Växten innehåller salicylsyra, ett ämne som liknar acetylsalicylsyra som är den aktiva ingrediensen i flera huvudvärkstabletter.
Fram tills björken får musöron kan man ta sav från trädet. Saven smakar sött och lite björkved, och innehåller både c-vitamin och kalium som piggar upp efter en lång vinter.
Tänk på att enligt Allemansrätten behöver du markägarens tillstånd för att tappa sav och det är även viktigt att du lägger någon typ av förband där du tappat, annars ”blöder” björken sav hela sommaren.
Då går det att göra utmärkt tvålvatten av björklöv! Det här fungerar bäst i början på sommaren när bladen är små och spröda. Blanda en näve björklöv med cirka 3 dl vatten (helst varmt). Låt dra i minst 30 minuter och skaka sedan blandningen ordentligt innan bladen silas bort. De späda vår-bladen fungerar även som utmärkt bas i te.
Linda in maten i flera lager folie och knyt om med snöre (ej plast). Kött kan du till exempel krydda med rosmarin, salvia, timjan, oregano och vitlök. Lägg gärna i en rejäl klick med smör också! När stenarna är tillräcklig varma rensar du bort brinnande vedbitar och sprider ut glöden. Det får inte vara för mycket glöd kvar, då kan den bränna håll på folien. Lägg ner maten på stenarna i gropen och täck sedan med de stenar som du värmt ovan jord. Fyll på med jord och lägg sedan tillbaka det översta markskiktet som lock. Täta till så att det inte kommer upp någon rök. Tillagningstiden varierar beroende på vad du tillagar. En tumregel brukar vara att varje kilo kompakt kött bör ligga i gropen i 1–1,5 timme. Grönsaker och potatis behöver cirka en halvtimme för att bli klara. Smaklig spis!
4. Eldningsförbud?
Då kan man blanda couscous eller snabbris med kallt vatten i en tät behållare. I med lite kryddor, och någon timme senare har du en utmärkt måltid i skogen som lagat sig själv under tiden du vandrat! En annan klassiker är annars att ta med en pastasallad.
Besöksadress:
Östra Längdgatan 7
SE-611 35 NYKÖPING
Tel: +46 (0)155 22 27 70
E-post: stua@stua.se
Hemsida: stua.se