Nytt boksläpp:
Närmare naturen

I den sömländska byn Wij utanför Stora Sundby bor Mats Ottosson, en av programledarna för det klassiska programmet Naturmorgon i P1. Han är även författare och under våren lanserade han tillsammans med sin fru Åsa, även hon författare och journalist, boken Närmare naturen.

 

Paret har skrivit flera böcker tillsammans och deras nya bidrag till bokhyllorna heter alltså ”Närmare Naturen: vetenskap och vetskap om varför vi mår bra därute”. De har tidigare skrivit böcker på samma tema, men den här gången ville de ha en grund i den etablerade forskningen samtidigt som de tar upp det som inte går att mäta, som tröst, tillhörighet och de existentiella dimensionerna. Det som man känner när man sitter på en plats i naturen och landar i ögonblicket. Först skulle boken handla om enbart skogsbad och författarna reste till Japan där ursprunget till skogsbadet finns, för att träffa forskare och experter på ämnet. Men väl hemma kände de att naturen är större än bara skogen och breddade innehållet till att innefatta olika typer av natur – skogen, havet, fjällen, vidderna, himlen och staden.

 

– Åsa och jag har länge intresserat oss kring ämnet vad naturen betyder för oss människor. Att vara i naturen har enormt positiva sidor och obefintliga biverkningar, det finns egentligen inga nackdelar. Vi befinner oss i slagsida i dagens samhälle, det lutar så tungt åt ena hållet med det moderna, högteknologiska och digitala, vi behöver naturen som motvikt. Återhämtningen som naturen ger är nästan en förutsättning för att orka leva det här moderna livet, som vi ursprungligen inte är gjorda för, säger Mats.

Läs mer på: ottossonochottosson.se