Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Osprey farmers market

OSPREY SWEDEN FARM & STUDIO

INSPIRERAS AV ORGANISKA RESURSER​

Text: Emil Berglund        Foto: Rocco Gustafsson

Det är inte en slump att en odlande arkitekt som döpt sin odling efter den högtflygande fiskgjusen och sitt egenritade hus efter dess rede också odlar på upphöjda bäddar av kompostjord. För Osprey Farm & Studio på Fogdö handlar det mesta om skapa miljöer där idéer kan lyfta och att låta naturen flöda in i det mänskliga – istället för tvärtom.

OSPREY SWEDEN
FARM & STUDIO

På en rullstensås på Fogdön, ett stenkast från Mälaren, ligger den upphöjda granbostaden, The Nest, som utgör arkitekten Johnny Andersson och keramikern Ina M Anderssons bas för högtflygande idéer om skapande på naturens villkor.

 

Ett skapande där naturens byggstenar ständigt är närvarande, oavsett om det är i form av funktionellt lergods eller minimalistiska träbyggnader som trots en vid första anblicken formmässig stramhet har en lågmäld organisk puls, fylld av kontraster. Som det massiva trähuset på Ewing street i Los Angeles som Johnny ritat.

osprey 1
Foto: Rocco Gustafsson

Odlande är skapande

Odlandet på hektarstora Osprey farm är för Johnny Andersson en form av skapande. Men det är också en miljö för att odla tankar om hållbarhet inom sin arkitekturgärning, där han tycker att det länge saknats ett fokus på materialens ursprung – från planta till hus. Odlandet har också en kroppslig dimension som ger Johnny den utmaning som tidigare bara uppnåddes på dagslånga pass på landsvägscykeln. På de upphöjda ängsbäddarna har han tillsammans med parets son, trädgårdsarkitekten Rasmus, låtit odlingarna sträcka sig upp mot himlen som delas av de svävande fiskgjusarna. Den föredragna metoden att odla utan att gräva eller plöja marken, så kallad ”No-dig-gardening”, lämpar sig bra för Fogdöns lerjordar.

 

–       Odling har många likheter med arkitektur, allt börjar med en bra grund och att välja ett system. Sedan kan man ta ut svängar inom de ramarna. Våran odling är antitesen till en monokultur. Vi har 35 olika grönsaker och 65 olika bär och fruktsorter, berättar Johnny.

 

Det övergripande målet för Osprey Farm & Studio är att skapa en mötesplats som utvecklar landsbygden och väver ihop stad och land.

 

–       Det talas mycket om självförsörjning, men jag föredrar ordet samförsörjning. Jag vill vara beroende av mina medmänniskor, och jag vill kunna bidra tillbaka i min tur. Men då måste man först skapa en ömsesidig förståelse. Därför planerar vi att till nästa vår bygga ett nytt växthus helt i trä där det finns plats för inte bara odling utan även föreläsningar, matevent och keramikstudio.

Foto: Rocco Gustafsson

 

 Farmers Market varje 
lördag i juli och augusti

Redan under 2020 tar Johnny, Rasmus och Ina steget mot att bli en mötesplats för att inspireras. Alla lördagar i juli och augusti mellan klockan 10–14 bjuds det in till Farmers Market, självklart med den egna ekologiska odlingen och keramik i fokus.

 

Och odlingarna breder ständigt ut sig. Nytt för i år är en skogsträdgård som anläggs i anslutning till odlingen. Mångfalden i odlingarna ökar då ytterligare med buskar och träd såsom valnötter, hasselnötter, vindruvor, mispel, rosenkvitten, blåbärstry, aprikos och kvitten. Bästa platsen för att ta in myckenheten är från den slående pergolan som tornar upp sig mitt i odlingarna. Gör du ett besök, bli inte förvånad ifall du själv ser en fiskgjuse avteckna sig mot skyn.

 

Nyfiken på att veta mer? Gå in på www.ospreysweden.se 
eller Instagramkontot @ospreyfarm @osprey_sweden

 

Ni kan även hitta evenemanget under evenemangskalendern här

 

“Odling har många likheter med arkitektur, allt börjar med en bra grund och att välja ett system. Sedan kan man ta ut svängar inom de ramarna. Våran odling är antitesen till en monokultur. Vi har 35 olika grönsaker och 65 olika bär och fruktsorter”

osprey farm
Johnny Andersson
OSPREY SWEDEN FARM & STUDIO