Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

På Alvägens förskola är maten en lek

Text: Ebba Söderquist Määttä    |    Foto: Linnea Andersson 

”Lek inte med maten”: en förmaning som många känner igen från barndomen eller något du säger till dina egna barn när det går för vilt till vid middagsbordet. På Alvägens förskola gör man tvärtom och låter maten vara en lek. Här får barnen titta, känna, lukta och smaka – allt på sina egna villkor.  

För förskolekockarna Emma Larsson och Mattias Ohliv är det viktigt att ha en tillåtande attityd när det är matdags på förskolan.  

– Vi utmanar gärna barnen att testa nya saker, men det är aldrig något tvång. Vill barnet bara titta på en ny grönsak så är det okej. Kanske får de en ny råvara på tallriken på måndagen, men vågar inte prova den förrän på fredagen, säger Emma. 

På förskolan, som ligger i Eskilstuna, jobbar de aktivt med maten som en pedagogisk resurs. De hämtar inspiration från Saperemetoden där barnen får använda alla sina sinnen för att upptäcka maten. 

Foto: Linnea Andersson

– Vad händer med smaken när vi testar att äta med hörselkåpor eller när vi blundar? Barnen får sätta ord på sina upplevelser och ingenting är fel. Det är okej att säga att något smakar illa. Vi låter även barnen testa samma råvara fast i olika former. Någon kanske inte gillar rårivna morötter, men tycker om de ugnsbakade, fortsätter Emma. 

Att tala om maten fungerar också som en brygga till språket.  

– Vi har många elever som inte har svenska som förstaspråk. När de får prata om hur maten känns eller smakar så hittar de samtidigt nya ord. Vi pratar också mycket om var maten kommer ifrån. Till exempel får de vara med och odla grönsaksplantor och får då en förståelse för att det finns en process bakom det vi äter, avslutar Mattias. 

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin