I barndomen var det fest när pappa tog Volvo 240:n in till Strängnäs för att hämta pizza och stor lyx att käka friterat på kinakrog i Eskilstuna. Pär Lernströms smakpreferenser har förändrats över tid, men det stora matintresset kvarstår. Idag har han både kommit nära Sveriges kockelit som programledare för tittarsuccén Kockarnas kamp och börjat fundera över vad vi egentligen lägger på tallriken.
Text: Ebba Söderquist Määttä
Svenskarna tycks inte få nog av matlagning i tv. Maten har fått en naturlig plats i såväl morgonprogram som i kvällsunderhållning på bästa sändningstid. Ibland rörs det uppsluppet i kastrullerna – ibland är koncentrationen skyhög och en så simpel sak som att riva morötter tas plötsligt på blodigt allvar. Ända sedan 2012 har Pär Lernström lett populära tv-programmet Kockarnas kamp, där Sveriges kockelit gör upp i olika köksrelaterade tävlingar. Han kan vittna om att de svenska kockarna är precis så tävlingslystna som det ser ut genom rutan.
– Det går inte att fejka, de flesta är riktiga tävlingsmänniskor. Många har också tävlat i andra sammanhang, som Årets kock eller Bocuse d’Or, men Kockarnas kamp är lite annorlunda. Där handlar det mycket om det praktiska hantverket, som att hacka eller riva.
Programmet är inte bara en tävling med stor prestige utan har även blivit en viktig reklampelare för deltagarna.
– I år är det tioårsjubileum för Kockarnas kamp och jag tror inte att vi hade klarat oss i så många år om det inte gav något tillbaka till kockarna. Nuförtiden är inte bara maten viktig, utan även personerna bakom. Kockarna är vår tids superstjärnor och programmet är viktig publicitet för dem som tv-personligheter. Sen är det många vars krogar har ökat omsättningen markant efter att de deltagit.
Men varför är just matlagnings-tv så populärt? Pär tror att det beror på flera olika faktorer, framför allt att maten redan är en så stor del av våra liv och att vi lätt kan relatera till det vi ser.
– Även om det stundtals blir nördigt, så kan man förstå mycket av det som pågår. Det finns nog en hög igenkänning i stressen i ett kök, även om du kanske bara jobbar med två plattor hemma vid spisen. Just tävlingsprogrammen fungerar bra för att tävlingarna är så raka. Det är nästan som att kolla på sport.
Pär får tyvärr inte avslöja vilka kockar som deltar i årets säsong av Kockarnas kamp, men utlovar både väletablerade namn och några nykomlingar som säkert kan stå sig i konkurrensen.
Tankar om maten på tallriken
Att i många år leda ett av Sveriges största matlagningsprogram har också lett till att Pär funderar mycket över vad vi egentligen lägger på tallriken.
– Hos stjärnkockarna finns ett stort intresse för var råvarorna kommer ifrån och hur de har producerats. De vill ha det som smakar bäst, vilket schysst producerad mat oftast gör. Vi måste börja tänka mer på det, både för miljön och för djurens skull.
Han tror också att vår tids konsumtionshets har smittat av sig på maten och ifrågasätter en del av dagens livsmedelsproduktion.
– Vi har gått från att producera mycket själva till att någon annan producerar åt oss. Dessutom vill man ta fram så mycket mat som möjligt till ett så lågt pris som möjligt. Vi konsumenter förväntar oss att allt ska finnas på hyllan. Vi vill äta apelsiner året om och plocka upp vår köttbullspåse i affären utan att reflektera över hur långt frukten har rest eller hur djuret har haft det. Men jag tycker det blir tydligt när jag äter något som är producerat på rätt sätt eller som är i säsong, det smakar så mycket bättre. Naturen är bra på att berätta när något är fel.
Pär tror att vi behöver ställa om, även om han ser stora utmaningar.
– Just nu glider man med lite, kanske till och med blundar. Men jag tror att vi har en stor omställning framför oss, samtidigt som det finns väldigt starka makter i matindustrin. Jätteproducenterna är osugna på att ställa om så länge det inte finns ekonomisk vinning. Sen måste man också komma ihåg att många arbetar inom matindustrin och jobben får inte gå förlorade vid en omställning.
Maten som lagas, äts och används i tävlingarna i Kockarnas kamp är mestadels producerad i närheten av Ystad i Skåne där programmet spelas in. De deltagande kockarna ställer också stora krav på råvarorna.
– Inget annat än top notch duger för dem. Jag är inte avundsjuk på den i vårt team som är ansvarig för råvarorna, han har mycket att göra. Men genom åren har vi lärt känna bönderna och fiskarna där nere.
Pär berättar att nuförtiden är det väldigt vanligt att folk frågar vad som händer med all den mat som används i tävlingarna där deltagarna under tidspress hackar eller river stora mängder grönsaker. Att skiva rättika i extremt tunna skivor är också ett återkommande moment i tävlingen.
– Svaret är att all mat som inte är nerblodad käkas upp. Jag älskar inte rättika, men när vi använt det i tävlingen så käkar alla i inspelningsteamet rättikasallad till lunch dagen efter. Det är tydligt att idag bryr sig folk om att vi tar tillvara på maten, när vi spelade in de första säsongerna var det inte alls samma fråga.
Matsörmland på 80-talet
Hemma hos familjen Lernström äts det mest vegetariskt och han gillar själv att laga mat och att hänga i köket.
– Men vi är också lite för bra på att äta ute. När jag var barn var det däremot väldigt lyxigt att äta på restaurang.
Pär växte upp på landet på Fogdö/Helgarö och flyttade i tolvårsåldern in till stan i Strängnäs där han bodde till han som tjugoåring drog vidare till Stockholm. Kopplingen till Sörmland finns dock i allra högsta grad kvar.
– Min mamma och mina tre syskon bor kvar i Strängnäs. När jag flyttade därifrån var känslan att jag aldrig mer ville tillbaka, men nu gillar jag staden. Utanför stan är Hornuddens trädgård också ett riktigt smultronställe som jag gärna besöker. Sen har jag flera vänner med sommarhus i Mariefred, en stad som jag också är ett stort fan av. Den är enormt pittoresk och fantastiskt vacker. Det är mysigt att ta in på värdshuset där.
Mycket har hänt sedan Pär lämnade Sörmland för tjugo år sedan, inte minst med det gastronomiska utbudet.
– Mamma är väldigt duktig i köket och gjorde vad hon kunde, annars var den kulinariska upplevelsen vad den var på 80-talet i Sörmland. I det Lernströmska hemmet var det fest när pappa tog Volvo 240:n och hämtade pizza från Adria i Strängnäs. Vi bodde två mil utanför stan och pappa ringde från pizzerian för att berätta att han strax åkte hemåt. Då fick vi andra sätta på ugnen, eftersom maten alltid han kallna innan han var hemma, och så dukade vi med speciella pizzatallrikar i glas.
Även att besöka kinarestaurang i Eskilstuna var i Pärs barndom förenat med mycket stort nöje.
– Åttiotalspizzan är säkert inte ens värdig en bakfull söndag idag, men det är roligt hur ens preferenser ändras. Jag minns också hur fantastiskt jag tyckte det var när vi åkte till Ming Palace och käkade fyra små rätter och mat med tre lager frityrsmet. Nu känns den typen av friterat rätt ute, men runt 1989 var det förenat med hundraprocentig lyx.
När Pär får höra att Ming Palace fortfarande finns kvar utbrister han: ”Jag måste tillbaka”. Vi får se om han har tid att göra ett besök på den legendariska kinakrogen, i höst är han både aktuell som programledare för Idol och när det här magasinet släpps har Pär precis varit nere i Skåne och spelat in tionde säsongen av Kockarnas kamp. Missa inte säsongspremiären den 28 september.
Pär Lernström
Född: 1980
Hemstad: Strängnäs
Bor: Stockholm
Aktuell som: Programledare för
Kockarnas kamp och Idol
Sörmlandsfavoriter: Hornuddens trädgård och Gripsholms Värdshus