Plura lever det ljuva livet

PLURA LEVER DET LJUVA LIVET

- OCH TIPSAR OM STÄLLEN DU KAN BESÖKA I SÖRMLAND

Text:  Marko Määttä        Foto: Emil Berglund

”Jag blev helt paff när vi flyttade till Sörmland och upptäckte hur mycket fin mat det finns här”  

Plura tar emot oss vid sitt hus med utsikt över Lilljsön mitt i det böljande Sörmländska landskapet. Mellan de nyrenoverade faluröda boningshusen och bodarna med anor från 1700-talet har han tillsammans med sin fru Maria anlagt en fin pool och ett trädäck som rymmer en rejäl grill och krukor med färska kryddväxter. Intervjun avbryts då och då av att Plura måste spana in några svalor och koltrastar i den lite kyliga men soliga försommardagen. För Stolt Mat berättar han med sin omisskännliga raspiga stämma om vilken sörmländsk mat han föredrar och vilka besöksmål han helst besöker i Sörmland.

Mammans mat och inspiration från pappas utlandsresor

Per Malte Lennart Jonsson, alias Plura, fick lära sig laga mat av
sin mamma Magda. Då var det ofta husmanskost som köttbullar, Janssons frestelse
eller pölsa.

– När jag flyttat från Norrköping till Stockholm kunde jag
ringa hem och fråga, hur gör du dina köttbullar? Ja, då får jag åka och handla
i Hageby centrum sa mamma. Hon hade ju inga recept, det satt i näven på henne. Ett
par dagar senare fick jag ett brev med ett handskrivet recept med en liten
sedel inflikad med uppmaningen, ”säg inget till pappa om det här”, säger Plura
med ett leende.

Pappan jobbade som dessinatör och ritade mönster till den stora
textilindustrin i Norrköping. Han reste mycket i jobbet och träffade kollegor inom branschen i länder som Italien, Frankrike
och Tyskland. Han kom hem och berättade om något gott han ätit och så försökte
mamma hitta receptet och laga något liknande.

– I vår familj var vi till exempel tidiga med att äta
spaghetti och köttfärssås.

Plura som är synonym med rockbandet Eldkvarn och en
låtskrivarlegendar inom den svenska rockscenen har också gjort sig en
TV-karriär. Han har blivit folkkär med program som Pluras kök, Mauros & Pluras
tågluff och Pluras paradis som spelades in vid sommaridyllen i hjärtat av
Sörmland. Inte minst så har han ett stort matintresse som bland annat
resulterat i succéboken Pluras kokbok. 

TORE WRETMANS HUSMANSKOST VAR EN BIBEL

När bandet med flickvänner flyttade upp till Stockholm 1972 så bodde de i ett kollektiv och hade en matdag vardera i veckan.

–Vi lagade alla olika slags mat, men till slut stod jag inte ut med kollektivet, så min flickvän och jag flyttade till Rinkeby. När jag var hemma från turnerandet så lagade jag mat varje dag. På den tiden lärde jag mig mycket ifrån matlagningsbibeln ”Tore Wretmans husmanskost”. Det fanns också perioder då jag lagade till exempel indiskt och japanskt. Men det var inget jag gjorde varje dag, så ingredienserna blev ofta liggande i skafferiet.

Det är fortfarande mycket husmanskost för Plura. Det blir rotmos med fläsk, stekt fläsk med löksås eller sjömansbiff.

–Jag har ju all tid i världen och kan tänka när jag lägger mig på kvällen, att i morgon ska jag laga kålpudding från grunden.

Maten viktig under turnéerna

De kulinariska upplevelserna var, förutom konserterna, ofta det viktigaste när bandet Eldkvarn turnerade. De ringde restaurangerna i förväg, bokade bord och beställde mat för att hinna äta innan kvällens gig.

–Ibland var maten och vinet så bra att bandet och vårt crew applåderade servitören och jag kunde hålla ett litet tacktal till köket. Men många gånger bjöd arrangören och vi fick välja mellan kött eller fisk. Vi döpte kötträtten till ”en varm hög”. Fisken, ofta en panerad rödspätta från frysen, var som att äta en wettexduk. Men ibland blev till exempel en dålig pyttipanna på en vägkrog inspiration till att åka hem och göra en riktigt god sådan.

Sörmland som matlän var en positiv överraskning

–Jag blev helt paff när vi flyttat till Sörmland och vi åkte in för att handla i Katrineholm. Där låg två charkuteributiker mitt emot varandra, berättar Plura.
Butikerna som Plura refererar till finns tyvärr inte kvar idag men han åker fortfarande till Katrineholm för ett besök på restaurangen Parken som drivs av mästerkocken Tommy Myllymäki och han handlar ibland hos livsmedelskedjan Matpiraten där charkdisken håller mycket hög klass enligt Plura. 

När Plura har gäster tar han dem gärna för en gemensam lunch på Magdakullan i Näshulta.

– Där har jag ätit en fantastiskt fin Hjälmargös med vitvinssås men också deras julbord. Jag handlar dessutom Magdakullans isterband och köttfärs. Köttet kommer från korna av rasen rödkullor som betar utanför.

Plura nämner också köttbutiken Millert & Dahlén i Stallarholmen där en av ägarna Lasse Dahlén tidigare drev en av Pluras favoritkrogar i Stockholm. I närheten finns också Printz bageri där han gärna stannar på en fika.

–Jag har dessutom hittat ett mycket speciellt ställe utanför Stallarholmen som heter Äleby gård där jag handlat vildand. När jag kom dit första gången så stod det snubbar i äppelknyckarbyxor, strumpor, gevär och jägarhatt på gården, så jag kände mig lite malplacerad.

Om du gillar hemlagade bakverk och mackor så är Gamla kvarnen i Ekenäs trevligt att besöka. Där finns även en getfarm där du kommer över getost. Och så gillar jag att äta gott och handla grönsaker vid Hornudden utanför Strängnäs. När jag är i Hälleforsnäs blir det lunch på Bruksrestaurangen och lite granbarksost och Sörmlandsädel från Jürss mejeri. Dom har till och med erbjudit mig en praktikplats, skrattar Plura. 

Viltkött från grannskapet och egenodlade grönsaker

Plura verkar uppriktigt nyfiken på varifrån maten kommer och har ett hjärta som klappar för lokalproducerat.

 

– Vi äter mycket vilt som våra jagande grannar levererar. En absolut favorit är kronhjort, men vi har också älg och vildsvin i frysen. Jag har dessutom beställt hare, som kommer när det väl blir jakttid för den.

 

Fisk som smakar Wettex-trasa är det slut med. Färsk fisk från sjöarna i närheten står för det som behövs till Pluras fiskrätter.

 

–Jag brukar följa med de som får fiska i Harpsundssjön och kan få med mig fisk hem. I sjön här vid gården fiskas det abborre, gädda och ruda.

 

Ägg köper Plura från en bonde i närheten, men har tillsammans med Maria börjat drömma om att skaffa höns.

 

–Det är många som utrycker att man ska ha höns, i alla fall de som har det. De vill väl ha olycksbröder gissar jag, säger Plura med glimten i ögat.

 

När vi tittar oss omkring på gården ser vi mängder av fruktträd, torparväxter, rosor och ett växthus som vittnar om ett intresse för det gröna.

 

–Odlandet har kommit mer och mer. Vi driver upp blommor och odlar allt möjligt, som  tomater, kål, zucchini, mangold, rödbetor, morötter, rädisor, sallad, potatis och lök, men också kryddor som oregano, timjan, lagerblad och salvia.

 

Avslutningsvis tar vi lite foton på Plura och omgivningarna och slås av hur vackert det är i den här delen av Sörmland. Plura skrev tidigt i karriären om att åka spårvagn genom ljuva livet, nu lever han av allt att döma det ljuva livet i hjärtat av Sörmland.  

"Jag blev helt paff när vi flyttade till Sörmland och upptäckte hur mycket fin mat det finns här"

Per Malte Lennart Jonsson
alias Plura