Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Prestationshöjande kost för unga atleter

Prestationshöjande kost

för unga atleter

Text: Ebba Söderquist Määttä        Foto: Emil Berglund

Kost och träning har blivit ett stort intresse för många, vilket också speglas i medierna. På tidningshyllorna finns en uppsjö av hälso- och träningsmagasin, på tv kan man hänga med på kända och okända människors viktnedgång eller tuffa träningsprogram och inte minst på sociala medier flödar det av inspirerande inlägg om kost och träning. Råden kring mat och träning är många och skiljer sig ofta åt beroende på vem man frågar. Så hur gör man egentligen för att navigera bland alla hälsotrender, dieter och träningstips? Stolt har träffat gymnasten Jonna och veganen Julian – två unga personer som båda ger sin syn på kost och hälsa. Dessutom får vi ett gäng tips från en expert på området – kostrådgivaren Angelica.

Angelica Sjöstedt

En som har stor erfarenhet av kost och träning är Angelica Sjöstedt som driver Nyköpingsföretaget Prestationsmat där hon erbjuder kostrådgivning och personlig träning. För Angelica tog kostintresset fart när hon för tio år sedan träffade sambon Erik Skoglund som är proffsboxare. Tillsammans började de experimentera med kosten för att kunna ge Erik optimala förutsättningar i boxningsringen. För några år sedan utbildade sig Angelica till kostrådgivare vid Svenska Näringsakademien och förutom att supporta Erik har hon nu kunder i olika åldrar och med olika ambitioner.

 

– Mina kunder är allt från hårt tränande elitidrottare till personer i medelåldern som vill göra förändringar i sitt sätt att leva. Till mig kommer man inte om man vill göra en ”quick fix” för att till exempel gå ned i vikt snabbt, utan jag vill tänka långsiktigt och om möjligt förändra människors livsstil i grunden.

Under en pratstund med Stolt gav Angelica ett gäng tips för dig som tränar och/eller äter växtbaserat:
 • Det är vanligt att tänka att kolhydrater endast är kokt ris, pasta eller potatis, men det finns så många smartare alternativ. Exempelvis är bönor en bra kolhydrat som också innehåller mycket fibrer och protein. Istället för det vita riset kan man satsa på en svart eller röd variant.
 • Tränar man löpning är det perfekt att få i sig rårivna grönsaker. Rödbetor är speciellt bra eftersom den röda färgen innehåller nitrat, ett ämne som hjälper kroppen med syresättningen.
 • Återhämtning är viktigt. Låt kroppen och hjärnan vila så att det kan bearbeta träningen. En god smoothie med exempelvis bär, ingefära, avokado och spenat är ett perfekt mellanmål efter träningen.
 • Se till att få stor variation i kosten för att säkra alla näringsämnen, istället för att äta kosttillskott. Som vegan kan man dock behöva extra B-vitaminer, vilket finns i exempelvis i näringsjäst. Annars går det utmärkt att få i sig alla näringsämnen när man äter växtbaserat, det viktigaste är att inte bli enkelspårig i sin kost.

Tips: På Instagramkontot
Prestationsmat
lägger Angelica upp
inspirerande matbilder och recept.

Elitgymnasten Jonna

Jonna Adlerteg

Jonna Adlerteg tävlar för Eskilstuna Gymnastikförening och är en av världens främsta utövare av artistisk gymnastik. Hon har specialiserat sig på redskapet barr vilket hon också varit framgångsrik i, med bland annat medaljer från EM och Ungdoms-OS. Dessutom deltog hon i OS i London 2012. Nu är siktet inställt på OS i Tokyo 2021 ­– och för Jonna är kosten en viktig del på vägen dit.

– Kosten har blivit ett intresse. När jag var yngre hade jag inte ett lika stort fokus på maten utan åt bara det som mina föräldrar lagade. Nu vet jag att kosten har stor betydelse för min prestation. Jag har faktiskt studerat idrottsnutrition på universitet och för några år sedan började jag få hjälp av en dietist från SOK (Sveriges Olympiska Kommitté, reds. anm.) och märkte då att rätt kost kan fungera prestationshöjande. I kombination med ett nytt träningsupplägg blev jag helt enkelt starkare.

Jonna tränar ungefär tio pass i veckan. Det är dels styrketräning, dels gymnastik. För att orka med planerar hon sin kost.

– Jag har ett detaljerat kostschema, men hälsa för mig är också att ha en avslappnad inställning till mat. I framtiden när jag inte tränar och tävlar på elitnivå vill jag vara ännu mer avslappnad. Men nu lägger jag så mycket tid och energi på gymnastiken att jag också vill ge mig själv optimala förutsättningar med kosten. Jag ser till att få i mig tillräckligt med kolhydrater för att orka den hårda träningen. Vissa träningspass pågår i flera timmar och då måste jag fylla på med energi under tiden. Dessutom har jag som tumregel att få i mig protein var tredje timme. Det kan till exempel vara en proteinbar, kvarg eller keso.

Jonna berättar att hon äter varierat och att hon hittar mycket av sin matinspiration på Instagram. Hon känner också ett stort stöd från sin dietist.

– Det finns mycket inspiration på Instagram, framför allt mycket färgglada sallader och grytor. Jag gillar matlagning och tycker mycket om vegetarisk mat, även om det inte är det enda jag äter. När jag planerar min mat litar jag mycket på vad min dietist säger. Hade det inte varit för henne så hade jag kanske börjat lyssna på andra istället. Det finns många hobbydietister, många som vill vara experter, och lyssnar man på dem kan det nog vara lätt att hamna på fel spår.

Julian Castillo

När Julian Castillo för åtta år sedan valde att bli vegetarian var det av hälsoskäl. Fyra år senare valde han att ta kosthållningen ännu ett steg och började äta helt växtbaserat. Till vardags studerar Julian till socionom och mycket av fritiden går åt till träning och matlagning. Han tränar på gym sex gånger i veckan och simmar även mellan styrkepassen. För att ge sin kropp rätt förutsättningar till träning ser han till att få i sig bra kost. Men för Julian är veganismen mer än bara en diet eller hälsotrend – det är en livsstil.

– När jag valde bort kött för många år sedan så var det för att min kropp inte tålde det. Jag fick ont i magen efter att jag ätit kött och jag var heller inget fan av fisk, så det var enkelt att sluta med. När jag sedan gick över till att vara vegan så var det flera faktorer som spelade in. Jag upplevde att min hy blev sämre av mejeriprodukter och så gillar jag inte mjölkindustrin. Jag tycker att det är fel att ta kalvar från deras mammor när de är så unga, bara för att vi människor ska dricka mjölken. Dessutom kan jag minska mitt klimatavtryck genom att äta växtbaserat, så det finns flera plus. Nu är veganismen en livsstil för mig, snarare än en diet.

Trots att Julian har bra koll på vad han mår bra av att äta, menar han att det är svårt att inte påverkas av olika hälsotrender.

– Det är klart att jag också kan bli påverkad när jag läser om olika trender och dieter, men jag försöker att lyssna till min kropp och hur den reagerar. Jag gillar till exempel att experimentera med maten. Ibland lägger jag till något till kosten och ser sedan hur kroppen reagerar. Varje kropp är som ett eget universum, all mat passar inte alla. Däremot tror jag att de flesta kan äta växtbaserat, det finns så mycket olika saker att äta. Många recept som innehåller kött eller mejeriprodukter går också att veganisera*, om man har någon favoriträtt som man vill fortsätta äta. Jag älskade till exempel äggröra förut och nu gör jag istället en variant med tofu och kokosmjölk som är jättegod. Man får bara akta sig för att tänka att det ska smaka exakt likadant som originalet.

Julian berättar att han aldrig försöker övertala människor att börja äta växtbaserat, utan att han istället försöker inspirera genom att leva som han lär.

– För mig väger handling mer än ord. Om andra ser att jag lagar och äter vegansk mat kanske de tänker att det skulle fungera även för dem. Det är positivt redan när människor börja fundera på att äta mer växtbaserat och jag har förståelse för att alla inte kan bli veganer över en natt. För vissa är det en process som behöver ske i flera steg. Hälsa för mig är att må bra från insidan och ut och det måste få ta tid.

*Veganisera är att byta ut ingredienser i ett icke-veganskt recept så att rätten blir vegansk.

camilla naturligtvis

Camilla Hoffman har arbetat med mat i många år.
Men drömmen om det egna caféet har låtit vänta på sig –
fram tills i våras när Camilla öppnade upp sitt hälsocafé i
ABF-huset i Eskilstuna. Där erbjuder hon näringsrika luncher,
smoothies, juicer och råfika.

 

Följ gärna Camilla på
Instagram på kontot: @camillasnaturligtvis

 

Här nedan hittar ni ett härligt recept på
quinoabiffar och örtaioli signerat Camilla. 

QUINOABIFFAR MED CAMELINAFRÖN

Till 4 portioner:

 

 • 5 dl kokta avrunna små vita bönor
 • 5 dl kokt vit quinoa
 • 6 msk hackad kajp-, rams- eller gräslök
 • 5 msk camelinafrön
 • 2 tsk dijonsenap
 • ½ dl majsstärkelse eller potatismjöl
 • 1-2 tsk flingsalt
 • 1 tsk svartpeppar
 • Rapsolja eller camelinaolja att steka i

 

 

Gör så här:
 1. Mixa bönorna med den hackade kajplöken, camelinafröna och dijonsenapen.
 2. Blanda i den kokta quinoan och majsstärkelsen.
 3. Smaka av med salt och svartpeppar.
 4. Forma smeten till små biffar och stek på medelhög värme i ca 3-4 minuter på varje sida tills de fått en vacker gyllenbrun färg.

ÖRTAIOLI

Till 4 portioner:

 

 • 4 msk kikärtsspad
 • 1 tsk ofiltrerad äppelcidervinäger
 • 2 tsk dijonsenap
 • 2,5 dl neutral rapsolja
 • 0,5 dl camelinaolja
 • 0,25 dl grovhackad färsk persilja
 • 0,5 dl grovhackad kajp- eller gräslök
 • 0,5 dl blad från grekisk basilika
 • 0,25 dl grovhackad timjan
 • Salt och peppar efter smak

 

Gör så här:
 1. Mixa ihop kikärtsspad med äppelcidervinäger och dijonsenap.
 2. Tillsätt neutral rapsolja i en tunn stråle under fortsatt mixning, till en slät och fluffig majonnäs.
 3. Ha i örterna och fortsätt mixa.
 4. Smaksätt med salt och peppar.

 

OBS! Ju mer olja du tillsätter desto tjockare majonnäs,tänk bara på att inte överskrida mängden olja ireceptet, för mycket olja = skuren majonnäs.