Regional ledsamordning av vandringsleder – avslutat
Tydligare samordning kring lokala och regionala vandringsleder ska kvalitetssäkra Sörmland som vandringsdestination.
Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770
Tydligare samordning kring lokala och regionala vandringsleder ska kvalitetssäkra Sörmland som vandringsdestination.
Många branscher, däribland besöksnäringen, kulturella och kreativa näringar, handel samt andra tjänstenäringar har drabbats hårt av pandemin. Projektet gav kostnadsfritt stöd och rådgivning via Stua och Nyföretagarcentrum i Eskilstuna och drevs via Region Sörmland, Stua och Nyföretagarcentrum i Eskilstuna en insats via medel från React, Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Sörmland.
Förstudien ska ta reda på vilka behov små och medelstora företag i turismindustrin och småskalig livsmedelsproduktion har kopplat till att ställa om till mer cirkulära affärsmodeller. Förstudien ska identifiera möjligheter, utmaningar och hinder för företagen att arbeta cirkulärt.
I projektet ska Stua tillsammans med andra aktörer som arbetar inom regional exportsamverkan bidra till att fler små och medestora företag får rätt stöd och lotsas till rätt hjälp för att öka sina internationella affärer. Vi kommer gemensamt hålla i seminarier och ge rådgivning för att du som företag ska få stöd för din satsning. Region Sörmland samordnar och driver projektet tillsammans med projektparterna Almi Södermanland, Östsvenska Handelskammaren, Handelskammaren Mälardalen och Stua.
Uppdraget går ut på att ständigt jobba för att förbättra möjligheterna för företagare att utveckla sina verksamheter genom förbättrad lönsamhet och produktutveckling, samt skapa förutsättningar för en ökad måltidsturism till regionen.
Uppdragsnamn Culinary Attractions 2.0 Uppdragsgivare Region Sörmland Period 2022 Projektledare Malin Ahnelöv Kontaktuppgifter malin@stua.se Externa länkar https://www.destinationsutveckling.com/ projekt/culinary-attractions/ Stolt Mats tidigare succé, Culinary Attraction, fick
Platsutveckling är precis som annan samhällsutveckling en tvärsektoriell process. Den innefattar flera sektorer inom näringslivet och den offentliga leveransen. När en plats ska utvecklas är det viktigt att ha klart för sig vilka dessa delar är, och vilken målgrupp som är aktuell för destinationen. Besöksnäringens behov måste tas med i samhällsplanering lokalt och regionalt, till exempel i frågor om markanvändning, tillgänglighet och hållbarhet för att en kommun och region ska kunna utvecklas på ett långsiktigt sätt.
Insatsen ska etablera ett branschforum för turismindustrin i Sörmland, som arbetar med strategisk kompetensförsörjning för industrins branscher. I Sörmland finns idag ett par branschforum, men inget för turismindustrin.
Det finns idag en mängd data att tillgå för företag i turismindustrin. Hur använder de den idag och vilka utvecklingsinsatser har de behov av framåt? Outnyttjade möjligheter finns, då datan kan nyttjas för affärsstrategiska beslut och i affärsutveckling. Projektet ska öka konkurrenskraft och tillväxt i Östra Mellansveriges (ÖMS) besöksnäring genom att använda data och analys som strategisk resurs.
Projektet ska ta reda på nuvarande och framtida efterfrågan på Sörmlands tre viktigaste utlandsmarknader Tyskland, Norge och Storbritannien. I nästa steg ska projektet ta reda på hur företag i turismindustrin kan skapa fördelar och få bättre stöd för export, i det nya normala internationella marknadsläget och kundens förändrade behov.
Besöksadress:
Östra Längdgatan 7
SE-611 35 NYKÖPING
Tel: +46 (0)155 22 27 70
E-post: stua@stua.se
Hemsida: stua.se