Text: Johan Welander | Foto: Emil Berglund
I Eskilstunas utkant finns en riktig guldgruva för rågbrödsälskare. Den första surdegen sattes 1977, när bageriet startades av familjens pappa och farfar, och den används än i dag. Med tiden har sortimentet utökats – varför inte prova de populära grismunkarna eller rentav en finsk örfil?
Det Finska Hembageriet huserar i utkanten av Eskilstuna, närmare bestämt i Lilla Nyby. Byggnaden ser kanske inte mycket ut för världen. Den är avskalad, nästan karg. Men när man gläntar på dörren öppnar sig en värd av tradition, hantverkskunnande och inte minst kultur i dubbel bemärkelse. Här finns äkta surdegskultur sedan 1979, då bageriet flyttade till sina nuvarande lokaler.
Bageriet drivs i dag av syskonparet Anna och Tom Linnakallio. Tom började arbeta i bageriet efter nian. Anna som hade sagt till sig själv att inte börja i bageriet anslöt för 20 år sedan.
– När jag var yngre kände jag ingen längtan till att jobba här, men med åren vände det. Viljan att bevara kulturen stärktes och det faktum att vi hela tiden har en ökad efterfrågan på vårt bröd gjorde att jag bestämde mig för att vara med och föra arvet vidare.
När Annas och Toms pappa och farfar startade bageriet 1977 var det för att det inte fanns något riktigt rågbröd i Eskilstuna. Svensk sötad limpa föll inte riktigt finländarna i smaken. Nu bakas sex olika varianter av rågbröd och med ständigt ökande efterfrågan blir det upp till 3000 limpor per dag. Men här bakas inte bara bröd. Här finns också 4–5 olika munkar varav grismunkar med hallonsylt kanske är de mest populära. De karelska pirogerna är också en storsäljare. Och örfilar, finska kanelbullar. Med åren har sortimentet även utökats med andra finska specialiteter som Anna och Tom importerar från Finland. Anna säger att hon märker att efterfrågan ökat under pandemin.
– Det är många som inte kunnat besöka eller få besök av släktningar och då har vi beställt hem sådant man längtat efter. Man ska inte underskatta vikten av det egna arvet och att få känna smaken av ”hemma”.
Nu är det långtifrån bara finländare som hittar hit. Tvärtom. Idag kommer kunder från alla möjliga håll och ryktet om rågbrödet och det lokala bageriet är utbrett. Brödet säljs i hela landet och distributionen utökas löpande. Och när de egna bilarna inte når hela vägen fram skickas beställningar via post, vänner och släktingar.
Ett tips är att besöka Finska hembageriet på fredagar. Då är butiken extra full med nybakat rågbröd, munkar och andra godsaker som bara säljs på plats. Har man tur så har det experimenterats i bageriet och du har möjlighet att prova surdeg i en ny tappning.

