Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Jul på Ändebols Gård

Ändebols gård är ett litet ekologiskt lantbruk mitt i Sörmland, tre mil utanför Katrineholm mot Nyköping. Den välsorterade gårdsbutiken med många ekologiska och närproducerade varor är ett populärt utflyktsmål under sommarsäsongen.

Under parollen ”Jul på Ändebol” hade man öppet två helger i december, butiken flyttade ut i växthuset och man tog som vanligt in fler produkter från lokala sörmländska producenter

Text: Rocco Gustafsson     /    Foto: Rocco Gustafsson

Ändebols gård är ett litet ekologiskt lantbruk mitt i Sörmland, tre mil utanför Katrineholm mot Nyköping. Den välsorterade gårdsbutiken med många ekologiska och närproducerade varor är ett populärt utflyktsmål under sommarsäsongen. Här finns också ett kafé där man kan äta en lunch av gårdens kött- och grönsaker, eller bara njuta av gott fika. Sommaren 2019 öppnade Ändebols gård även ett eget bageri på gården. På gården betar gotlandsfår och kor, och man kan besöka växthuset där man odlar egna tomater och gurkor. Gården drivs av familjen Molitor på ett ekologiskt och småskaligt sätt och allt som växer och produceras på gården säljs i gårdsbutiken eller i kafét.

Under parollen ”Jul på Ändebol” hade man öppet två helger i december, butiken flyttade ut i växthuset och man tog som vanligt in fler produkter från lokala sörmländska producenter. När man klev in i det uppvärmda växthuset möttes man av Max Molitor som stod i brödbutiken och sålde gårdens nygräddade bröd, naturligtvis var det julvörten som sålde bäst. Här fanns också skogsbordet med produkter från Högtorp gård, marmelader från Finesserna och Bettans Gröna Hörn. Här fanns också bord fyllda med drycker, cider, öl, must och härlig nektar av lokala producenter. Ett stort bord dignade av säsongens primörer såsom potatis, morötter, lök och mängder med olika sorters kål.

Många passade på att köpa julklappar. Ändebols vackra fårskinn och porslin från keramikern Anna Lindell stod på mångas önskelistor.  Gårdskatten Håkan smög omkring i butiken och verkade tycka det var mysigt med alla besökare, många av de lite yngre besökarna gladdes extra åt kattens närvaro. Det hela genomfördes på ett mycket corona-säkert sätt, bara en viss mängd besökare fick komma in i butiken åt gången, de som köade på säkert avstånd i kylan bjöds på varm äppelmust gjord på gårdens äpplen medan de tålmodigt väntade på sin tur. Gårdens kafé höll öppet, och den som var sugen på fika kunde värma sig vid någon av brasorna på gårdsplanen och njuta av varmt kaffe. Jul på Ändebol bjöd verkligen på julstämning utöver det vanliga och det var många av besökarna som njöt fullt ut, och mitt i en rådande pandemi var detta verkligen ett ljus i mörkret.

Ändebols gård har säsongsöppet, från mitten av maj, då gårdens första primörer är redo, till sista helgen i oktober då man stänger för vintern.

Läs mer om gården på hemsidan andebolsgard.se och följ dem på FB & Instagram @andebolsgard