Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Riki Simic – Min ingång till mat kommer genom passionen

Riki Simic är inte bara ny klubbdirektör för Eskilstuna United. Han är också utbildad kock och prisbelönt kokboksförfattare. Det som förenar är förmågan att utifrån ett antal delar skapa en helhet som fungerar. För en måltid är mer än bara råvaror precis som en fotbollsklubb är mer än bara spelare.  

Text och Foto: Emil Berglund

Även om det var en bra skola för mathantverket så har Riki Simic inte tagit med mycket i sitt nuvarande ledarskap från den hierarkiska kultur som rådde på Operakällaren på slutet av åttiotalet, där han var anställd som en av de yngsta kockarna under Werner Vögeli. I sin roll som klubbdirektör för en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsföreningar är det hans ansvar att leda utvecklingsarbetet för hela föreningen. 

– Jag sökte mig till Eskilstuna United för att de är en förening med samhällsengagemang. De visar att det handlar om så mycket mer än det som utspelar sig på planen. Det handlar om att skapa förändring, berättar Riki.  

JAG2030 och Hjärta United är två av klubbens initiativ där man går från ord till handling för att få ett mer inkluderande och jämställt samhälle. Inte mindre än åtta av FN:s globala mål täcks in och intresset för klubbens arbete har uppmärksammats även internationellt.  

Kraften i den ideella sektorn är inte något som tillhör det förgångna. 

– Varje dag genomsyras av att vi arbetar för allas lika värde. Det är fantastiskt att se när alla i organisationen: ledare, spelare, föräldrar, anställda och funktionärer drar åt samma håll. Som klubb ska vi inte stå och falla med några enskilda resultat, vi bygger vår verksamhet på flera grundbultar, inte bara det sportsliga. 

Foto: Emil Berglund

Samtalet kastar sig mellan fotboll och matinspirationen från små myllrande matmarknader i Malaga med dess explosion av färger och dofter från frukt och fisk. Att tala med Riki om mat och fotboll leder osökt in på vinsten i världsmästerskapet för mat- och dryckesböcker, Gourmand World Cookbook Awards, där han kombinerade båda passioner i en fotbollskokbok som kammade hem ”Special Award of the Jury”. Den vann dessutom ”Årets kokbok” i Sverige 2013. 

– Det finns massvis med böcker som handlar om att äta rätt när du tränar. Med fotbollskokboken ville vi istället utgå från passionen som förenar mat och fotboll. Vi tog 45 klassiska fotbollsmatcher och hittade en koppling till en maträtt. Historieberättandet sätter saker i ett sammanhang och gör det till en mer intressant helhet.  

På en av sina många resor till Spanien upptäckte han att glutenfritt ses som en rekommendation istället för ett problem.  

Utifrån det synsättet växte temat fram till den andra kokboken: ”Sin gluten – spansk magi i köket.” 

Matlagning en kreativ bubbla 

Även om Riki idag inte lagar mat yrkesmässigt så är maten, och matlagningen, fortfarande en viktig del av hans liv. En kreativ bubbla där saker får ta tid. Där tomatsåsen får koka en halvtimme extra ifall det är det som krävs. Där vattnet smaksätts och når rätt koknivå innan pastan slängs ned. Där tanke och händer i samspel experimenterar fram nya smaker medan musiken spelar i bakgrunden. 

"Att laga mat är att kliva in i en kreativ bubbla. Att experimentera och låta sig svepas med"

– Matlagning är inte kravfyllt för mig. Jag älskar att handla mat utan inköpslista, bara gå på känsla och plocka ihop det man får feeling för. Fast nackdelen är att man ofta kommer hem utan det som de andra i familjen ville ha, erkänner Riki. 

Tusentals timmar av hackande och matkreerande. Tusentals timmar på fotbollsplaner, VIP-läktare och föreningskanslier. En unik kombination av erfarenheter som få delar – och som nu ska ta Eskilstuna United till nästa nivå. 

– Det jag tar med mig från kockyrket är förmågan att kunna planera och förståelsen att maträtter, precis som organisationer, bara kan bli en bra helhet om alla ingående komponenter är bra. Är man bara förberedd kan man vara effektiv och hålla flera projekt igång samtidigt. 

Nio svenska livsöden i en smaksatt historia.
Spansk magi i köket.

Årets kokbok 2013

45 magiska matcher & 45 matchande maträtter.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin