Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Skärgårdsnära Oxelösund

Hamnar för små båtar och stora fartyg. Pittoreska sjöbodar och stålindustrins lyftkranar. Vackra skärgårdscaféer och en och annan genuin sjökrog. Vart du än vänder dig i skärgårdsstaden Oxelösund är närheten till havet påtaglig. Stolt Mat har besökt två betydelsefulla restauranger och pratat med en av stadens ambassadörer tillika artist och låtskrivare.

Text: Marko  Foto: Annie Rydstrand

Sailor Kickis. Foto: Emil Berglund

Sailor Kickis – med känsla för havet

Idén var att starta ett litet café, men det stod tidigt klart att det fanns behov av en fiskrestaurang vid hamnen i Oxelösund. I år har Kicki Orha drivit restaurangen Sailor Kickis i 22 år och välkomnar sommartid cirka 350 gäster per dag till restaurangen ute på vågpiren.

– Oavsett om du har varit till havs i 14 dagar eller om du planerat ett besök så ska det känns enkelt. En av våra klassiker är vår gösfilé men också en dubbelstekt strömming med potatismos och lingon. De två rätterna måste alltid finnas på menyn, säger Kicki. 

Känslan för havet finns inte bara i namnet Sailor Kickis utan även i de erfarenheter Kicki har från sin tid som sjöbefäl. Dessutom bodde Kicki med familj, inklusive en stor hund, på en båt i hamnen under fyra års tid.

Restaurangen Sailor Kickis, inredd som en gammaldags sjöbod med fiskeredskap och okantat virke på väggarna, ligger ute på en vågpir i fiskehamnen.

– Många av gästerna och till och med sjöpolisen har intygat att vi är den restaurang som har ostkustens bästa utsikt med horisonten och två farleder som leder yrkestrafiken med stora fartyg in till Oxelösund, berättar Kicki.

Förutom fisk och skaldjur på menyn erbjuder Sailor Kickis även kötträtter och vegetariskt. För den sötsugna finns buffén Glassfyren med glass, pajer och godis. Besökarna kommer oftast per båt, från campingen och inte sällan i husbilar. Sailor Kickis har stor kapacitet med inte mindre än 150 platser utomhus och 80 platser inne i restaurangen. Möjligheten att sitta ute och att ta med luncher samtidigt som rökeriet sålde mer, innebar mitt i pandemin att Sailor Kickis ökade sin omsättning jämfört med året innan.

Mer info hittar du på:

Sailor Kickis Rökeri & Delikatesser

För några år sedan ville Kicki komplettera med en fiskbutik, men det visade sig istället att det gamla rökeriet i fiskehamnen var till salu och hon slog till. Rökeriet hade sedan 1959 drivits av en fiskarfamilj som de första åren fiskade om nätterna och rökte fisken utomhus. Rökeriet fick senare väggar och tak. Numera är Kickis son David rökmästare på rökeriet där de tre stora ugnarna har kapacitet att röka flera hundra kilo fisk per dag. 

– Fisken får sin rökning på gammaldags vis från alved som vi köper i trakten. Vi gör även en rökt olja, där oljan kommer från en bonde i Eskilstuna och veden från äppelträd. Vi levererar dessutom en kall och varmrökt regnbågsrom, bland annat till en grossist i Stockholm, berättar Kicki.

Kicki har även en populär butik i samma lokal som rökeriet. Butiken, där du känner den härliga röklukten från rökeriet, är öppen nästan alla dagar och du hittar alltifrån nyrökta fiskar och räkor till olika delikatesser.

– Fisken brukar jag säga att jag har fiskat själv, säger Kicki med glimten i ögat.

Skärgårdsvåfflans succé på Femöre

Gillar du lyxiga langosvåfflor med svensk löjrom, rödlök och färska handskalade räkor, eller avnjuter du hellre en våffla med vaniljglass, banan och nutella? Oavsett vilket så kan du få ditt lystmäte när du besöker sommarrestaurangen Skärgårdsvåfflan på den vackra halvön Femöre utanför Oxelösund.

Många äter en matig våffla till lunch och sedan en efterrättsvåffla, så kombinationen är inte alls ovanlig, berättar Deborah Williams som grundade Skärgårdsvåfflan för sju år sedan. Du kan åka bil, buss, cykla eller ta båten till oss. En del kommer paddlande eller till och med på bastuflotte.

Och det är många som gärna tar en tur till Skärgårdsvåfflan som omges av det glittrande havet i tre väderstreck. Inte minst för möjligheten att komponera och njuta av sin egen våffla. En högsommardag kan det gräddas mellan 900 och 1200 våfflor av olika slag. Rekordet är 1550 våfflor under en och samma dag.  

Att det skulle bli en besökssuccé var Deborah oförberedd på. När Skärgårdsvåfflan öppnade 2014 i Boda borgs lokaler hade Deborah en person på plats som gräddade våfflor, men hon fick snabbt plocka in extra personal under hela den första sommaren.

– Nu är vi ett ganska stort, tajt och glatt gäng, mellan 11–16 personer, som jobbar under en dag. Sammanlagt är vi cirka 30 medarbetare, många återkommande, och många sommarjobbare. Det ska vara kul att jobba hos oss, säger Deborah.

Att stämningen är god vittnar många gäster om.

– Gästerna säger att våra medarbetare är glada och att det är roligt att titta på oss när vi jobbar. Hur stressigt det än är så behåller vi ett gott humör. Vi tänker att gästerna kommer för en trevlig utflykt, de har ju semester, säger Deborah.

Deborah berättar att anledningen till att Skärgårdsvåfflan blivit så populärt är kombinationen av tre saker: våfflorna, platsen och servicen.

– För oss är det viktigt med ett brett sortiment men också att göra snygga våfflor som är attraktiva för ögat. Vi har havet på tre sidor och vi serverar allt vad en svensk sommar kan erbjuda, kallt och blåsigt eller varmt och vindstilla, skrattar Deborah. 

Skärgårdsvåfflan öppnar alltid på midsommardagen och har sedan öppet i åtta veckor. I år fram till 22 augusti med generösa öppettider mellan 11.00–20.00. På halvön Femöre kan du dessutom vandra i naturreservatet bland fårhagarna, bada från de solvarma klipporna eller ta en guidad tur till det gamla Femörefortet, ett tidigare kustartilleribatteri och numera museum över det kalla kriget.

Foto: Skärgårdsvåfflan
Deborah Williams. Foto: Madelene Rosman
Foto: Skärgårdsvåfflan

Definitionen av Oxelösund

Att sitta på restaurangen Läget by Charlie är som definitionen av Oxelösund. Du ser havet med den vackra utsikten över vattnet och båtarna, samtidigt som du ser fartygen, kranarna och industrierna vid hamnen. Det är som yin och yang, säger Jonathan Fröberg, artisten och Oxelösundsambassadören som tipsar om besöksmål i sin hemstad. 

I Jonathans senaste singel ”Du är så nära”, refererar han till Oxelösund bland annat genom raderna om järnverket som brinner. Han pendlar idag oftast mellan hemmet i Nyköping till Stockholm där mycket av musikbranschen finns. Avståndet har gjort det lättare att skriva om Oxelösund berättar Jonathan. Han skriver även en del musik tillsammans med Oxelösundaren Jocke Wik, som var en stor del av Jonathans debutalbum Dårar & Hjältar från 2019.

När Jonathan är i Oxelösund besöker han gärna öarna vid kusten, av många ansedda som de vackraste delarna av ostkusten.

– Förra året blev det en del bad i Jogersö och jag paddlade även kajak till ett par öar utanför Femöre med en enkel sallad till lunch. Maten behöver inte vara så märkvärdig, det kan vara något från ICA-butiken, det är upplevelsen som är viktigast, betonar Jonathan.

Han gillar att prova burgare och rekommenderar hamburgerrestaurangen Camilla och Puttes på Styrmansgatan i Oxelösund. Gästerna kommer ofta i amerikanska bilar till hamburgerrestaurangen som har tagit inspiration från en klassisk amerikansk diner med röda skinnsoffor och jukebox i hörnet.

– Det är alltid värt att ta en burgare hos dem. De gör riktigt goda varianter av klassiska burgare med spännande smaker och kombinationer i en lokal som tidigare varit ett Sibylla-hak.

När pandemin slog till så var det även slut med konserter för Jonathans del. Han utbildar sig därför till projektledare inom musikindustrin och är manager för artisten Broder Henrik Rapp.

– Det är bättre att jobba inom musikbranschen än att hanka sig fram på tillfälliga jobb som komplement till musikkarriären. Men jag skriver låtar igen, ofta tillsammans med andra låtskrivare och hittar nya vägar för min musik, berättar Jonathan.

Jonathan Fröberg

Artist, låtskrivare och musikmanager.

Uppvuxen: I Sunda, Oxelösund.

Aktuell med: Singeln Du är så nära

Koppling till Oxelösund: Hans farmor bor i stan och Jonathan är officiell ambassadör för Oxelösund.

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin