Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Sörmlandsleden visar vägen

Foto: Privat

Att ”äta ute” har fått en ny innebörd under pandemin när restaurangbesöken har blivit färre. Sörmlandsleden med över hundra mils vandring i fantastisk natur lämpar sig perfekt för både utematlagning och coronasäkert umgänge. Tim Atterving är inbiten naturälskare och utbildad vandringsledare – här ger hon några av sina bästa Sörmlandsledentips.

– Nävekvarn med omnejd bjuder på fantastisk vandring längs med Bråviksbranterna. Som dagstur kan jag rekommendera att starta i Nävekvarn och gå mot Nävsjön på etapp 36, det är en elva kilometer lång rundslinga. Den som vill övernatta kan starta på samma plats men i stället följa etapp 37, 38 och 39 mot Vigguddens vindskydd.

Även Hälleforsnäs har fina etapper.

– En tillgänglighetsanpassad tur är Bruksslingan. Vill du göra en längre vandring med övernattning så kan du starta i Malmköping och vandra etapp 21 och 22 till Hälleforsnäs. Sträckan är totalt 27 kilometer och innehåller vacker natur, historiskt intressanta platser och fågelrika områden. Vattenkällor finns på sträckan och ett vackert beläget vindskydd hittar du vid sjön Hällaren, berättar Tim.

Foto:

Luften är fri

Luften är fri är ett nationellt samverkansprojekt som arrangerar Friluftslivets år 2021. Projektet är ett initiativ som drivs av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktig fortsätta, samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Under juni sätts fokus på maten.

– Många upplever att laga mat utomhus är krångligt och jobbigt, men det behöver det inte vara. Under juni vill vi visa att matlagning utomhus kan vara enkelt. Dessutom smakar maten bättre utomhus, säger Annika Ismarker, projektledare för Luften är fri – Friluftslivets år 2021.

Mer info om sörmlandsleden:

Häng med på grupptur
eller boka guide via Tim på:
vidunderligvandring@gmail.com

Den här vackra utsikten finns längs etapp 36, vid Näverkvarns klint. I Foto: Privat

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin