Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Sverige — ett ölland igen

Sverige

— ett ölland igen

Text: Sanna Lindberg         Foto: Emil Berglund, Hans Johansson Lemming

Sanna Lindberg, till vardags Dagens Nyheters ölskribent, testar 14 öl från de microbryggerier i 

Sörmland som har öl i Systembolagets sortiment. Vi hoppas du hittar flera favoriter 

bland dessa fina sommaröl från våra passionerade ölhantverkare.

DN:s Sanna testar 14 sommaröl

Äntligen är Sverige ett blomstrande ölland igen! Det har vi på sätt och vis alltid varit, för här har bryggts och druckits – hemma och på lokal – i alla tider. Hur och vad har varierat efter säsong, tider och tillgångar. Men när nykterhetsrörelsen växte fram under 1800-talet köptes så småningom de flesta små bryggerier upp och förstatligades, och blev till en handfull stora. Som alla bryggde samma öl – ljus lager i olika skatteklasser. Ur ett perspektiv en framgångssaga, ur ett annat en sorglig utveckling – för detta utrotade så gott som allt annat öl vi hade i Sverige. Att vara ölkonsument blev både enkelt och tråkigt. ”Kan jag kanske fresta med en stor stark eller en mellanöl? Inte? Vi har folköl och lättöl också.” Måhända dök det upp ett mörkt lageröl till julbordet men i stort är det så ölutbudet sett ut i generationer. Andra länder har inte genomgått samma stora förändring och det är klart att intresserade svenskar kunnat njuta av både ljus belgisk ale och skotsk stout. Men i sammanhanget utgjorde de en pyttesiffra som länge fick representera ”det andra”. Men det var då. Idag, då vi räknar till nära 400 aktiva bryggerier i Sverige, kan man ana att stor-stark-tiden kommer att låta lika overklig för yngre generationer som nykterhetsrörelsen låtit för mig. Detta kan vi tacka vår starka hembryggartradition för. I Sverige får man för egen konsumtion brygga öl hemma och för cirka tio år sedan, när IPA-vågen nådde oss från USA, var det många som tog tillfället att göra egna tolkningar. En ny ölvärld öppnade sig, inte minst för oss svenskar, och i takt med att efterfrågan ökade vågade hembryggarna växla upp och starta bryggeri på riktigt. De senaste årens utveckling har varit dramatisk. Vi har lärt känna råvaror, nya som gamla, hittat metoder som möjliggjort produktion av nya typer av bland annat alkoholfri och glutenfri öl. Och konsumenterna har fått en helt ny dryckesscen att utforska, med ett smakspektra från lätt och elegant, fruktigt och syrligt till fylligt och sött – och allt där emellan. 

 

Lyckost oss som får uppleva detta.

Nyköping / #1909 / 33 cl / 0,4% / 15.90 kr

American pale ale. Nils Oscar var första hantverksbryggeriet att addera alkoholfri öl till sortimentet. Ofta kommer det nytt till högtider, som jul och påsk, men denna American pale

ale är tillgänglig på så gott som alla Systembolag, året om. Och med detta i glaset är det inte det minsta svårt att avstå alkohol! Här bjuds vi på en smakrik maltkropp som lättas upp av humlebeska som hänger kvar länge.

 

Smakrikt!

DUBBEL EROTIQA FRÅN MÖLLYS BRYGGERI

Eskilstuna / #32928 / 33 cl / 6% / 32:70 kr

Suröl.

Dottern Molly har tillsammans med Motörhead inspirerat till bryggerinamnet ”Möllys”. Det syrliga ölet Erotiqa har hängt med ett tag, men uppdaterades nyligen med dubbel hallonmängd – Dubbel Erotiqa – som ger en friskt syrlig och läskande saison

med tydlig hallonkaraktär. Till skillnad från en del öl i samma stil är färgen ljust rosa, likt rabarbersaft. Ett bra alternativ till fördrinken i sommar.

HAZY IPA FRÅN NILS OSCAR

Nyköping / #33605 / 33 cl / 6,4% / 26:90 kr

New England india pale ale.

Nils Oscar har levererat klassiskt öl i en jämn och hög kvalitet i evigheter. Men denna hazy New England-IPA tar de ut de egna svängarna rejält. Här innebär hazy att ölet är ofiltrerat och New England att humlen bidrar med tropisk fruktighet snarare än tuff beska. Detta må vara en lightversion av många öl i samma stil, men en ack så läskande och somrig törstsläckare.

SOMMAR SAISON FRÅN NILS OSCAR

Nyköping / #34536 / 33 cl / 5% / 25:90 kr

Saison.

Också detta ett öl som går utanför Nils Oscars traditionella ramar. Här osar sommar redan på första öppnings-pyset. Mango, citrus och allmän sommaräng dansar på bryggan med en mjuk och fin maltkropp – friskt och flirtigt! Men så har också mango och citrongräs använts i bryggningen. En lättsam sommaröl med lång eftersmak.

PALLES PILS FRÅN NYKÖPING BREWING

Nyköping / #34606 / 44 cl / 4,7% / 29:80 kr

Pilsner.

På nystartade Nyköping Brewing Co finns Sörmlands (och kanske Sveriges) historiskt kanske viktigaste bryggare. Efter 23 år som huvudbryggare på Nils Oscar har Patrick ”Palle” Holmqvist startat eget med två vänner. Och att sätta det egna namnet på första ölet som lämnar bryggeriet för monopolet är lika modigt som framgångsrikt. Palles Pils, som lanserades 1 juni, är en humlearomatisk och läskande pilsner med tydlig beska. Både en törstsläckare och en matkompis.

EKUANOT CALL THIS IPA FRÅN NYKÖPING BREWING

Nyköping / #34625 / 44 cl / 6,5% / 34:80 kr

India pale ale.

Eukanot heter humlen som fått krydda bryggeriets första IPA – en relativt ovanlig sort som bjuder på generös sommardoft där ananas varvas med blommande apelsinträd. Kroppen är oväntat ljus och lättölet är helt balanserat men med en markerad beska och gör sig extra bra till en bit grillad fisk med krämig potatissallad.

Generös sommardoft!

PROPER ALE FRÅN NYKÖPING BREWING

Nyköping / #34618 / 44 cl / 4,9% / 29:80 kr

Bitter.

Bryggmästare Palle har en förkärlek till klassiska ölstilar – och att det skulle komma en superklassisk bitter redan nu förvånar nog ingen. Här finns både den mellanmörka maltkroppen och den där perfekta bitterbeska humleprofilen som nästan bidrar med en frisk syrlighet. Ett väldigt lättgillat öl som står bra för sig själv men också till allehanda sommarmat. Apelsinpigg humle med rågbrödssmakande maltkropp harmoniserar i en eftersmak som aldrig vill ta slut.

DUBBEL-IPA FRÅN ESKILSTUNA ÖLKULTUR

Eskilstuna / #89162 / 33 cl / 8,6% / 35:10 kr

Dubbel india pale ale.

Eskilstuna Ölkultur grundades ur hembryggardrömmen att andra skulle förstå att det finns annat öl än stor stark. Detta var 2003 och inledningsvis startade man en pub för att några år senare komplettera med eget bryggeri. Denna dubbel-IPA har blivit ett uppskattat inslag i portföljen. Rejält humlad och en i sammanhanget lätt kropp. Humlefrukten är dominant och för detta öl måste du uppskatta beska. Den går dock att mildra med hjälp av exempelvis feta tillbehör till maten – saknas detta är det mindre klunkar som gäller. En dryck att njuta mer som ett glas vin – än just en stor stark.

SAISON GRANSKOTT FRÅN ESKILSTUNA ÖLKULTUR

Eskilstuna / #31237 / 33 cl / 5,6% / 32:50 kr / EKO

Saison.

Att komplettera humlefruktigheten med örter, blommor och frukter är något som blir allt vanligare. Jag är särskilt förtjust när det görs i syftet att lyfta lokala smaker. I denna rikt skummande och mjukt runda saison får det lokala kulturspannmålet Balderkornet, mältat på Warbro Kvarn, ta plats. Försiktigt förstärks de brödiga maltsmakerna med örtiga humlesorter som får stöd av ekologiska granskott från Högtorp gård, vilka ger en mild kådalik parfym

SKÄRGÅRDS IPA FRÅN TROSA ÖLKOMPANI

Trosa / #34228 / 33 cl / 6,5% / 30:80 kr

India pale ale.

Efter 100 år fick Trosa äntligen ett eget bryggeri igen. Trosa Ölkompani har nu funnits sedan 2017 och dess öl kommer särskilt till sin rätt under sommartid. Skärgårds-ipan har en tydlig maltkaraktär vars rostade toner efter hand kompletteras med gröna och pigga humlearomer. Här varvas citrus och apelsinblom med maltiga smörkolatoner. Ett säkert kort som passar både när maten ligger på grillen och på tallriken.

Ett säkert kort!

TROSA LAGER FRÅN TROSA ÖLKOMPANI

Trosa / #33712 / 33 cl / 5,4% / 25:90 kr

Lager.

Att dricka lager ska inte vara svårt – den ska vara törstsläckande, god och kravlös. Här står malten först, mjuk och rund, och med lagom fräschör och krydda från citruspigg humle. En liten sötma bidrar med ytterligare rondör och gör att den också funkar till lättare mat – en somrig omelett eller varför inte en kravlöst grillad korv? Finns lokalt också som lättöl.

 

SOLÅKRA APA FRÅN STALLARHOLMENS BRYGGHUS

Strängnäs / #34148 / 33 cl / 7,2% / 36:80 kr

American pale ale.

Sörmlands kanske yngsta bryggeri, men redan med sex öl i Systembolagets lokala sortiment. Stallarholmen grundades av två familjer 2019 och bjuder oss redan kvalitetsstabil öl. Apan, det vill säga en ljus ale i amerikansk humlerik stil är rejält citrusfrisk med en hel del gräsiga inslag. Hög alkohol som snyggt kamoufleras av en rund och fyllig kropp. En nygrillad burgare till denna och livet är enkelt.

Kvalitetsstabil!

KOLSUNDET SCHWARZBIER FRÅN STALLARHOLMENS BRYGGHUS

Strängnäs / #34147 / 33 cl / 6% / 32:40 kr

Schwarzbier.

Oavsett om det är inkokt lax, silltallrik, grillad flankstek, skaldjursplatå eller en enkel äggmacka som står på menyn är den mörka lagerölsstilen Schwarzbier en utmärkt smakkompis. Den hårt rostade malten är som en kameleont med extra kärlek till det salt, sötsyrliga och hårt grillade. Ett öl som alltid är bra att ha kylen – särskilt sommartid!

EKOLOGISK PILSNER FRÅN BLACKSTA BRYGGHUS

Flen / #34527 / 33 cl / 4,7% / 33 kr / EKO

Pilsner.

Ett litet köksbryggeri gav mersmak och sedan två år tillbaka driver man ett eget litet bryggeri. Blacksta Brygghus har inte bara Sörmlands vackraste ölflaskor – här finns stora visioner. I den mån det är möjligt väljer man råvaror från nejden och dravresterna från bryggningen går till de egna djuren. I denna ekologiska pilsnern får balderkornet som mältats på Warbro Kvarn ta för sig och bjuder på elegant rostade toner av nygräddat bröd. Diskret citrusfrisk humle får uppbackning av den historiska ölkryddan – pors.