Kontakt: stua@stua.se | 0155-222770

Sweden by Bike – Leder och stigcykling i fokus under Cykelturismdagarna

Man brukar säga att en kris innebär möjligheter. Det är lätt sagt och de där möjligheterna kan vara nog så svåra att omsätta i praktiken, men under Cykelturismdagarna som Sweden by Bike arrangerade i Stockholm i mitten av oktober fanns det en hel del framtidstro. Inte minst svensk stigcykling är på väg framåt ur turistisk synvinkel.

På minuskontot finns Rysslands angreppskrig på Ukraina, inflation med energipriserna i spetsen, räntehöjningar och en annalkande lågkonjunktur. Om man ändå ska försöka se ljust på framtiden ökar intresset för att turista i Sverige och inte minst ter sig cykling som ett intressant alternativ för många. Utvecklingen började under pandemin och ser ut att fortsätta. Oron för klimatet kan också bidra och jämfört med vissa utlandsvistelser kan en cykelresa upplevas som billig. Ytterligare en faktor är ökande naturintresse och en vilja att röra sig fysiskt på semestern.

Vilka trender gick då att skönja?

En är att elcyklar gjort cykelresandet tillgängligt för fler. Man behöver inte vara i toppform för att ta sig några mil per dag eller testa litet tuffare terräng i skogen. En annan trend är att intresset för att cykla på grusvägar ökar. Sverige är ett stort land och kan erbjuda många mil på grusväg, eller gravel som det heter på fackspråk.

Vidare byggs det många leder i Sverige just nu. De stora nationella cykellederna Sydostleden, Sydkustleden och Kattegattleden lockar många turister. Under Cykelturismdagarna berättade Magnus Hollwin från AB Göta kanal om Göta kanalleden som invigs sommaren 2023 och som man hoppas mycket på. Crister Blüme berättade om Unionsleden som sträcker sig in i Norge. En led med imponerande längd är Vänerleden som sträcker sig nästan 70 mil runt den mäktiga Vänern, vilket Madeleine Norum från Vänerleden och Laila Gibson från Vänersamarbetet berättade om.

Ett annat fenomen i tiden är att cykling blir viktigare för många av de stora skidanläggningarna. Energipriser och ett förändrat klimat är några av förklaringsfaktorerna. På Cykelturismdagarna berättade Amanda Sandahl från Destination Järvsö, Therese Sjölundh från Åre Destination, Louise Söderlund från Isaberg Mountain Resort och Vincent Arvidsson från Södra Berget Bike Arena i Sundsvall om ambitiösa satsningar på cykelturism. Cyklister är bra turister som gärna stannar och konsumerar på platsen. Dessutom blir man hungrig och törstig av stigcykling.

Publiken på cykelturismdagarna 2022
Cykelturismdagarna 2022. Foto: Sweden by Bike

Det kanske inte är en trend i sig, men fler cyklister ute i landet gör också att mötena med markägare blir fler. Katarina Rönnbacka Nybäck från Kottaberget Arena AB och Fredric Piper som är projektledare stigcykling på Cykelfrämjandet berättade om hur man hanterar markägare på ett konstruktivt sätt. Det kan handla om ekonomisk ersättning, men lika ofta om att hitta gemensam nytta på ett individuellt plan. Det kan exempelvis vara bra för en markägare att hederliga cyklister passerar en avsides belägen fastighet.

Under dagen var alla rörande överens om att ökade möjligheter att få transporterna cykeln på tåget, som man får hos Mälartåg, skulle vara förlösande. Det pratades mycket om vikten av paketering av cykelpaket samt om doften av kaffe och kanelbullar som ett mervärde för småsugna cykelturister.

Skribent

Katarina Bergstrand
VD på Sweden by Bike

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin