Tänk om vi kunde jorda oss en smula

Text: Johnny Andersson  |  Foto: Charlie Drevstam 

Historiskt sett har människor alltid hjälpts åt. Man har samförsörjt sig och tagit hand om varandra. Sörmlands mathantverkare, bönder, odlare och andra hantverkare ingår i denna filosofi och gemenskap. Att jorda sig, det ger oss en förståelse och ödmjuk inställning till livet och dess ursprung och insikt i det mest grundläggande för vår tillvaro. Tänk att jorden, trots sin anspråkslösa uppsyn, ändå lyckas rymma allt det som ska bli. Träden som reser sig ur den. Maten vi äter. Tallriken som den tillagade maten hamnar på, ja, till och med den kommer från jorden. Om vi tappar kontakten med vår naturliga omgivning kommer vi få svårigheter att lösa klimatförändringarna och alla de riktigt stora frågorna som vi står inför. Tänk om vi oftare såg hur vi och jorden hänger ihop. Tänk om fler kunde få sitta och bara vara i det ett slag. Ja, helt enkelt jorda oss en smula.  

Johnny Andersson, arkitekt och odlare på Osprey Sweden Farm & Studio. Utsedd till Årets eldsjäl på landsbygden i Sörmland 2021 av Hela Sverige ska leva.
Foto: Charlie Drevstam

Det finns en vild logik i naturen. Allt har sin funktion. Också vi. Tar vi hand om vinstocken som klättrar upp, når den högre med hjälp av pergolans stadiga trästomme, och när vinrankan breder ut sina blad för att fånga solljuset, skuggas vi som äter där under. Vi ger omsorg och vi får det tillbaka. 

När man kommit så långt, då har vi redan börjat fördjupa vår förståelse av naturen. Och vi kan upptäcka fler smaknyanser. Sätta ord på beska och syrliga toner vi tidigare missat – eller rent av undvikit. Plötsligt kan vi se morotens alla djupa färgskiftningar. Lära känna växterna mer. Kanske är det just den tuggan som får oss att förstå hur varje odling, med sina förutsättningar och just sin karaktäristiska jordtyp, skapar helt unika grönsaker. Mat som till form och smak präglats av platsen och dess samexistens med allt som lever där. I vinodling kallar man det terroir – vinets unika hemadress och det gäller egentligen allt som odlas och växer, att allt samskapas med sin omgivning. Att återskapa ”mänsklig blomstring”, en nära relation mellan hantverk, mat och människor kan vara den ultimata strategin för hållbar utveckling för stad och landsbygd, hand i hand. 

Det här magasinet är fullt av tips på hur du kan upptäcka och uppleva den sörmländska terroiren. Kanske fastnar du för en fin hantverkscider, fisk från någon av våra sjöar eller en ny innovativ produkt. I vilket fall är du välkommen till Sörmland. Känn jorden under dina fötter och bidra till växtkraften.  

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin