The Future of Outdoor Experience

Naturturism har på senare tid blivit en allt större reseanledning och alltfler söker sig till Sverige för att uppleva den svenska naturen. För att svenska besöksnäringsföretag ska kunna erbjuda attraktiva och efterfrågade upplevelser behöver man förstå de förväntningar och krav målgruppen ställer på de utomhusupplevelser de vill konsumera.

I studien ”The Future of Outdoor Experiences” har Kairos Future gjort en analys som identifierar vilka trender som påverkar konsumenternas förväntningar och preferenser. Genom att känna till dessa trender och preferenser kan besöksnäringsföretag designa attraktiva och konkurrenskraftiga utomhusupplevelser. Nedan beskriver vi kortfattat vilka målgrupper det är som vill ut i naturen och de trender som påverkar framtidens utomhusupplevelser.

Nya marknader

Tillväxtmarknader som Kina och Indien blir allt större. Fler människor flyttar till städer och längtan till natur och stillhet ökar. Människor lever längre och äldre blir friskare, vilket innebär att fler äldre vistas ute i naturen och är benägna att konsumera naturupplevelser.

Nya naturintresserade målgrupper

Kairos Future har i sin studie identifierat 4 olika undergrupper inom kategorin ”naturintresserade besökare”:

  • Kicksökaren är en grupp människor som vill uppleva naturens äventyrliga sida. De söker adrenalinrus och vill uppleva platser som är relativt orörda och genuina. Vanligtvis är denna grupp fullt utrustad när den kommer till den aktivitet den vill utföra. Kicksökaren vill gärna utföra upplevelsen tillsammans med andra likasinnade, men det behöver inte alltid vara så. Helst planerar kicksökaren sin vistelse och upplevelse själv och hen tenderar inte att spendera pengar på mycket mer än själva aktiviteten hen vill uppleva.
  • Autenticitetssökaren är precis som det låter, intresserade av autentiska upplevelser. De är inte ute efter adrenalin ruschar utan vill hellre njuta av upplevelserna i lugnare tempo. Autenticitetssökaren är erfarna turister, de är oftast rustade med bra kläder och tillbehör. En del av denna grupp vill bo på hotell, medan andra föredrar campingalternativet. Denna grupp är förutom intresserad av naturen även intresserad av shopping, bra mat, gatumarknader och livemusik.
  • Innehållsökarna är på ständig jakt efter att dokumentera de vackra aspekterna av naturen. Innehållssökarna delar gärna med sig av sin dokumentation, som ofta sker i form av fotografier. Denna grupp uppskattar att göra saker tillsammans med andra, de tenderar också att oftare anlita guider för sina utomhusupplevelser för att genom dem lära känna de bästa platserna att fotografera. När innehållssökarna inte är ute i naturen är de ofta ute på restauranger, caféer och affärer. Denna grupp har en stor köpkraft.
  • Trygghetssökarna är en grupp människor som vill utmana sig själva. Till skillnad från kicksökaren söker trygghetssökaren mer strukturerade aktiviteter, gärna med en erfaren ledare eller guide som får de att känna sig trygga under aktiviteten utomhus. Trygghetssökaren vill gärna bo på ett ställe som har bekvämligheter så som restauranger och kommunikationer nära tillhands.

Nya målgrupper innebär nya krav

I takt med att intresset för naturturism ökar skapas också nya målgrupper. Nya målgrupper innebär nya krav och förväntningar som exempelvis mer service, tillgänglighet, tillrättalagda upplevelser, färdiga paket att köpa. Helt enkelt mer bekvämlighet.

För att läsa mer om Kairos Futures analys hittar du deras studie här >>

 

Dela detta:

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin